Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 11:04
Τελευταία Ενημέρωση: 14 Απριλίου 2016
Ήπειρος

«Καμπανάκι» για το μέλλον

Off

Με επέμβαση της Αστυνομίας πριν από τις 2 περίπου το μεσημέρι χτες δόθηκε ξανά στην κυκλοφορία η Εγνατία Οδός που ήταν αποκλεισμένη στο ύψος του κόμβου του Κουτσελιού από την Τετάρτη το βράδυ όταν μία ομάδα 150 περίπου προσφύγων προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία πάνω στο οδόστρωμα. 
Στόχος της διαμαρτυρίας τους που κράτησε ως και χτες το μεσημέρι, οι συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό του Κατσικά με διαρκές βέβαια και το αίτημά τους να ανοίξουν τα σύνορα. 
Όλο αυτό το διάστημα, η κυκλοφορία γινόταν από παράπλευρους δρόμους.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν στο χώρο του κόμβου μετά τις 11και αφού προηγήθηκαν διαπραγματεύσεις για να αποχωρήσουν οι πρόσφυγες, στις οποίες συμμετείχε για ένα διάστημα και ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, οργανώθηκε συντεταγμένη επιχείρηση με την οποία, χωρίς την άσκηση βίας απομακρύνθηκαν τελικά οι συγκεντρωθέντες που ήταν οι περισσότεροι κάτω από τον οδικό άξονα. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης όμως επικράτησε ένταση με τους αστυνομικούς να δέχονται πέτρες και ξύλα και να γίνονται 27 προσαγωγές προσφύγων, αλλά και ενός μικρού αριθμού μελών ξένων ΜΚΟ και αλληλέγγυων.
Στη συνέχεια οι πρόσφυγες οδηγήθηκαν στον καταυλισμό του Κατσικά, όπου συνεχίστηκε όμως για λίγη ώρα η ένταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στρατιώτες  που βρίσκονταν στη σκηνή του στρατού μέσα στη δομή, δέχτηκαν απειλές και αποχώρησαν. Τελικά, τα πνεύματα ηρέμησαν παρουσία αστυνομικών δυνάμεων και η κατάσταση εκτονώθηκε.
Στις 3 περίπου το μεσημέρι, ομάδα περίπου 50 ατόμων έκανε συγκέντρωση στο Δημαρχείο Ιωαννίνων ζητώντας την απελευθέρωση των προσαχθέντων και μην επιτρέποντας την αποχώρηση από το γραφείο του, του Δημάρχου. Τελικά μετά τις 6 περίπου το απόγευμα και οι 27 προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι με τους συγκεντρωθέντες να αποχωρούν από το δημαρχείο.
Τα επεισόδια αποτέλεσαν την κορύφωση ενός κλίματος πρωτόγνωρου για την περιοχή. Η διαμαρτυρία ενός έστω μικρού αριθμού προσφύγων σε σχέση με τους πάνω από χίλιους που ζουν στον Κατσικά, δεν μπορεί να διαχωριστεί από τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τις συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό. Συνθήκες που ενώ όλοι αναγνωρίζουν τοπικά ότι πρέπει να βελτιωθούν, παραμένουν όπως περίπου ήταν και στην αρχή, χωρίς ριζικές μεταβολές προς το καλύτερο. Επιπλέον, καμία ανακοίνωση δεν γίνεται για τον προγραμματισμό πιθανής μετεγκατάστασης σε στεγασμένες δομές. 

Πίστωση 90 χιλ. ευρώ

Να σημειωθεί πάντως ότι στην έγκριση πίστωσης 90.000 ευρώ για τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής στο χώρο φιλοξενίας προσφύγων στον Κατσικά προχώρησε χτες η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.  Με τη συγκεκριμένη πίστωση θα κατασκευαστούν μπάνια, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης κλπ, που θα είναι ενταγμένα στη μελέτη που έχει εκπονήσει ο Δήμος Ιωαννιτών. Οι εργασίες θα εκτελεστούν διά αυτεπιστασίας της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου. 
Να σημειωθεί τέλος, ότι την Τετάρτη το βράδυ αποχώρησαν τα λεωφορεία που είχαν φτάσει με πρόσφυγες από τη Λάρισα την Τρίτη ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται πρόσφυγες και στη Μαθητική Εστία Τσεπελόβου. 

Ο Κώστας Τασούλας
Ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας αφού ενημερώθηκε από τον Διοικητή της 8ης Μεραρχίας για τα γεγονότα που συνέβησαν στον καταυλισμό  προσφύγων του Κατσικά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 «Η κοινωνία και δημόσιοι και αυτοδιοικητικοί φορείς στον νομό Ιωαννίνων υποδέχθηκαν και βοηθούν τους πρόσφυγες και μετανάστες που κάτω από τις γνωστές συνθήκες βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας.  Αυτό γίνεται σε πολλά μέρη της Ελλάδος, παρά τα ήδη σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ίδια η κοινωνία συνεπεία της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.  Απ’ το σημείο όμως αυτό μέχρις του σημείου η παρουσία και προκλητική δράση κάποιων προσφύγων να στρέφεται κατά της σωματικής ακεραιότητας στρατιωτών που αυτούς εξυπηρετούν ή να παρεμποδίζεται η κυκλοφορία σε οποιοδήποτε οδικό δίκτυο, υπάρχει απόσταση.
Η Κυβέρνηση ας αντιληφθεί επιτέλους ότι έχει υποχρεώσεις και έναντι των Ελλήνων πολιτών.  Και οφείλει να μην επιτρέψει να γίνει η χώρα και κάθε τοπική κοινωνία έρμαιο κάποιων υποκινούμενων ή μη προσφύγων».

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ