Ήπειρος

Προτεραιότητα οι θέσεις εργασίας

Off

Οι θέσεις εργασίας και η παραμονή των νέων στον τόπο τους αποτελούν κομβικούς στόχους του νέου ΕΣΠΑ. Ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, επισκέφτηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή την Ήπειρο και ήταν κεντρικός ομιλητής σε δύο εκδηλώσεις, για τα προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-2020, στην Άρτα και τα Ιωάννινα κατά σειρά, με διοργανωτές τα τοπικά Επιμελητήρια.
 «Έχουμε προσαρμόσει τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες προκειμένου να καλυφθούν οι τοπικές ανάγκες. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες αλλά και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στην Ήπειρο, μια περιοχή με σημαντικές και εν πολλοίς αδικαιολόγητες αναπτυξιακές καθυστερήσεις αλλά και αξιοσημείωτες αναπτυξιακές δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιηθούν» σημείωσε ο κ. Χαρίτσης και επεσήμανε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και η αναστροφή της τάσης φυγής των νέων εργαζομένων και επιστημόνων στο εξωτερικό.
Στόχος των τεσσάρων νέων δράσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους νέους επιστήμονες είναι να δοθεί έμφαση στη νεοφυή, καινοτόμα, εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, υπογράμμισε προσθέτοντας πως δίνεται έμφαση στον αγροτοδιατροφικό τομέα για τη στήριξη των αγροτών, αλλά και στον τουρισμό ώστε να ενισχυθεί η δημιουργία μικρών μονάδων με προστιθέμενη αξία που προσφέρουν στην τοπική οικονομία και κοινωνία, καθώς επίσης και σε προγράμματα ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους για την καταπολέμησης της φτώχειας και της ανθρωπιστικής κρίσης.
Ο άλλος στόχος του ΕΣΠΑ είναι στήριξη των κοινωνικών δομών και σε τοπικό επίπεδο. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρίτσης, μιλώντας στα Γιάννενα θα δημιουργηθούν και στην Ήπειρο 31 Κέντρα Κοινότητας, τα οποία θα έχουν διακριτό ρόλο και θα αναλάβουν την ενημέρωση του κοινού για επιδόματα και ευνοϊκές ρυθμίσεις που δικαιούται, ενώ θα κατευθύνουν τους ανέργους σε πιθανές διαθέσιμες δουλειές.
Η στελέχωσή τους, θα γίνει άμεσα, μέσω προκήρυξης, ενώ παράλληλα, θα επιδοτηθεί η λειτουργία και άλλων κοινωνικών δομών, όπως Κοινωνικά Παντοπωλεία, Δομές Σίτισης, Κοινωνικά Φαρμακεία, Ημερήσια Κέντρα Φιλοξενίας και Υπνωτήρια Αστέγων, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και Κέντρα Φροντίδας ΑμεΑ.
Σημαντικό ρόλο στη πρόοδο των διαδικασιών έχει παίξει η καλή συνεννόηση με τις 13 Περιφέρειες, με τις οποίες ολοκληρώθηκαν θετικά οι απαιτούμενες διεργασίες πριν την εφαρμογή των μέτρων για την κοινωνική προστασία. 
 «Εργαλεία» ανάπτυξης χαρακτήρισε τα νέα προγράμματα, ο βουλευτής Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς, στην παρέμβασή του στην εκδήλωση ο οποίος τόνισε ότι μέσα στη σύνθετη αυτή πραγματικότητα της διαχείρισης του προσφυγικού, αλλά και της οικονομικής ατζέντας, η Ελλάδα, αλλά και η Ήπειρος, μπορεί να αλλάξει σελίδα, χωρίς τα αποτυχημένα succes stories του παρελθόντος.
Για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Ηπείρου για την περίοδο 2015-2020, μίλησε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, τονίζοντας πως στηρίζεται στο μήνυμα «Αξιοβίωτη, αυτοτροφοδοτούμενη και εξωστρεφής ανάπτυξη, εστιασμένη στις παραγωγικές δραστηριότητες που αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα και ενισχύουν την τοπική ταυτότητα, με σεβασμό στο περιβάλλον, την ιστορία και τον πολίτη της Ηπείρου».
Μέσα από την αρμονική συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, θα πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε η περιφέρειά μας, να καταστεί αναγνωρίσιμος προορισμός, να αντέξει στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που δημιουργείται και να προετοιμαστεί για την μετά επιδοτήσεων εποχή, όπως είπε.
Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, ανέφερε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών, εργάζεται με τη βασική αρχή ότι κανένας δεν περισσεύει και μέσα από συνεργασίες, η τοπική οικονομία θα ανασάνει και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, Μάξιμος, κάλεσε τους φορείς να εκμεταλλευθούν τις δυνατότητες που δίνει το ΕΣΠΑ, ενώ ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιος Καψάλης, τόνισε ότι σύντομα το τοπικό ακαδημαϊκό ίδρυμα, θα δημιουργήσει έναν πλήρη οδηγό με τις δράσεις και τις παρεμβάσεις για τη νέα προγραμματική περίοδο.
Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Ιωάννης Μήτσης, ο οποίος σημείωσε ότι προτεραιότητα για τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής, αποτελεί η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων, η αναβάθμιση του αεροδρομίου Ιωαννίνων και η κατάργηση των capital controls, σε συνδυασμό με ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης.
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου