Ήπειρος

Είμαστε κοντά στο πρόβλημα και όχι μακριά

Off

Βέβαιος, ότι οι συντάκτες της επιστολής της ΚΕΔΕ δεν έχουν έρθει σε επαφή ούτε με έναν από τους δημάρχους της Ηπείρου, που διαθέτουν Κέντρα Υγείας στα διοικητικά όρια των δήμων τους, εμφανίστηκε ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στην ανακοίνωση της ΚΕΔΕ και τη δήλωση του προέδρου της κ. Πατούλη. 
Ο κ. Καχριμάνης είχε επικρίνει την αρχική απόφαση της ΚΕΔΕ να ζητήσει την απόσυρση της τροπολογίας του υπ. Υγείας που αφορά στην κάλυψη των δαπανών για τις δομές υγείας, και η ΚΕΔΕ σε ανακοίνωσή της, χαρακτήρισε μοναδική περίπτωση τον κ. Καχριμάνη, που επιθυμεί ως περιφερειάρχης, αρμοδιότητες, χωρίς πόρους από την Πολιτεία.
Στην δήλωσή του ο κ. Καχριμάνης τόνισε πως «θα ήθελα τα μέλη της ΚΕΔΕ που έστειλαν αυτή την επιστολή, να μιλήσουν με Δημάρχους που αγωνίζονται στα όρια της Ηπείρου και έχουν Κέντρα Υγείας και καθημερινά αντιμετωπίζουν προβλήματα, τα οποία καλούνται να λύσουν. Εμείς είμαστε κοντά στο πρόβλημα και όχι μακριά – δε θέλω να κατηγορήσω κανέναν – από άλλους που συμμετέχουν σε δομές που δεν έχουν τέτοια θέματα στην καθημερινότητά τους».
Στην ανακοίνωση της ΚΕΔΕ τονίζεται:
«Η Κ.Ε.Δ.Ε. και ο πρόεδρός της Γ. Πατούλης αναδεικνύει διαρκώς τις σημαντικές ελλείψεις των δομών υγείας της Περιφέρειας κι έχει σε πολλές περιπτώσεις πετύχει να δοθούν λύσεις και να στελεχωθούν με ιατρικό προσωπικό, Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία Δήμων άγονων κι απομακρυσμένων περιοχών.
Η Κ.Ε.Δ.Ε. είναι αυτή που έχει θέσει την Κεντρική Κυβέρνηση προ των συνταγματικών ευθυνών της, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται και η επαρκής χρηματοδότηση της Δημόσιας Υγείας. Αν η Πολιτεία και τα αρμόδια όργανά της δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις συνταγματικές τους υποχρεώσεις, η λύση δεν είναι να μεταβιβάζονται οι ευθύνες αυτές στην Αυτοδιοίκηση και μάλιστα, χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. Αν ο κ. Καχριμάνης επιθυμεί ως Περιφερειάρχης αρμοδιότητες χωρίς πόρους, αποτελεί μοναδική περίπτωση. Σε καμία περίπτωση όμως δεν έχει το δικαίωμα αυτή την περίεργη, προσωπική του θέση, να την αναδεικνύει σε θέση της Αυτοδιοίκησης. Αυτή η θέση δεν εκφράζει τους Δήμους. Τα χρήματα των Δήμων της Περιφέρειας του δεν είναι προσωπική του υπόθεση, αλλά περιουσία όλων των κατοίκων.
Αν ο κ. Καχριμανης δεν μπορεί να διεκδικήσει με επιτυχία κρατική χρηματοδότηση για τις δημόσιες δομές υγείας της Περιφέρειάς του, αυτό δεν πρέπει να το πληρώσουν ούτε οι Δήμοι της χώρας, ούτε οι πολίτες.
Η θέση της Κ.Ε.Δ.Ε. είναι ξεκάθαρη και διατυπώθηκε πρόσφατα με ομόφωνο τρόπο : H χρηματοδότηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας είναι ευθύνη του Κράτους κι όχι της Αυτοδιοίκησης. Αν οι Δήμοι, των οποίων η χρηματοδότηση τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί πάνω από 65% , αποδεχτούν να επωμιστούν κι αυτή την ευθύνη , τότε ένα είναι σίγουρο. Μαζί με την κατάρρευση των δημόσιων δομών υγείας, θα έχουμε και κατάρρευση των δημοτικών υπηρεσιών.
Όσοι δεν αντιλαμβάνονται αυτή την πραγματικότητα, δεν έχουν ιδέα από την καθημερινότητα των Δήμων», αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ