Τελευταία Νέα

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 01:10
Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μαρτίου 2016
Ήπειρος

Τα προβλήματα του ΤΕΙ στη Βουλή

Off

Τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του ΤΕΙ Ηπείρου από την έλλειψη διδακτικού προσωπικού εντοπίζει το ΚΚΕ που καταθέτει για το σκοπό αυτό και σχετική Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας που υπογράφεται από τρεις βουλευτές.
Όπως αναφέρει, για το γνωστό πια θέμα της κατανομής των θέσεων διδακτικού προσωπικού, «οι ασφυκτικές περικοπές στους προϋπολογισμούς των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας έχουν δυσχεράνει ιδιαίτερα τη λειτουργία των Ιδρυμάτων. Πέρα από τα τραγικά προβλήματα στα ζητήματα της φοιτητικής μέριμνας (σίτιση, στέγαση, συγγράμματα κ.λπ.), η κατάσταση είναι ιδιαίτερα έκρυθμη όσον αφορά την έλλειψη προσωπικού, διδακτικού και διοικητικού»
«Ιδιαίτερα για το ΤΕΙ Ηπείρου οι πέντε θέσεις που εγκρίθηκαν δεν μπορούν να αναπληρώσουν ούτε καν αυτούς που θα φύγουν λόγω συνταξιοδότησης (τα επόμενα χρόνια 25) ενώ λείπουν 40 καθηγητές. Η διαχρονική έλλειψη διδακτικού προσωπικού έχει οδηγήσει εδώ και καιρό το ΤΕΙ Ηπείροτ να λειτουργεί με έκτακτο προσωπικό που καλύπτει σχεδόν το 50% εκπαιδευτικών αναγκών. Από φέτος λειτουργεί και με το καθεστώς των «πανεπιστημιακών υπότροφων», που θεσπίστηκε με το νόμο 4009/2011, βάσει του οποίου, οι συμβασιούχοι διδάσκοντες θα πληρώνονται εφόσον το Ίδρυμα μπορεί να εξασφαλίσει τα σχετικά έσοδα. Με τη μετακύλιση της μισθοδοσίας του εκτάκτου εκπαιδευτικού προσωπικού σε ίδιους πόρους του Ιδρύματος ήδη διαφαίνονται τα πρώτα προβλήματα αφού με το “κούρεμα” των αποθεματικών και το PSI υπάρχουν ελάχιστα χρήματα ως αποθεματικό, με αποτέλεσμα στο επόμενο χρονικό διάστημα είτε να υπάρξει δραστική περικοπή μαθημάτων είτε να αναζητηθούν «χορηγοί», μεταφέροντας τις επιχειρηματικές τους επιδιώξεις μέσα στο ίδιο το περιεχόμενο των σπουδών», σημειώνεται.
«Οι εξελίξεις αυτές είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετά τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Είναι η πολιτική της εμπορευματοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, της δραστικής περικοπής δαπανών με στόχο να αλλάξει ο χαρακτήρας των ΤΕΙ, πολλά από τα Τμήματα να εξελιχθούν σε πάροχους φτηνών καταρτίσεων. Έτσι, στο έδαφος της τραγικής υποχρηματοδότησης, προωθείται η πιο στενή σύνδεση των Τμημάτων ΤΕΙ με τα κελεύσματα των μεγάλων επιχειρήσεων, με άμεσο κόστος στην τσέπη αλλά και στη μόρφωση των σπουδαστών», τονίζεται ακόμα και ερωτάται ο υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε:
• Να καλυφθούν τα κενά σε εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας Να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς των συμβασιούχων διδασκόντων. 
• Μέχρι να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις, να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην εμποδίζονται για κανένα λόγο οι σπουδαστές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. 
• Να συντηρηθούν και να εξοπλιστούν επαρκώς με σύγχρονο εξοπλισμό τα εργαστήρια και οι αίθουσες διδασκαλίας, να εξασφαλιστεί δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους σπουδαστές.

 

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ