Ήπειρος

Ικανοποιητική η διαχείριση της λίμνης

Off

Την εκτίμηση, ότι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της λίμνης το φετινό χειμώνα, είναι ικανοποιητικός και λειτουργεί προληπτικά για την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων εξέφρασε μιλώντας στο ITV, ο Σπ. Συρμακέσης. 
Ένας από τους ανθρώπους με μεγάλη εμπειρία στα θέματα διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού της λίμνης τις τελευταίες δεκαετίες, ως προϊστάμενος του ΓΟΕΒ πρώτα και μετέπειτα της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου, ο κ. Συρμακέσης, τόνισε, ότι οι αντιδράσεις και οι διαμαρτυρίες από διάφορες πλευρές για την πρόωρη εκτόνωση των νερών από το θυρόφραγμα, είναι άκαιρες και χωρίς ουσία.
«Ήδη αυτές τις ημέρες η λίμνη έχει υπερχειλίσει, κάτι που αποδεικνύει, ότι και οι ποσότητες νερού που εκτονώθηκαν τους προηγούμενους μήνες δεν ήταν τεράστιες. Ακόμη και εάν το θυρόφραγμα παρέμεινε κλειστό όλους τους μήνες, θα είχε υπερχειλίσει έτσι κι αλλιώς και το νερό θα έφευγε και πάλι. Δυστυχώς, όλα τα χρόνια κάποιοι που είχαν συγκεκριμένα συμφέροντα εξέφραζαν διαφορετικές απόψεις. 
Τη μία ζητούσαν να κλείσει το θυρόφραγμα, γιατί φεύγουν τα ψάρια και την άλλη ζητούσαν να ανοίξει γιατί έχει φτάσει το νερό μέσα στα σπίτια. Δε νομίζω, ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο μοντέλο το οποίο μπορούμε να το ακολουθήσουμε και να το εφαρμόζουμε κάθε χρονιά, γιατί οι συνθήκες κάθε χρονιά είναι διαφορετικές», τόνισε αρχικά ο κ. Συρμακέσης, που αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συνολικότερων παρεμβάσεων στο λεκανοπέδιο.
«Χάρη στις προσπάθειες της περιφέρειας Ηπείρου και μόνο, οι αποστραγγιστικές τάφροι είναι καθαρές τα τελευταία χρόνια και λειτουργεί άριστα το δίκτυο. Εκτιμώ, ότι θα πρέπει τα νερά της λίμνης να ανανεώνονται όσο γίνεται περισσότερο μέσα στη χρονιά, για να αποφύγουμε τις επιπτώσεις του ευτροφισμού της λίμνης. 
Δεν είναι όμως μόνο θέμα διάθεσης αλλά και αρμοδιοτήτων. Ο Φορέας Διαχείρισης δεν έχει ούτε την υποδομή, ούτε τη δυνατότητα να αναλάβει μόνος του την ευθύνη της διαχείρισης όλων των θεμάτων που αφορούν τη λίμνη, γιατί μιλάμε για μία αστική λίμνη και για έναν αστικό – πολεοδομικό ιστό, που έχει συγκεκριμένους κανόνες και συγκεκριμένες ανάγκες για την ανθρωπογενή δραστηριότητα. Η τρέλα του Καχριμάνη και ορισμένων ακόμη ανθρώπων στην περιφέρεια, τα τελευταία χρόνια απέφερε θετικά αποτελέσματα για τη λίμνη, γιατί αποδείχθηκαν χωρίς αντίκρισμα οι παρεμβάσεις και προτάσεις επιστημόνων από το εξωτερικό, οι εμπλουτισμοί της λίμνης με ξενικά είδη, που δεν απέδωσαν το παραμικρό», κατέληξε.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου