Ήπειρος

Αγώνας για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης

Off

Ιδιαίτερη βαρύτητα στη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και καθαριότητας με πρώτιστο μέλημα την όσο γίνεται γρηγορότερη σύνδεση της περιοχής του Κατσικά με το δίκτυο αποχέτευσης της ΔΕΥΑΙ, δίνει ο Δήμος Ιωαννιτών, ώστε να καλυτερεύσουν οι συνθήκες στο Κέντρο Φιλοξενίας στον Κατσικά.
Εκτός από τη βελτίωση των βασικών και στοιχειωδών υποδομών, ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων για το Δήμο Ιωαννιτών βρίσκεται και το ζήτημα της ασφάλειας στο χώρο του Κέντρου, για να αποφευχθούν, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Θ. Μπέγκας φαινόμενα που έκαναν την εμφάνισή τους σε άλλα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων.
Η δημοτική αρχή επιμένει στην αρχική της θέση ότι ο χώρος στο αεροδρόμιο Κατσικά δεν είναι κατάλληλος, από τη στιγμή όμως που αποτελεί μία κεντρική επιλογή προσπαθεί να βοηθήσει, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες.
Ο κ. Μπέγκας τόνισε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τμήμα του στρατοπέδου Βελισσαρίου που έχει εγκαταλειφθεί και ενδεχομένως να εξεταστούν και άλλες κτιριακές εγκαταστάσεις εντός των ορίων του Δήμου Ιωαννιτών.
«Θα μπορούσαν να βρεθούν και άλλα κτίρια, αλλά το θέμα είναι ένας συνδυασμός που έχει να κάνει με το κόστος, την ασφάλεια και μια σειρά άλλων πραγμάτων και άρα αυτό θέλει σοβαρή δουλειά κι όχι πρόχειρες διαδικασίες. Πρέπει όμως να πάμε σε αυτή τη λογική γιατί αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι ο χρόνος φιλοξενίας των προσφύγων δεν θα είναι σύντομος.  Και βέβαια ένα πολύ σοβαρό ζήτημα είναι ότι πρέπει κάποια στιγμή η πληροφορία από το κράτος να φτάνει σε μας έγκαιρα και ένα κομμάτι της πληροφορίας που πρέπει να φτάνει σε μας είναι ο πληθυσμός των ανθρώπων που θα φιλοξενηθούν στην περιοχή μας», τόνισε ο κ. Μπέγκας.

Με τον διοικητή 
της 8ης Μεραρχίας
Οι δηλώσεις του κ. Μπέγκα έγιναν αμέσως μετά την συνάντηση εθιμοτυπικού αλλά και ουσιαστικού χαρακτήρα με τον Ταξίαρχο, Διοικητή της 8ης Μεραρχίας Νικόλαο Ανδριόπουλο.
Ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία με την 8η Μεραρχία και στη συνέχεια στους τομείς προς τους οποίους έχει κινηθεί ο Δήμος Ιωαννιτών προσπαθώντας να βελτιώσει τις συνθήκες και υποδομές στον Κατσικά.
Έτσι, στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει αναπτύξει ο Δήμος Ιωαννιτών με τα Παιδικά Χωριά SOS υπήρξε τηλεφωνική και έγγραφη επικοινωνία του Δημάρχου με το Γενικό Διευθυντή, Γιώργο Πρωτόπαπα. Τα Παιδικά Χωριά SOS γνωστοποίησαν στο Δήμαρχο πως στην περίπτωση που ο Δήμος συμφωνεί, μπορούν -με χρηματοδότηση από την Διεθνή Ένωση των Παιδικών Χωριών SOS – να προσφέρουν μια σύγχρονη και ασφαλή εγκατάσταση (hangar) ικανή να στεγάσει έως 350 άτομα ημερησίως σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και ταυτόχρονα να υποστηρίξουν τις ψυχολογικές και λοιπές ανάγκες ενηλίκων και ανηλίκων.
Ο Δήμος Ιωαννιτών έκανε δεκτή την προσφορά, έγιναν οι απαραίτητες συνεννοήσεις με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που έχει «το γενικό πρόσταγμα» και στην τελευταία συνεδρίαση του τοπικού συντονιστικού οργάνου, ο εκπρόσωπος του Υπ. Άμυνας γνωστοποίησε πως και το υπουργείο έκανε αποδεκτή την προσφορά των Παιδικών Χωριών SOS.

Το αποχετευτικό
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας επανέλαβε πως ο Δήμος από την πλευρά του επιμένει ιδιαίτερα ότι «στα θέματα υγιεινής και ασφάλειας του καταυλισμού στον Κατσικά πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα βήματα και κατάλληλες εγκαταστάσεις».
 Ο κ. Μπέγκας  έκανε γνωστό πως απέστειλε προ ημερών επιστολή στον Αν. Υπουργό Άμυνας, Δημήτριο Βίτσα, όπου θέτει το θέμα της διαχείρισης και απαγωγής των βοθρολυμάτων από τον καταυλισμό και την επιτακτική ανάγκη να  κατασκευαστεί άμεσα δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων 1.500 μέτρων, για τη μεταφορά των λυμάτων στο δίκτυο του οικισμού, που έχει τελικό αποδέκτη το εργοστάσιο Βιολογικού Καθαρισμού.
Η ΔΕΥΑΙ έχει συντάξει τεχνική μελέτη (που επισυνάπτεται στην επιστολή), όπου προκύπτει ότι το συνολικό κόστος εφαρμογής για την αποχέτευση λυμάτων στον καταυλισμό είναι 120.000 ευρώ. Αν παραμείνει το κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά θα πρέπει το κράτος να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του αγωγού. 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου