Ήπειρος

Μία αλυσίδα αλληλεγγύης

Off

Δεκάδες άνθρωποι, γυναίκες και άντρες, όλων των ηλικιών, δουλεύουν αθόρυβα έχοντας μπροστά τους ρούχα, παπούτσια και κάθε είδους υλικά πρώτης βοήθειας για τους πρόσφυγες. Αυτή είναι η καθημερινότητα όλες τις τελευταίες ημέρες, πρωί βράδυ, στον Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας του Δήμου Ιωαννιτών όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας που δίνουν οι κάτοικοι της πόλης για τους πρόσφυγες.
Η διαδικασία είναι σχετικά απλή, αν και κρύβει δυσκολίες και μεγάλο κόπο. Η βοήθεια φτάνει με κάθε είδους τρόπο. Σακούλες και κιβώτια που τα φέρνει μόνος του ο κόσμος, ή πιο οργανωμένα από φορείς και συλλόγους. 
Οι εθελοντές, που έρχονται είτε αυτόνομα είτε με πρόγραμμα από εθελοντικές οργανώσεις της πόλης, ανοίγουν τις σακούλες και ξεκινάει η διαλογή των ρούχων, που είναι και ο μεγαλύτερος όγκος των υλικών. Όλα διπλώνονται και μπαίνουν σε ράφια και θέσεις ανά κατηγορία (άνδρες, γυναίκες, έφηβοι, παιδιά) και ηλικίες. Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για τα παπούτσια, στα οποία φαίνεται ότι καταγράφονται και οι μεγαλύτερες ανάγκες και βέβαια για τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης που τοποθετούνται ξεχωριστά. Σε ξεχωριστό χώρο συλλέγονται και τα παιχνίδια ώστε να αξιοποιηθούν οργανωμένα.
Η ροή ειδών είναι συνεχής και οι εθελοντές εναλλάσσονται συνέχεια. Όλοι και όλες δουλεύουν χαμηλόφωνα, συζητάνε, παίρνουν πρωτοβουλίες, συνεργάζονται αν και είναι άγνωστοι οι περισσότεροι μεταξύ τους.
Παράλληλα, εξελίσσεται η προετοιμασία για τα δέματα που θα σταλούν κατευθείαν στο Κέντρο Υποδοχής στον Κατσικά. Η λίστα των αναγκών είναι συγκεκριμένη ανά σκηνή και πρόσφυγα και έχει ήδη καταγραφεί από άλλους εθελοντές. Οπότε το κάθε δέμα φέρει ξεχωριστό αριθμό και περιέχει συγκεκριμένα πράγματα που είναι αναγκαία για τη συγκεκριμένη σκηνή. Οι εθελοντές αναλαμβάνουν να φτιάξουν το κάθε δέμα χωριστά, διαλέγοντας ό,τι απαιτείται, το κλείνουν και είναι έτοιμα για την αποστολή που γίνεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα. 
Να σημειωθεί, ότι κατά την παραλαβή από τους πρόσφυγες στον Κατσικά, καταγράφονται επιτόπου και οι ελλείψεις που δημιουργούνται και γίνεται νέα αποστολή. Ένα ρούχο για παράδειγμα που είναι μεγαλύτερο νούμερο, αλλάζει την επόμενη φορά με το σωστό νούμερο.
Επίσης η βοήθεια δίνεται όπου ζητείται και έχει δοθεί και στα Δολιανά, ενώ με ξεχωριστό τρόπο καλύπτονται και ιδιαίτερες ανάγκες, όπως στο υγειονομικό υλικό.
Η μέχρι τώρα εμπειρία από τη συλλογή στον Οίκο Ευγηρίας, η οποία και είναι πολύτιμη για την επέκταση του συστήματος το επόμενο διάστημα, δίνει την ευκαιρία και για την ανάδειξη ελλείψεων. Είναι φανερή για παράδειγμα η έλλειψη σε παπούτσια ή σε εσώρουχα, οπότε αναμένεται να δοθεί βάρος στη συγκέντρωση αυτών των ειδών.
Ένας μικρός κόσμος, οι ανώνυμοι πολίτες, οι ομάδες των εθελοντών και οι οργανώσεις, οι υπάλληλοι και οι θεσμικοί φορείς συντονίζονται καθημερινά, για να καλυφθούν όσο καλύτερα γίνεται οι ανάγκες των προσφύγων. Δημιουργούν έτσι, ένα πρωτόγνωρο για την πόλη δίκτυο, μία αλυσίδα αλληλεγγύης που έχει δύο οφέλη: Από τη μία έχει αποτέλεσμα, στέλνει δηλαδή τη βοήθεια ακριβώς σε εκείνον που τη χρειάζεται και από την άλλη αναδεικνύει ένα αίσθημα οργάνωσης, συλλογικής δράσης και αξιοπρέπειας. 
Η Ντίνα Μπακόλα, αντιπρόεδρος του Οίκου Ευγηρίας και πανταχού παρούσα όλες αυτές τις ημέρες, μας λέει ότι «είναι μία διαδικασία, μία καλή πρακτική που κρύβει πίσω της αξιοπρέπεια και σεβασμό τόσο για τις ανάγκες των προσφύγων όσο και σεβασμό για τους πολίτες που δίνουν τη βοήθειά τους και πρέπει να γνωρίζουν ότι τίποτα δεν πάει χαμένο».

Στο ΚΕΠΑΒΙ
Όπως φαίνεται, η όλη διαδικασία αναβαθμίζεται. Όπως ανακοινώθηκε χτες από τον Δήμο Ιωαννιτών από τη Δευτέρα μεταφέρεται στο ΚΕΠΑΒΙ το κέντρο οργάνωσης της βοήθειας που λειτουργεί στον Οίκο Ευγηρίας.
Χτες έγινε στο Δημαρχείο σύσκεψη για θέματα που σχετίζονται με τις συνθήκες υγιεινής στο κέντρο φιλοξενίας του Κατσικά και την διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Εθελοντισμού Παντελής Κολόκας, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας, Προσχολικής Αγωγής και Αλληλεγγύης Δήμου Ιωαννιτών, Φίλιππος Τσουμάνης, η Αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Εύη Σίμου, η Αντιπρόεδρος του Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας, Ντίνα Μπακόλα και ο ΓΓ του Δήμου, Κώστας Μπαμπασίκας.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, να αναλάβει ο ΟΚΠΑΠΑ τη διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες, καθώς έχει την τεχνογνωσία και το προσωπικό για να ανταπεξέλθει στον αυξημένο όγκο δουλειά που απαιτεί αυτή η διαδικασία. 
Το Κέντρο συλλογής και οργάνωσης θα συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι την Παρασκευή στο Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας και από τη Δευτέρα 4 Απριλίου θα μεταφερθεί στο ΚΕΠΑΒΙ. 
Συγκεκριμένα στον ισόγειο χώρο και στο κατάστημα 122 του ΚΕΠΑΒΙ (δίπλα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο) θα συλλέγεται και θα κατηγοριοποιείται η βοήθεια που προσφέρουν απλόχερα έως σήμερα οι Γιαννιώτες για τους πρόσφυγες. Η συλλογή θα συνεχίσει να γίνεται με το ίδιο ωράριο, από Δευτέρα έως Παρασκευή και από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Δημάρχου, συζητήθηκαν διεξοδικά θέματα που σχετίζουν με τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής στο κέντρο φιλοξενίας του Κατσικά.  Σχετική εισήγηση με τις προτάσεις του θα καταθέσει ο Δήμος Ιωαννιτών, δια του προέδρου του ΟΚΠΑΠΑ, στη συνεδρίαση του τοπικού συντονιστικού οργάνου που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου