Με εντατικό ρυθμό συνεχίζονται οι έλεγχοι από κλιμάκια κτηνιάτρων τόσο του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και των κατά τόπους Περιφερειών, σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις για τον εντοπισμό τυχόν κρουσμάτων πανώλης στα αιγοπρόβατα, με τις ενδείξεις των τελευταίων ημερών να είναι μάλλον καθησυχαστικές.
Τα τελευταία κρούσματα διαπιστώθηκαν σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας όπου ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία της θανάτωσης του συνόλου των κοπαδιών στα οποία βρέθηκαν τα άρρωστα ζώα. Ήδη από το υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης γίνονται κάποιες συγκρατημένες εκτιμήσεις ότι η διασπορά της πανώλης θα έχει αντιμετωπιστεί σε αυτή τη φάση μέχρι το τέλος του μήνα.
Τα δύσκολα βέβαια αρχίζουν αμέσως μετά για τους κτηνοτρόφους που είδαν τις εκμεταλλεύσεις τους να χάνονται καθώς τα μέτρα στήριξης των εισοδημάτων που έχουν ανακοινωθεί, δεν καλύπτουν, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της «Ένωσης Αγροτών Ιωαννίνων» Χάρης Λιούρης, ούτε το ελάχιστο των απωλειών, σημειώνοντας όμως πως στην παρούσα φάση, δεν υπάρχει κανείς που να μην κατανοεί πως η βασική προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση και η εκρίζωση της ασθένειας.
«Αφού αυτό γίνει, τότε θα πρέπει η Πολιτεία να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου και να λάβει σημαντικές αποφάσεις γιατί εκμεταλλεύσεις με κοπάδια αιγοπροβάτων που αξίζουν 250-300.000 ευρώ δεν αναπληρώνονται με την αποζημίωση του ΕΛΓΑ. Για να αναπληρωθεί ένα κοπάδι τέτοιου μεγέθους και να αποκτήσει και πάλι ο κτηνοτρόφος ένα παραγωγικό κοπάδι θα χρειαστεί μία διετία, επομένως μιλάμε για ένα τελείς διαφορετικό πλαίσιο αντιμετώπισης των συνθηκών από αυτό που υλοποιείται σήμερα», τόνισε ο κ. Λιούρης.
Μεγάλη ζημιά στην αγορά
Εκτός όμως από τους κτηνοτρόφους που κοιμούνται και ξυπνούν με το φόβο της πανώλης για τα ζώα τους, ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, η αγορά αμνοεριφίων υπέστη ένα πολύ μεγάλο οικονομικό πλήγμα.
Η απαγόρευση λειτουργίας των σφαγείων σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στις περιοχές όπου εντοπίστηκαν κρούσματα, έχει προκαλέσει ένα ντόμινο αρνητικών επιπτώσεων στην αγορά που ξεκινά από τη μη δυνατότητα των παραγωγών να πουλήσουν τα ζώα τους και φτάνει στον τελικό καταναλωτή που αναζητά αμνοερίφια για το «Πάσχα του καλοκαιριού» όπως λέγεται ο Δεκαπενταύγουστος, αλλά στα κρεοπωλεία και τα σούπερ μάρκετς υπάρχουν μόνο εισαγωγής και αυτά σε περιορισμένες ποσότητες.
«Είναι μία πολύ σημαντική παράπλευρη απώλεια για την αγορά που επηρεάζει και τον καταναλωτή καθώς δεν υπάρχουν πλέον ντόπια αμνοερίφια αλλά μόνον εισαγωγής και αυτά, σε περιορισμένες ποσότητες. Ευελπιστούμε απλώς, αυτή η κατάσταση να είναι παροδική και να μην τραβήξει σε μάκρος γιατί οι συνέπειες θα είναι απροσδιόριστες», σημείωσε ο κ. Λιούρης.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
31 Αυγούστου 2024 -
27 Αυγούστου 2024 Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις για την πανώλη
-
20 Αυγούστου 2024 Εκτός της ζώνης αυστηρής επιτήρησης για την πανώλη
-
8 Αυγούστου 2024 Ανησυχία για την εξέλιξη της πανώλης των αιγοπροβάτων
-
8 Αυγούστου 2024 Λήψη μέτρων για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων
-
7 Αυγούστου 2024 Σε κατάσταση συναγερμού οι κτηνιατρικές υπηρεσίες
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.193)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(493)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.123)
- Εκδηλώσεις(1.538)
- Ήπειρος(1.960)
- Αθλητικά(2.864)
Αρθρογραφία
Είσοδος