Ήπειρος

Συντονίζονται για την υποδοχή των προσφύγων

Off

Ο συντονισμός των απαραίτητων ενεργειών ώστε να υπάρχει ετοιμότητα του συνόλου των φορέων της αυτοδιοίκησης και των δομών του κράτους στην Ήπειρο και σε δεύτερη φάση η προετοιμασία των δήμων για την υπόδειξη πιθανών χώρων που θα μπορούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, ήταν το αντικείμενο της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στο διοικητήριο της περιφέρειας Ηπείρου.
Η σύσκεψη αποφασίστηκε την Τετάρτη μετά τις συναντήσεις που είχε ο αναπλ. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας στην Ένωση Περιφερειών και στη συνέχεια στην ΚΕΔΕ, όπου ζήτησε την ετοιμότητα στο μέγιστο βαθμό προκειμένου η χώρα να ανταποκριθεί σε αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση. 
Πληροφορίες αναφέρουν, ότι από τα συναρμόδια υπουργεία έχουν ζητηθεί προτάσεις και υποδείξεις για χώρους έκτασης τουλάχιστον 20 στρεμμάτων, με τη διευκρίνιση, ότι ζητούν ανοιχτούς χώρους, κάτι που προς το παρόν δείχνει την απόφαση να μεταφερθούν οι πρόσφυγες σε πρόχειρους καταυλισμούς, που θα είναι όσο γίνεται περισσότερο οργανωμένοι.
Από την προοπτική αυτή εξαιρούνται κάποια ενεργά στρατόπεδα, που έπεσαν στο τραπέζι το τελευταίο διάστημα, όπως είναι το στρατόπεδο Καλπακίου, που είναι ενεργό και υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις του υπ. Εθνικής Άμυνας για το ενδεχόμενο να μετατραπεί σε Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων.
Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του συντονισμού των υπηρεσιών και των φορέων, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο φρόνημα της φιλοξενίας που διέπει τον ηπειρωτικό λαό.
«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα, Μητροπόλεις, Δήμοι, Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, 8η Μεραρχία, Πυροσβεστική και κρατικοί φορείς που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων και    συζητήσαμε για το συντονισμό που πρέπει να υπάρξει, ώστε να μη δούμε σκηνές, σαν κι αυτές που διαδραματίζονται  σε άλλες περιοχές της χώρας. Πιστεύω πως με το Ηπειρώτικο φρόνημα φιλοξενίας θα φιλοξενήσουμε όσους φτάσουν στην περιοχή μας, που έχουν τόσα προβλήματα στην πλάτη τους. Όλοι μας γνωρίζουμε τι σημαίνει ξεριζωμός. Έτσι θα πορευτούμε, χωρίς προβλήματα, μετά τη συζήτηση που έγινε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καχριμάνης.
Στη σύσκεψη μετείχε η Περιφέρεια Ηπείρου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, οι δήμοι της Ηπείρου, μητροπολίτες και εκπρόσωποι των μητροπόλεων της περιφέρειας, η 8η Μεραρχία, η διοίκηση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και κρατικοί φορείς με αρμοδιότητα το χειρισμό έκτακτων καταστάσεων.
Σήμερα Παρασκευή στις 13.00 θα συνεδριάσει η ΠΕΔ Ηπείρου για το ίδιο θέμα, ενώ θα ακολουθήσει και νέα σύσκεψη στην περιφέρεια Ηπείρου.

 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου