Ήπειρος

Να εξασφαλιστεί η λειτουργία των Φορέων

Off

Για εμπαιγμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και για τους Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών της χώρας, κάνει λόγο ο πρώην υπουργός Στ. Καλογιάννης.
«Οι τετρακόσιοι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα, που παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Δεκέμβριο, περιμένουν τη νομοθετική παρέμβαση που τους υποσχέθηκε η συγκυβέρνηση Σύριζα – ΑΝΕΛ πέρυσι το καλοκαίρι, όταν είχε δεσμευτεί να διασφαλίσει την εργασία τους, βάσει των συμπερασμάτων του Εθνικού διάλογου για το Σύστημα Προστατευόμενων, που ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε με ομόφωνα συμπεράσματα το 2014, από την προηγούμενη Κυβέρνηση.
Αντ’ αυτού, στις 30 Δεκεμβρίου 2015, μόλις μία ημέρα πριν οι Φορείς Διαχείρισης βάλουν οριστικό λουκέτο, το Υπουργείο παρέτεινε τη λειτουργία τους για ένα μόνο χρόνο (!) και μάλιστα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο», αναφέρει ο κ. Καλογιάννης και επισημαίνει ότι σήμερα οι Φορείς Διαχείρισης συνεχίζουν να λειτουργούν λόγω της υπεύθυνης δουλειάς που έγινε την πενταετία 2004-2009, όταν, όπως αναφέρει: 
«Θωρακίσαμε με το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο όλους τους Φορείς Διαχείρισης, το οποίο ισχύει και εφαρμόζεται μέχρι σήμερα.
• Εξασφαλίσαμε την ομαλή χρηματοδότησή τους μέχρι το τέλος του 2015, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 (+2 έτη).
• Τους στελεχώσαμε με διαφανείς διαδικασίες, μέσω ΑΣΕΠ.
• Θεσμοθετήσαμε δεκάδες Προστατευόμενες Περιοχές στην Ελλάδα και όλες της περιοχές της Ηπείρου (Εθνικά Πάρκα Τζουμέρκων, Βόρειας Πίνδου, εκβολών Καλαμά και Αχέροντα, Αμβρακικού κόλπου)».
Είναι καιρός η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, να ασχοληθεί επιτέλους με τα θέματά του, ιδίως με όσα δεν εμπλέκονται με το νέο Μνημόνιο, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης, αξιοποιώντας και την εμπειρία του προσωπικού τους, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις επιτελεί σημαντικό έργο, καταλήγει.

 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου