Ήπειρος

Ευρώπη χωρίς ανθρωπισμό δεν υπάρχει

Off

Ένα αυστηρό και ξεκάθαρο μήνυμα ενόψει της κρισιμότερης ίσως Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 17 και 18 Μαρτίου έστειλε από την Άρτα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλώντας τις ευρωπαϊκές χώρες να μην γκρεμίσουν το όραμα της ενωμένης Ευρώπης και να μην υποκύψουν στις παράλογες λογικές ορισμένων χωρών.
Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε με νόημα πως Ευρώπη χωρίς ανθρωπισμό δεν υπάρχει και πρόσθεσε πως στις 17 Μαρτίου θα αποφασισθεί εάν θα συνεχίσει να υπάρχει Ευρώπη ή εάν θα γκρεμιστεί.
«Ευρώπη χωρίς ανθρωπισμό δεν μπορεί να υπάρξει. Εκείνοι δε οι εταίροι μας –ευτυχώς λίγοι- οι οποίοι δεν το αντιλαμβάνονται σήμερα ή πρέπει να συνετισθούν, ακόμη και υπό το βάρος των πιο αυστηρών κυρώσεων ή, αν δεν συνετίζονται, δεν έχουν θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διότι, άλλως, αυτή η μικρή μειοψηφία κρατών, με πολύ μικρή άλλωστε ευρωπαϊκή διαδρομή, θα προκαλέσει το τέλος του Ευρωπαϊκού Οράματος, το οποίο έχει θωρακίσει την Ευρώπη έναντι των κινδύνων του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και της έχει δώσει την δυνατότητα να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο, σε παγκόσμιο επίπεδο, ως προς την υπεράσπιση της Ειρήνης, της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού δηλαδή, και σε τελική ανάλυση, ως προς την υπεράσπιση του Ανθρώπου», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος ενώ λίγο νωρίτερα είχε αναφερθεί στην ανταπόκριση της ελληνικής κοινωνίας στο προσφυγικό δράμα. 
«Με την ίδια νοοτροπία πρέπει να συμπεριφερθούμε – και συμπεριφερόμασθε άλλωστε προκαλώντας τον παγκόσμιο θαυμασμό- απέναντι στους πρόσφυγες πολέμου που ζητούν καταφύγιο και προστασία στην Ελλάδα, αλλά και στις λοιπές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το καθήκον μας, ως Ελλήνων, έναντι των προσφύγων προσδιορίζουν αφενός οι παραδοσιακές αρχές μας ως Λαού που ανέπτυξε, ήδη από την αρχαιότητα, τον θεσμό του Ικέτη. Και, αφετέρου, η έκφραση αγωνίας των προσφύγων πρωτίστως δε τα εκφραστικά μάτια των παιδιών -που πρέπει ν’ αναβοσβήνουν σαν φάροι συνείδησης- ακόμη δε περισσότερο οι ψυχές των παιδιών που κείτονται στο βυθό της Μεσογείου. Την οποία, μ’ επίκεντρο το Αιγαίο, έχουμε χρέος ν’ αποκαταστήσουμε ως θάλασσα του Φωτός, της Ειρήνης και του Ανθρωπισμού», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μονομερείς οι ενέργειες, λέει η Ολ. Γεροβασίλη
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε δήλωσή της επίσης από την Άρτα, μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης τόνισε πως η Σύνοδος Κορυφής θα καθορίσει το μέλλον της Ευρώπης ενώ εξαπέλυσε δριμύτατη κριτική στις χώρες που με μονομερείς ενέργειες έχουν δημιουργήσει μία κατάσταση που δεν συνάδει με τις αρχές της ενωμένης Ευρώπης.
«Οι κινήσεις των χωρών αυτών δεν συνάδουν με το πνεύμα της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού που οφείλει να δείξει η Ευρώπη και αποτελούν μονομερείς ενέργειες και όχι κομμάτι της συμφωνίας. Σε λίγες ημέρες θα κριθούμε όλοι και θα κριθεί αν η Ευρώπη είναι αυτή που οραματιστήκαμε. Ο στόχος είναι οι πρόσφυγες να μετεγκαθίστανται οργανωμένα στις ευρωπαϊκές χώρες από την Τουρκία και να σταματήσει το Αιγαίο και η Μεσόγειος να αποτελούν μία θάλασσα – νεκροταφείο», τόνισε η κα Γεροβασίλη που χαρακτήρισε πρωτόγνωρη την κατάσταση για τη χώρα και παραδέχθηκε πως κανείς δεν ήταν έτοιμος να την αντιμετωπίσει. 
«Κινούνται όμως γρήγορα οι διαδικασίες και σε μία εβδομάδα θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι υποδομές για να φιλοξενούν τους πρόσφυγες σε ανθρώπινες συνθήκες».

Κάλεσμα στη 
σοσιαλδημοκρατία
Καταλήγοντας η κυβερνητική εκπρόσωπος ενόψει της συνάντησης Τσίπρα – Ολάντ τόνισε πως αποτελεί σταθερή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης η αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη, καλώντας τα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας και στην Ελλάδα να επιστρέψουν, όπως είπε στον πραγματικό τους ρόλο και να μην ταυτίζονται με τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου