Ήπειρος

Αναζητείται μέλλον για το ΠΕΔΥ Ηπείρου

Off

Τη γνωστή υπόθεση με την αξιοποίηση του κτιρίου του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας Ηπείρου στους Αμπελόκηπους, φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Καραγιάννης.
Όπως αναφέρει σε Ερώτησή του, «το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Ηπείρου, επί των οδών Μ. Κοτοπούλη και Καλπακίου στα Ιωάννινα, παραμένει επί σειρά ετών κλειστό και αναξιοποίητο. Στον τοπικό Τύπο αναφέρεται ως "εργαστήριο μαυσωλείο" ή ως "ένα ΠΕΔΥ στα αζήτητα", καθώς είναι απροσπέλαστο και εγκαταλελειμμένο από την ημέρα που παραδόθηκε. Το διώροφο κτίριο βρίσκεται σε οικόπεδο 1.000 τμ και έχει αύλειο χώρο περιμετρικά. Δημοσιογραφικά ρεπορτάζ αναφέρουν πως φυλάσσεται από ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, το εργαστήριο κατασκευάστηκε προ δεκαπενταετίας με πόρους του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και εξοπλίστηκε πλήρως με υπερσύγχρονα (για την εποχή) μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας. Το 2005 εντάχθηκε στο Δίκτυο Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας, υπό την εποπτεία του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) και το 2009 ανακοινώθηκε στον Τύπο η επικείμενη έναρξη λειτουργίας του και ο ορισμός του Επιστημονικού του Υπευθύνου. Παρότι ακολούθησαν κι άλλες αντίστοιχες δημόσιες εξαγγελίες, το ΠΕΔΥ Ηπείρου δεν λειτούργησε ποτέ».
«Πρόκειται για μια μεγάλη δημόσια επένδυση που ρημάζει, μια τεράστια δαπάνη που δεν έχει ανταποδώσει στον πολίτη το ελάχιστο όφελος. Κτιριακές και εργαστηριακές υποδομές αξίας χιλιάδων ευρώ, που δεν έχουν αξιοποιηθεί ούτε για την προαγωγή της δημόσιας υγείας (διάγνωση, πρόληψη και λύση υγειονομικών και επιδημιολογικών προβλημάτων, μικροβιολογικός έλεγχος υδάτων, τροφίμων και ποτών, κλπ) αλλά ούτε και ως εν γένει περιουσία του δημοσίου, με την παραχώρηση των υφιστάμενων υποδομών σε άλλους φορείς του Υπουργείου Υγείας ή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», καταλήγει ο βουλευτής.

 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου