Πολιτισμός

«Δωδώνη. Το μαντείο των ήχων»

Off

Η μαντική βελανιδιά, που με το θρόισμα των φύλλων της απαντούσε στα αγωνιώδη ερωτήματα των ανθρώπων για τα μελλούμενα, θα είναι το κεντρικό θέμα της έκθεσης «Δωδώνη. Το μαντείο των ήχων», η οποία ξεκινά στις 20 Ιουνίου 2016 στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Μαζί της θα «πρωταγωνιστούν» κι άλλοι μαντικοί ήχοι (όπως των χάλκινων λεβήτων ή των περιστεριών), ο Δίας και η κυρίαρχη παρουσία του στο παλαιότερο ελληνικό μαντείο, καθώς και ευρήματα από όλη την αρχέγονη ιστορία του τόπου, όπως τα μολύβδινα ελάσματα, πάνω στα οποία χαράχθηκαν μερικές χιλιάδες ερωτήματα των επισκεπτών του ιερού.
Η έκθεση «Δωδώνη. Το μαντείο των ήχων» θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου 2017. Σκοπός της είναι να κάνει ευρύτερα γνωστό το παλαιότερο ελληνικό μαντείο, να δείξει τον τρόπο λειτουργίας, τον ρόλο και τη σημασία του στον αρχαίο κόσμο, αλλά και να αναδείξει την ανάγκη του ανθρώπου να προβλέπει το μέλλον.
Η αφήγηση της έκθεσης ξεκινάει με τη Δωδώνη της ύστερης εποχής του χαλκού. Πήλινα και χάλκινα αντικείμενα αναδεικνύουν την ταυτότητα των πρώτων κατοίκων, την αρχέγονη λατρεία της Μητέρας Γης και την καθιέρωση της λατρείας του Διός. Στη συνέχεια, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον Δία και την κυρίαρχη παρουσία του στο ιερό, στη μαντική βελανιδιά, αλλά και στους χρησμούς που αποκρυπτογραφούσαν οι ιερείς από τους ήχους χάλκινων λεβήτων και το κρώξιμο των περιστεριών.
Στις ανασκαφές της Δωδώνης ήρθαν στο φως μερικές χιλιάδες ερωτήματα των επισκεπτών του ιερού, χαραγμένα σε μολύβδινα ελάσματα. Ορισμένα τέτοια ελάσματα με ερωτήματα για το εμπόριο, τα χρέη, τα περιουσιακά, τα δικαστήρια, την υγεία, την απόκτηση παιδιών, τον επικείμενο γάμο, την προίκα και τη χηρεία παρουσιάζονται σε ξεχωριστή ενότητα της έκθεσης. Από τα αναθήματα στο ιερό εκτίθενται τμήματα από χάλκινους ανδριάντες, επωμίδες, τελαμώνες, ξίφη, αφιερώματα αυτών που ωφελήθηκαν ή ζητούσαν τη βοήθεια των θεών.
Επιπλέον, μέσα από χαρακτηριστικά νομίσματα, τονίζεται και ο πολιτικός χαρακτήρας του μαντείου, καθώς και η σχέση του με τον βασιλιά Πύρρο της Ηπείρου. 
Τέλος, δύο εκθέματα από το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζουν τις σχέσεις της Δωδώνης με την Αθήνα.
Η έκθεση θα συνοδεύεται από επιστημονικό κατάλογο των εκθεμάτων. Σε μεγάλη οθόνη, στον εκθεσιακό χώρο, θα παρουσιάζεται βίντεο για το μαντείο και το φυσικό περιβάλλον του. Παράλληλα, στο εστιατόριο του Μουσείου θα προσφέρονται γιαννιώτικα εδέσματα, σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης.
Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία του Μουσείου Ακρόπολης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, ενώ τα εκθέματα προέρχονται από το Μουσείο Ιωαννίνων και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Συλλογή Καραπάνου).
Η έκθεση με θέμα το Μαντείο της Δωδώνης είναι η δεύτερη έκθεση της σειράς περιοδικών εκθέσεων, που εγκαινίασε το Μουσείο Ακρόπολης το 2015 με σημαντικά έργα της αρχαιότητας από σπουδαίους τόπους της ελληνικής περιφέρειας. Στόχος του είναι να παρουσιάζει ασυνήθιστα θέματα που θα ενδιέφεραν τον σημερινό επισκέπτη και παράλληλα θα τον παρότρυναν να επισκεφθεί τους τόπους προέλευσης των εκθεμάτων.

 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου