Ήπειρος

Ενάντια στην κατάργηση του Στρατοδικείου

Off

Αντιδράσεις προκαλεί η πιθανή κατάργηση του Στρατοδικείου Ιωαννίνων. Με επιστολή τους προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και άλλες αρμόδιες Αρχές, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων καθώς και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου εκφράζουν την αντίθεσή τους με την απόφαση που έλαβε η Ολομέλεια του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου να καταργηθεί το Στρατοδικείο, Ναυτοδικείο, και Αεροδικείο Ιωαννίνων και να συγχωνευτεί με το αντίστοιχο Δικαστήριο της Θεσσαλονίκης.
Με πρωτοβουλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Στέφου κατατέθηκε αναφορά με θέμα την Κατάργηση του Στρατοδικείου, Ναυτοδικείου και Αεροδικείου, την οποία συνυπέγραψαν επίσης οι βουλευτές Καραγιάννης Γιάννης, Τζούφη Μερόπη και Τσίρκας Βασίλης.
Με την αναφορά οι βουλευτές προσβλέπουν σε παρέμβαση του υπουργού ώστε να αποτραπεί η κατάργηση του Στρατιωτικού Δικαστηρίου Ιωαννίνων. 
Το Στρατιωτικό Δικαστήριο Ιωαννίνων εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους στρατιωτικούς και τους πολίτες της Βορειοδυτικής Ελλάδας και η κατάργησή του δεν επιφέρει καμία εξοικονόμηση πόρων για το Δημόσιο, ενώ αντίθετα το συνολικό κόστος θα είναι μεγαλύτερο από εκείνο της διατήρησής του.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, όπως άλλωστε και ολόκληρη η κοινωνία της Ηπείρου, είναι αντίθετος για τους εξής λόγους, μεταξύ άλλων: 
– Το Στρατοδικείο Ιωαννίνων λειτουργεί στα Ιωάννινα εδώ και πολλά χρόνια και τελευταία εντάχθηκε η λειτουργία και των Ναυτοδικείου και Αεροδικείου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας των η προσφορά τους στα Ιωάννινα είναι σημαντική από άποψη απονομής Δικαιοσύνης και εξυπηρέτησης των ενδιαφερομένων για τις δίκες προσώπων (κατηγορουμένων, μαρτύρων, συνηγόρων υπεράσπισης κ.λ.π.). 
– Το Στρατοδικείο – Ναυτοδικείο – Αεροδικείο Ιωαννίνων εξυπηρετεί όλες τις στρατιωτικές μονάδες της Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδος – Κέρκυρας και  Αιτωλοακαρνανίας οι οποίες είναι σημαντικές για την άμυνα της χώρας μας.
–  Η εξυπηρέτηση του προσωπικού και όλων των ενδιαφερομένων για τις δίκες στα ανωτέρω Δικαστήρια είναι άμεση και χωρίς κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο (Υπουργείο Εθνικής Άμυνας), και η πρόσβαση των ενδιαφερομένων ευχερέστερη από εκείνη που θα προκύψει με την προωθούμενη συγχώνευση. 
–  Τυχόν συγχώνευση με τα αντίστοιχα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης  όχι μόνο δεν θα επιφέρει μείωση δαπανών αλλά αντίθετα θα επιφέρει τεράστια δαπάνη στο Ελληνικό Δημόσιο (Υπουργείο Εθνικής Άμυνας), δεδομένου ότι θα επιβαρύνεται με Αεροπορικά εισιτήρια – εισιτήρια ΚΤΕΛ με περισσότερες ημέρες μετάβασης και 
– Το Στρατοδικείο – Ναυτοδικείο – Αεροδικείο Ιωαννίνων σήμερα αλλά και από την έναρξη της λειτουργίας τους στεγάζονται σε ακίνητο – κτήριο στα ΣΟΑ Ιωαννίνων όπου δεν καταβάλλεται μίσθωμα.

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου