Ήπειρος

Αναμένοντας τους πρώτους πρόσφυγες

Off

Εν αναμονή του πρώτου κύματος των προσφύγων και μεταναστών βρίσκεται η τοπική κοινωνία στα Ιωάννινα και την Ήπειρο, παρότι επίσημες ανακοινώσεις από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας που χειρίζεται την υπόθεση δεν έχουν εκδοθεί μέχρι και αργά χθες το απόγευμα. 
Η επιλογή των πέντε χώρων για τη δημιουργία Κέντρων Φιλοξενίας των προσφύγων στην Ήπειρο συνοδεύτηκε από το χρονοδιάγραμμα άφιξης των προσφύγων μέχρι τις 12 Μαρτίου, όμως έκτοτε καμία επίσημη ενημέρωση δεν υπήρξε από το υπουργείο έστω προς τους δήμους, που επιλέχθηκαν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στα διοικητικά τους όρια.
Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό, όχι γιατί οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης διεκδικούν ίσως μεγαλύτερο ρόλο από αυτόν που τελικά θα έχουν, αλλά επειδή κανείς δεν είναι σε θέση να ενημερώσει με υπεύθυνο τρόπο τις τοπικές κοινωνίες, να προλειάνει το έδαφος και η υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων να γίνει με τον καλύτερο δυνατό και οργανωμένο τρόπο. 

Και νέες θέσεις υποδοχής
Μέχρι και χθες το απόγευμα με εξαίρεση κάποιες εργασίες καθαριότητας που έγιναν στις Μαθητικές Εστίες Δολιανών και Τσεπελόβου, δεν υπήρξε καμία άλλη παρέμβαση ή προετοιμασία.
Αντιθέτως, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν, πως το υπουργείο Εθν. Άμυνας, διαπιστώνοντας κάποια σοβαρά προβλήματα όπως για παράδειγμα αυτά που τέθηκαν από το δημ. συμβούλιο Ιωαννίνων για το στρατιωτικό αεροδρόμιο στον Κατσικά, κινείται και προς άλλες πιθανές θέσεις που θα μπορούσαν να στεγάσουν και μάλιστα άμεσα κάποιες εκατοντάδες πρόσφυγες.
Η παραδοχή αυτή για την προετοιμασία στο μέγιστο δυνατό βαθμό έγινε από την πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της περιφέρειας Ηπείρου Κατερίνα Μιτοπούλου, που τόνισε, ότι σε επικοινωνία με τον αναπλ. υπουργό Εθν. Άμυνας ζητήθηκε να ετοιμαστούν κάποιες στεγασμένες δομές που ανήκουν στο Κέντρο, ενδεχομένως και για την άμεση φιλοξενία προσφύγων.
Το Κέντρο Πρόνοιας Ηπείρου διαθέτει στην εποπτεία του δομές και σε λειτουργία και σε εγκατάλειψη, όπως είναι αντίστοιχα το Κέντρο Μέριμνας στην Κόνιτσα ή η Παιδόπολη στον Άγιο Ιωάννη στα όρια μεταξύ δήμου Ιωαννιτών και δήμου Ζίτσας.
«Το θέμα τέθηκε και πριν από λίγες ημέρες στη συνάντηση που είχαμε στο υπουργείο με την κα Φωτίου και τον κ. Κουρουμπλή, όπου μας ζητήθηκε να χαρτογραφήσουμε τις δομές που ανήκουν στην Κοινωνική Πρόνοια Ηπείρου και να είμαστε έτοιμοι, ώστε εάν ζητηθεί, να συνδράμουμε με τη διάθεσή τους για την προσωρινή στέγαση οικογενειών ή και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εάν το απαιτήσουν οι συνθήκες», τόνισε η κα Μιτοπούλου.
«Δεν είναι εύκολες οι συνθήκες, όμως όλοι μαζί μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε. Το ζήτημα όμως είναι διεθνές και θα πρέπει να το δούμε συνολικά ως Ε.Ε, να δούμε ποιες είναι οι αξίες μας γιατί έχει χαθεί ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός και το κοινό όραμα», τόνισε η κα Μιτοπούλου.

Καμία επαφή 
με την αυτοδιοίκηση
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης έδειξε ενοχλημένος από τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο ζήτημα σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της αυτοδιοίκησης, κάτι που φάνηκε στο θέμα της υπόδειξης χώρων και στ συνέχεια στις προτάσεις που έφτασαν από το υπ. Εθνικής Άμυνας.
«Θέσαμε δύο όρους, που ήταν η σίτιση και η καθαριότητα των χώρων να είναι ευθύνη της τοπικής κοινωνίας και οι χώροι να διαθέτουν το ελάχιστο πλαίσιο ασφάλειας, για να μη δημιουργηθούν προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες. Προτείναμε και χώρους, όμως με έκπληξη διαπιστώσαμε, ότι ήρθαν άλλοι πέντε χώροι ως επιλογές του υπουργείου και έκτοτε οι δήμοι προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με το υπουργείο για να μάθουν τι πρέπει να κάνουν. Στις περιφέρειες δε ζητήθηκε η αρωγή σε κανένα σημείο. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε για να μην υπάρχουν κωμικοτραγικές καταστάσεις, όμως αυτή τη στιγμή καθ’ ύλην αρμόδιος είναι το υπ. Εθν. Άμυνας και ο κ. Βίτσας», τόνισε ο κ. Καχριμάνης.
Αναφορικά με τις υποδεικνυόμενες θέσεις από το δήμο Ιωαννιτών ο κ. Καχριμάνης αποκάλυψε, ότι η πρόταση αφορούσε την περιοχή δίπλα στον κόμβο της Εγνατίας οδού, πλησίον της ΕΛΕΠΑΠ, περιοχή που πληροί πολύ περισσότερες προϋποθέσεις, από αυτές του αεροδρομίου στον Κατσικά.
«Η καλύτερη συνεργασία θα έχει και καλύτερα αποτελέσματα. Όποιος έχει τα γένια έχει και τα χτένια», σημείωσε.
Ο περιφερειάρχης ρωτήθηκε για την εμπλοκή των ΜΚΟ στη διαχείριση του προσφυγικού και των κονδυλίων από την Ε.Ε λέγοντας, πως είναι ένας γρήγορος τρόπος για να γίνουν οι διαδικασίες, σε κάποια θέματα όμως θα πρέπει να υπάρχει η μέριμνα για τις τοπικές κοινωνίες.
Καταλήγοντας αναφέρθηκε στην απώλεια των αρχών και αξιών της Ευρώπης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «… βλέπουμε συνεργασίες χωρών με την Αλβανία, που ανεβάζει συνεχώς την ταρίφα για την υποδοχή των προσφύγων, όπως η Ιταλία, την Τσεχία, την Ουγγαρία και την Αυστρία και όλα αυτά δείχνουν, ότι οι αρχές της Ενωμένης Ευρώπης στην οποία πιστεύαμε κάποτε, δεν υπάρχουν πια».

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου