17 μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος συμμετείχαν και ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα κατάρτισης στα Αρωματικά και Φαρμακευτικά φυτά
Ένα ενισχυτικό βήμα για την κοινωνική τους επανένταξη με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, αποκτώντας όμως και εφόδια πολύτιμα για τη συνέχεια που ίσως τους φανούν και χρήσιμα για την επαγγελματική τους αναζήτηση, έκαναν 17 μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος που συμμετείχαν και ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα κατάρτισης στα Αρωματικά και Φαρμακευτικά φυτά. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), στον χώρο του Προγράμματος Κοινωνικής Ένταξης Περιφέρειας Ηπείρου (ΕΣΠΑ), του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ και είχε ως στόχο τον εφοδιασμό τους με δεξιότητες και εξειδικευμένες γνώσεις που θα συμβάλουν στην εξοικείωση με τη καλλιέργεια και την διαχείριση των αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών. Στο πλαίσιο της κατάρτισης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στις διαδικασίες της φύτευσης, της εκχύλισης αιθέριων ελαίων, αλλά και σε τομείς που αφορούν την επιχειρηματικότητα και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Δύο από τους ωφελούμενους από τα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ ο Στάθης Μαλτέζος και ο Κωνσταντίνος Μπάθας αντίστοιχα μίλησαν για την εμπειρία τους από τη συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και τι αποκόμισαν από αυτό.
«Ήταν πράγματα που δεν τα γνωρίζαμε που είναι χρήσιμα ακόμη κι αν δεν ασχοληθεί κάποιος επαγγελματικά με αυτό το κομμάτι στην πορεία της ζωής του. Η διεύρυνση της γνώσης είναι πολύ σημαντική για εμάς γιατί η γνώση είναι δύναμη και στον αγώνα που κάνουμε, το θεωρούμε εξαιρετικά χρήσιμο και σπουδαίο να μας δίνονται εφόδια μέσα από τέτοιες ευκαιρίες», ανέφερε ο κ. Μαλτέζος. «Το βλέπουμε και ως μία συνέχεια και εξέλιξη της θεραπείας μας», πρόσθεσε ο κ. Μπάθας.
Ολοταχώς για το τρίτο πρόγραμμα
Το εν λόγω πρόγραμμα κατάρτισης ήταν το δεύτερο που υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης Ιωαννίνων (πρώην ΚΕΚ) της ΔΥΠΑ και του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος με το πρώτο να αναφέρεται στη μελισσοκομία. Όπως τόνισε ο διευθυντής του Κέντρου Αργύρης Κύρκος, υπενθυμίζοντας πως τα προγράμματα αυτά είναι μοναδικά σε όλη την Ελλάδα, θα ακολουθήσει σύντομα η σχετική ανακοίνωση για το τρίτο πρόγραμμα κατάρτισης ωφελούμενων από το ΚΕΘΕΑ. Επίσης στις αρχές Ιουλίου ξεκινά και το πρόγραμμα κατάρτισης για συντηρητές κλιματιστικών μηχανημάτων που θα αφορά σε κρατούμενους του σωφρονιστικού καταστήματος Ιωαννίνων και μετέπειτα της Κέρκυρας.
Από την πλευρά του ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος Γιάννης Παπαχρήστου, Τόνισε πως η πολύπλευρη προσέγγιση της κατάρτισης ενισχύει σημαντικά την ένταξη στην αγορά εργασίας αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
«Μέσα από αυτά τα προγράμματα, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να διευρύνουν τις επαγγελματικές τους επιλογές, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η θεραπευτική διαδικασία και η επίτευξη των ευρύτερων στόχων του ΚΕΘΕΑ», ανέφερε.
Ένα μήνυμα για τον αγώνα των χρηστών
Με αφορμή τέλος την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών που έχει οριστεί η 26η Ιουνίου κάθε έτους, ο Στάθης και ο Κωνσταντίνος αντίστοιχα θέλησαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα στους χρήστες που για διάφορους λόγους δεν έχουν πάρει ακόμη την μεγάλη απόφαση να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους μπαίνοντας στην απεξάρτηση. «Είναι μία πολύ δύσκολη απόφαση αλλά αυτό που θυμάμαι από μικρός είναι να μου λένε πως δεν υπάρχει δε μπορώ, αλλά δε θέλω. Δεν αξίζει σε κανέναν μία τέτοια ζωή, να χάνεις ό,τι μπορεί να γευτεί κάθε άνθρωπος, να χαίρεσαι την ίδια τη ζωή. Να πω στα παιδιά που είναι στη χρήση, ότι αξίζει να προσπαθήσουν. Χρειάζεται πολλή δύναμη, αλλά υπάρχει αποτέλεσμα», ανέφερε ο Κωνσταντίνος με τον Στάθη να συμπληρώνει πως «οι μικρές αξίες βρίσκονται πίσω από μεγάλους στόχους και αυτό το έχω πλέον καταλάβει πολύ καλά».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.330)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(496)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.146)
- Εκδηλώσεις(1.543)
- Ήπειρος(1.961)
- Αθλητικά(2.885)
Αρθρογραφία
Είσοδος