Ήπειρος

Με ταχύτητα οι εργασίες στο Κέντρο Φιλιππιάδας

Off

Έκοψαν ταχύτητα οι εργασίες για τη δημιουργία του Κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στον Κατσικά, όπου ήδη πάντως ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση 55 σκηνών, χωρητικότητας 6-8 ατόμων. Από την Τετάρτη, που έφτασε ο μεγαλύτερος αριθμός των σκηνών (700) στον αριθμό, σταμάτησαν οι εργασίες εξυγίανσης και χαλικόστρωσης του εδάφους, αφού η εταιρεία που ενίσχυσε τα εργασίες τις πρώτες ημέρες, δεν είχε άλλες διαθέσιμες ποσότητες.
Έτσι, οι εργασίες τοποθέτησης των σκηνών έγιναν μόνον στο χώρο όπου έχει γίνει η χαλικόστρωση, ενώ για την επέκταση των εργασιών και στο υπόλοιπο τμήμα οι επιτελείς της 8ης Μεραρχίας αναμένουν εντολές από των ανωτέρους.
Σε κάθε περίπτωση όμως τα σοβαρότερα προβλήματα είναι αυτά που θα κληθεί να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει το αμέσως επόμενο διάστημα η ΔΕΥΑΙ, και στην υδροδότηση του καταυλισμού, αλλά κυρίως στην αποχέτευση. 
Η εικόνα με τα πρώτα σωληνωτά για τους βόθρους που τοποθετήθηκαν ήδη στο σημείο όπου πρόκειται να γίνουν οι χώροι υγιεινής, είναι αποκαλυπτική του προβλήματος που θα πρέπει να βρει λύση άμεσα, πριν ο καταυλισμός γίνει ενεργός. Ενώ τα μηχανήματα έσκαψαν και τοποθέτησαν τους τσιμεντένιους βόθρους σε βάθος δύο περίπου μέτρων, το νερό από το υπέδαφος έχει ήδη καλύψει σχεδόν το μισό μέτρο! Αυτό είναι κάτι που είχαν επισημάνει οι τεχνικοί της ΔΕΥΑΙ το προηγούμενο διάστημα, όπως και ο αντιπρόεδρος της επιχείρησης Μάκης Χρυσοστόμου, λέγοντας, ότι η καλύτερη λύση είναι η εφαρμογή μίας συγκεκριμένης μελέτης, που θα καταλήγει στη σύνδεση των βόθρων με το δίκτυο αποχέτευσης.
Για να γίνει όμως αυτό, όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Δημ. Νάστος, που βρέθηκε χθες το πρωί στο σημείο, απαιτείται και χρηματοδότηση και μέχρι σήμερα στον τομέα αυτό δεν υπάρχει ούτε φωνή, ούτε ακρόαση…
Ο κ. Νάστος επανέλαβε τις σοβαρές ενστάσεις της δημοτικής αρχής, που εκφράστηκαν και πάλι στη συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου την Τετάρτη για την ακαταλληλότητα του χώρου που έχει επιλεγεί για να φιλοξενήσει μερικές χιλιάδες πρόσφυγες.

Εντατικά στη Φιλιππιάδα
Σε αντίθεση με τους χαλαρούς ρυθμούς με τους οποίους γίνονται οι εργασίες στον Κατσικά, πυρετώδεις είναι οι εργασίες στη Φιλιππιάδα, όπου στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη, αναμένονται τις επόμενες ημέρες τουλάχιστον 700 πρόσφυγες. Οι εργασίες έχουν προχωρήσει αρκετά, έχουν στηθεί σχεδόν όλες οι σκηνές και γίνονται εκτεταμένες εργασίες, για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
Στα Δολιανά επίσης οι εργασίες συνεχίζονται για την βελτίωση των εγκαταστάσεων της Μαθητικής Εστίας, χωρίς όμως να υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση για το πότε θα φτάσουν εκεί πρόσφυγες. Μία από τις πληροφορίες των τελευταίων ωρών αναφέρει, ότι στα Δολιανά θα φιλοξενηθούν ασυνόδευτα παιδιά από προσφυγικές οικογένειες, χωρίς όμως και αυτό να μπορεί να επιβεβαιωθεί από κάποια επίσημη χείλη.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου