Ήπειρος

Η επόμενη μέρα της αποτίμησης

Off

Δεν πρόλαβε καν να στεγνώσει το μελάνι και να καθαρογραφεί η απόφαση της Επιτροπής Αξιολόγησης για την προεπιλογή των τριών υποψήφιων πόλεων για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021 και στο δήμο Ιωαννιτών άρχισε η άσκηση κριτικής από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Η αποτυχία να συμπεριληφθεί η πόλη των Ιωαννίνων στην προεπιλογή των τριών επικρατέστερων πόλεων, είναι βέβαιο, ότι θα απασχολήσει το δήμο Ιωαννιτών και το δημ. συμβούλιο στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις με την κριτική που ασκείται ήδη σε ανακοινώσεις, να προλειαίνει το έδαφος για τις κόντρες που θα διεξαχθούν στις επόμενες συνεδριάσεις.
Από την άλλη βέβαια, η δημοτική αρχή, ανεξάρτητα από τις ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης και την άσκηση κριτικής έχει υποχρέωση να προχωρήσει σε δημόσια αποτίμηση και σε απολογισμό της προσπάθειας, να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η πρόταση δεν έγινε δεκτή και να δημοσιοποιήσει προφανώς και το οικονομικό σκέλος της προσπάθειας, που τελικά δεν προχώρησε.
Αν αναλογιστεί κάποιος πάντως, ότι οι τρεις πόλεις που μπήκαν στην προεπιλογή έχουν μπροστά τους αρκετούς μήνες ακόμη μέχρι την οριστική επιλογή, επομένως και επιπλέον έξοδα, ίσως είναι καλύτερο που δεν προχώρησε η πρόταση των Ιωαννίνων, εάν φυσικά δεν είχε σοβαρές πιθανότητες τελικής επιλογής και επικράτησης για τον τίτλο.
Σε χθεσινές του δηλώσεις ο Θ. Μπέγκας επανέλαβε, ότι η προσπάθεια παρά την αποτυχία της, αφήνει σοβαρή παρακαταθήκη για το μέλλον της πόλης, αναφερόμενος στο πνεύμα της συνεργασίας που καλλιεργήθηκε μεταξύ των φορέων της τοπικής κοινωνίας.
Χρησιμοποίησε ακόμη δύο στίχους από γνωστά τραγούδια για να σχολιάσει το τελικό αποτέλεσμα.
«Ό,τι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό ή ό,τι αξίζει πονάει, κι είναι δύσκολο. Δώσαμε μάχη μεγάλου βεληνεκούς, δημιουργήσαμε κουλτούρα συνεργασίας και αφήσαμε μία σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον».
Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης δεν έκρυψε την ενόχλησή του, λέγοντας, πως η δημοτική αρχή και ο ίδιος προσωπικά ευχαρίστησε το σύνολο των φορέων, μαζί και την αντιπολίτευση στο δήμο Ιωαννιτών, που συμμετείχαν στην κοινή προσπάθεια. «Όλοι κρινόμαστε και όλοι θα αξιολογηθούμε για ό,τι κάναμε και για ό,τι λέμε. Θα κάνουμε κα μία συνολική αποτίμηση με το Πνευματικό Κέντρο που είχε το κεντρικό βάρος σε αυτή την προσπάθεια», ανέφερε αρχικά ο κ. Μπέγκας.
Ωστόσο μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε η απάντηση σε ερώτηση για τα κριτήρια που τελικά κυριάρχησαν για την επιλογή, λέγοντας πως το υπ. Πολιτισμού, απείχε προφανώς συνειδητά από οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση, αφήνοντας το ελεύθερο της επιλογής στους τεχνοκράτες, όμως με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά ακυρώθηκε μία βασική διάσταση των προϋποθέσεων που πρέπει να πληροί μία πρόταση.
«Ήταν μία στρατηγική επιλογή της πολιτικής ηγεσίας να μην ανακατευτεί καθόλου σε αυτή την ιστορία. Το βασικό κριτήριο όμως του θεσμού, ότι ο τίτλος θα πρέπει να αποτελεί ένα εργαλείο ανάπτυξης για φτωχές κατά βάση περιοχές, δεν αποτέλεσε μέρος της απόφασης και η επιλογή έγινε με καθαρά τεχνοκρατικά και όχι με πολιτικά κριτήρια», τόνισε ο κ. Μπέγκας.

Δημοσιοποίηση του φακέλου
Σε ανακοίνωσή της η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» κάνει λόγο για προχειρότητα, επιπολαιότητα και ανικανότητα της δημοτικής αρχής και ζητά να δημοσιοποιηθεί ο φάκελος της πρότασης, ώστε να λάβει γνώση η κοινή γνώμη για το περιεχόμενο του φακέλου.
«Το δυσμενές για την  πόλη μας αποτέλεσμα του αποκλεισμού της, ακόμη και από την τριάδα, αποδεικνύει περίτρανα ότι οι μαθητευόμενοι μάγοι της Δημοτικής Αρχής, ξόδεψαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, μόνο για εσωτερική κατανάλωση και η όλη προσπάθεια είχε σαν σκοπό να προβληθεί  η Δημοτική Αρχή και το ανύπαρκτο μέχρι στιγμής έργο.
Είναι πολλά τα ερωτηματικά που γεννιούνται από τον τρόπο που διαχειρίστηκε η Δημοτική Αρχή το όλον ζήτημα, όπως πολλά είναι και τα χρήματα που ξοδεύτηκαν μόνο και μόνο για να πειραματίζεται η Δημοτική Αρχή και να αντιμετωπίζει ένα τέτοιο σημαντικό ζήτημα με ελαφρότητα, η οποία αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας  και του εμπαιγμού. Καλείται πάραυτα η Δημοτική Αρχή να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία του φακέλου, έτσι ώστε η κοινή γνώμη να πληροφορηθεί όλα όσα συνέβησαν για να φτάσει σ αυτό το αποτέλεσμα που ήταν ο αποκλεισμός της πόλης ακόμη και από την τριάδα», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της παράταξης.

Ερωτήματα 
από «Γιάννενα Τώρα»
Μία σειρά ερωτημάτων θέτει η παράταξη «Γιάννενα Τώρα» για την απόρριψη της πρότασης των Ιωαννίνων, ασκώντας σκληρή κριτική, σ προσωπικό επίπεδο στον πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Κ. Γκόγκο. Μετά την ιστορική αναδρομή για την απόφαση να τεθεί υποψηφιότητα για την απόκτηση του τίτλου, η παράταξη τονίζει, ότι «ο
πραγματικός λόγος της αποτυχίας μας ήταν ο ελλιπής φάκελος της υποψηφιότητάς μας, αφού αυτό ήταν το βασικό κριτήριο για την πρόκριση στη δεύτερη φάση. Τι περιείχε τελικά και ποιος τον συνέταξε στην τελική του μορφή ουδείς γνωρίζει! Ούτε οι πολίτες, ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο ούτε καν οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων. Ίσως ούτε ο Δήμαρχος… Φαίνεται ότι ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Γκόγκος ζήλεψε την «πρώτου ανδρός αρχή» του Περικλέους, αλλά όπως λέει κι ο λαός «καλά τα φαρδομάνικα μα τα φορούν παπάδες», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Στο δεύτερο σκέλος της ανακοίνωσης ασκείται ακόμη πιο σκληρή κριτική στον κ. Γκόγκο λέγοντας χαρακτηριστικά πως
«… ο κ. Γκόγκος παρότι κλήθηκε τρεις φορές δημοσίως από τον κ. Δήμαρχο και από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να ενημερώσει τουλάχιστον τους επικεφαλής των Παρατάξεων, αδιαφόρησε προκλητικά. Αλήθεια, ο κ. Γκόγκος είναι πάνω από τον κ. Δήμαρχο; Τώρα πλέον καταλαβαίνουμε το λόγο της μη ενημέρωσης. Τι να μας παρουσίαζε ο κ. Γκόγκος όταν όλα κινούντο με ανοργανωσιά και βραδύτητα; Ήθελε να κρύψει τα χάλια του. Δυστυχώς γι’ αυτόν, αλλά και για την πόλη ήρθε η ώρα της πικρής αποκάλυψης.
Ο κ. Γκόγκος, ο μόνος Πρόεδρος που από ιδρύσεως του Πνευματικού Κέντρου που λαμβάνει μισθό, οφείλει να παραδεχθεί την ανεπάρκειά του, να σκύψει το κεφάλι, να ζητήσει συγγνώμη από το Γιαννιώτικο λαό και να παραιτηθεί! Αν δεν το πράξει, ο κ. Δήμαρχος έχει υποχρέωση να τον παύσει άμεσα. Είναι πασιφανές κ. Δήμαρχε, ότι ο κ. Γκόγκος δεν είναι «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση» τον οποίο είχατε υποχρέωση να επιλέξετε για μια θέση «κλειδί» στη διοίκηση της πόλης. Έστω και αργά διορθώστε το λάθος σας. Όσο για την πόλη μας, αφού δημοσιοποιηθεί η αξιολόγηση του φακέλου μας, ας χρησιμοποιήσει τις επισημάνσεις των ειδικών για μια νέα πολιτιστική στρατηγική. Το έχει ανάγκη και το δικαιούται», καταλήγει η ανακοίνωση.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου