Ήπειρος

Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες

Off

Σε πλήρη εξέλιξη, όχι όμως μόνο από το Μηχανικό των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και από εταιρείες που έχουν αναλάβει πλέον τις εργασίες και με τη συνδρομή των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, βρίσκονται οι εργασίες στους χώρους που έχουν επιλεγεί για τη δημιουργία προσωρινών χώρων φιλοξενίας προσφύγων στην Ήπειρο.
Στην περιοχή του στρατιωτικού αεροδρομίου στον Κατσικά οι εργασίες συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς και μετά από νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί παρουσία και του διοικητή του Γ’ Σώματος Στρατού εκτιμήθηκε ότι σε μία περίπου εβδομάδα, οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί. 
Ήδη, μετά την έκφραση δυσαρέσκειας προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την αντιμετώπιση των φορέων της αυτοδιοίκησης και κυρίως έπειτα από την διαπίστωση της αναγκαιότητας ότι η παρέμβαση της αυτοδιοίκησης είναι απαραίτητη, αποφασίστηκε ώστε, ρόλο στις εργασίες και στο σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων θα έχει και η Πολιτική Προστασία.
Στην περιοχή του Κατσικά ολοκληρώνονται οι εργασίες για την σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης, εντός των ημερών θα τοποθετηθούν χημικές τουαλέτες σε πρώτη φάση και θα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες για τον ηλεκτροφωτισμό.

Στη Φιλιππιάδα
Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει και στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη στη Φιλιππιάδα όπου και εκεί αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τις επόμενες πέντε ημέρες και ο χώρος να είναι έτοιμος για να στηθούν οι σκηνές. Σύμφωνα με το απαντητικό έγγραφο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο δήμο Ζηρού.
Στην απάντησή του ο Υπουργός αναφέρει μεταξύ άλλων πως ο προγραμματισμός λειτουργίας του Κέντρου αφορά 700 άτομα (πρόσφυγες μόνο και κατά κύριο λόγο οικογένειες) για χρονικό διάστημα έως 8 μήνες από την έναρξη λειτουργίας του.
Το στρατόπεδο θα λειτουργήσει ως μία ανοιχτή και ελεγχόμενη δομή φιλοξενίας, δηλαδή οι φιλοξενούμενοι θα μπορούν να μπαίνουν ή να βγαίνουν από το κέντρο με βάση το έγγραφο ταυτοποίησης και την απόδειξη καταγραφής.
Οι φιλοξενούμενοι πρόσφυγες διαμένουν σε χώρους (λυόμενα οικήματα ή σκηνές), σιτίζονται με φροντίδα των Ε.Δ. και με αγορές προϊόντων από την τοπική αγορά έως ότου ολοκληρωθεί ο τοπικός διαγωνισμός τροφοδοσίας, ο οποίος γίνεται με βάση το νόμο.
Στο κέντρο υπάρχει μόνιμη μονάδα υγείας από το Υπουργείο Υγείας, διερμηνείς από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπηρεσία πληροφόρησης των προσφύγων, ειδικός υπάλληλος για παιδιά κτλ. Οι κανόνες υγιεινής (WC, μπάνια κλπ) είναι ίδιοι με αυτούς των Ε.Δ. Την εσωτερική καθαριότητα αναλαμβάνουν στο πρώτο στάδιο οι Ε.Δ. (οι ίδιες ή με εταιρεία καθαρισμού), εκτός εάν υπάρχει συμφωνία με τον οικείο Δήμο και αντίστοιχη επιχορήγησή του. Την αποκομιδή αναλαμβάνει ο Δήμος σε συμφωνία με τον υπεύθυνο του κέντρου.
Στη φάση της κατασκευής, έχει δοθεί εντολή, τα αναγκαία υλικά να τα προμηθευόμαστε από την περιοχή λειτουργίας τους κέντρου.
Μετά το πέρας της κατασκευής και της πρώτης λειτουργίας του κέντρου, το ΥΠΕΘΑ παραδίδει πλήρως το κέντρο στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο όμως συνεχίζει να υποστηρίζει. Η στελέχωση και χρηματοδότηση λειτουργίας του κέντρου ανήκει στα αντίστοιχα Υπουργεία και ουδόλως βαρύνει τον Δήμο.
Το Κέντρο φυλάσσεται εξωτερικώς με ευθύνη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου