Ήπειρος

Η μείωση τιμών… καθυστερεί

Off

Δεν φαίνεται να απέδωσε τα αναμενόμενα στην αγορά η κατάργηση της ενιαίας τιμής στα βιβλία. Αυτό προκύπτει από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χτες ο Γεώργιος Ζάχος, Διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Επιστημονικός Υπεύθυνος της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας των Ελληνικών Ακαδημαϊκών (ΜΟΔΙΠΑΒ). 
Ο κ. Ζάχος αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της μονάδας που εδώ και 18 χρόνια λειτουργεί στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και αποτελεί τη μοναδική υπηρεσία εθνικής εμβέλειας για τη συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων και την πραγματοποίηση ερευνών για τις ελληνικές Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες και το ελληνικό βιβλίο.
Ειδικότερα, παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας για την εξέλιξη των τιμών των ελληνικών βιβλίων κατά το  2015 που υλοποίησε η ΜΟΔΙΠΑΒ.   Για την προετοιμασία της έρευνας αποδελτιώθηκαν συνολικά 7.930 βιβλία από τη Βάση Βιβλιογραφικών δεδοµένων ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ.  
Τα στοιχεία και η ανάλυσή τους έδειξαν ότι η μέση τιμή των ελληνικών βιβλίων για το έτος 2015 διαμορφώθηκε στα 14,16 ευρώ, παρουσιάζοντας μια μικρή μείωση κατά 0,47 ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.  Σύμφωνα με τα στοιχεία προηγούμενων ερευνών κατά την τελευταία πενταετία υπήρξε μείωση της τιμής του βιβλίου κατά 28,92%.
Το 2015 οι μέσες τιμές βιβλίων για τις διάφορες θεματικές κατηγορίες διαμορφώθηκαν ως εξής : τα βιβλία Πληροφορικής (45,85€), Τεχνολογίας (25,67€), Γλώσσας (22,83€), Φυσικών (21,50€) και Κοινωνικών Επιστημών (20,50€) έχουν το μεγαλύτερο μέσο κόστος με μέση τιμή που υπερβαίνει τα 20€. Ακολουθούν με χαμηλότερη τιμή τα βιβλία Ιστορίας και Γεωγραφίας (18,30€), Φιλοσοφίας (17,38€), οι Καλές Τέχνες (14,38€) και τα βιβλία της Θρησκείας (14,37€). Χαμηλότερο μέσο κόστος έχουν οι κατηγορίες Γενικά Θέματα (12,21€) και Λογοτεχνία (10,72€).
Αυξήσεις της μέσης τιμής σημειώθηκαν στις κατηγορίες της Γλώσσας (6,49€), τις Κοινωνικές Επιστήμες (4,62€), την Ιστορία και Γεωγραφία (2,62€), τη Θρησκεία (2,28€) και τη Φιλοσοφία (1,93€). Στις υπόλοιπες θεματικές κατηγορίες παρουσιάζονται μειώσεις. Οι μεγαλύτερες μειώσεις αφορούν τα βιβλία που ανήκουν στην κατηγορία Γενικά Θέματα (13,44€), στην Τεχνολογία (5,12€), την Πληροφορική (3,46€), τις Φυσικές Επιστήμες (3,45€) και τις Καλές Τέχνες (3,32€). Η μικρότερη μείωση εμφανίζεται στα βιβλία Λογοτεχνίας (0,39€).
Ο κ. Ζάχος τόνισε σε δηλώσεις του ότι τα στοιχεία αποδεικνύουν πως οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν με την κατάργηση το 2014 της νομοθεσίας για την ενιαία τιμή βιβλίου, που έγινε σε συμμόρφωση με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ,  ότι με την κατάργηση θα είχαμε μεγάλες μειώσεις στις τιμές των βιβλίων δεν επιβεβαιώθηκαν. Η μείωση στη λογοτεχνία που έχει το μεγαλύτερο αριθμό εκδόσεων ήταν ανεπαίσθητη, ενώ υπήρξαν δημοφιλείς κατηγορίες, όπως οι Κοινωνικές Επιστήμες και η Ιστορία- Γεωγραφία, που παρουσίασαν σημαντικές αυξήσεις. 
Επίσης, τα υπάρχοντα εμπειρικά δεδομένα δείχνουν ότι η κατάργηση της ενιαίας τιμής άφησε απροστάτευτα τα μικρά βιβλιοπωλεία και τους μικρούς εκδότες σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία με επέλαση των μεγάλων αλυσίδων βιβλιοπωλείων και των μεγάλων εκδοτών. 
Ο κ. Ζάχος υπενθύμισε ακόμα την αντίθεση στην κατάργηση και τη δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα ως αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης,  σε σχετική εκδήλωση για την ενιαία τιμή βιβλίου, ότι ως κυβέρνηση θα επανέφερε την πολιτική της ενιαίας τιμής του βιβλίου.  Τα στοιχεία και η έρευνα της ΜΟΔΙΠΑΒ τεκμηριώνουν αυτή την ανάγκη και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, για να την στηρίξουν. 
Η στήριξη των μικρών Βιβλιοπωλείων και των Εκδοτών πρέπει να επανέλθει στο προσκήνιο, καθώς πρέπει να αντιμετωπίζονται όχι μόνο ως εμπορικές επιχειρήσεις αλλά και ως φορείς εκπαίδευσης και πολιτισμού, σημείωσε.
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου