Επικαιρότητα, Χωρίς κατηγορία

Τι έγινε με τα εμβόλια του Ινστιτούτου Παστέρ

Off

Για προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, παράλληλα όμως και συκοφαντικής δυσφήμισης και πλήγματος στην αξιοπιστία του Ινστιτούτου Παστέρ έκανε λόγο σε δηλώσεις του στο ITV και την «Ε» ο πρόεδρός του Β. Τσίκαρης.
Ο καθηγητής Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρόεδρος του Ινστιτούτου Παστέρ στην Ελλάδα υπεραμύνθηκε των ενεργειών του Ινστιτούτου για την προστασία και της δημόσιας υγείας, αλλά και του δημόσιου χρήματος.
Αφορμή για τις δηλώσεις του στάθηκε το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» που υπογράφει ο Γιαννιώτης δημοσιογράφος Γ. Παπαχρήστος σύμφωνα με το οποίο το Ινστιτούτο Παστέρ προμηθεύτηκε μία μεγάλη παρτίδα εμβολίων για τη φυματίωση «BCG», η οποία όμως είχε περιορισμένη διάρκεια χορήγησης, με συνέπεια το Ινστιτούτο να διαθέσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό που φτάνει τις 500.000 ευρώ και παράλληλα να μείνει με χιλιάδες δόσεις του εμβολίου στις αποθήκες του.
Σε δηλώσεις του χθες από τα Ιωάννινα ο κ. Τσίκαρης τόνισε πως το Ινστιτούτο Παστέρ αναλαμβάνει την ευθύνη για την εμβολιαστική κάλυψη των αναγκών της χώρας, όπως και για τις ανάγκες του ταξιδιωτικού προορισμού, διασφαλίζοντας την ποιότητα και τις προδιαγραφές των εμβολίων, όπως και την πλέον συμφέρουσα προμήθεια.
«Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα κάποιοι έχουν βάλει στο στόχαστρο την μονάδα εμβολίων του Παστέρ και μία τέτοια προσπάθεια ήταν και αυτή με το προχθεσινό δημοσίευμα», τόνισε αρχικά ο κ. Τσίκαρης.
Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου παραθέτοντας το χρονικό της παραγγελίας του εμβολίου είπε ότι αυτή έγινε το 2014 μέσω διεθνούς διαγωνισμού με την ξεκάθαρη συμφωνία των εκτελεστικών συμβάσεων, για την προμήθεια εμβολίων ανά περιόδους, ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας.
«Υπήρχε και υπάρχει μία σοβαρή έλλειψη του εμβολίου που παράγεται από μία εταιρεία σε όλη την Ευρώπη και γι’ αυτό υπάρχουν χώρες όπως η Βρετανία που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
Στο Ινστιτούτο Παστέρ έρχονται καθημερινά Βρετανοί τουρίστες που ζητούν να προμηθευτούν το εμβόλιο από εμάς. Πράγματι, μία τελευταία παρτίδα εμβολίων είχε μικρή διάρκεια ζωής, με ημερομηνία λήξης στις 31 Μαΐου.
Το Ινστιτούτο προμηθεύτηκε τα εμβόλια λόγω των αυξημένων αναγκών της χώρας και φυσικά λόγω του προσφυγικού ρεύματος. Η συμφωνία με την εταιρεία όμως η οποία ισχύει ήταν για όσα εμβόλια έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης, αυτά να επιστρέφονται και να αντικαθίστανται με νέα όπως και έγινε», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσίκαρης πρόσθεσε πως είναι τεράστιο ψέμα η αναφορά για ποσό 500.000 ευρώ, αφού τα 40.000 φιαλίδια, αντιστοιχούν σε ποσό 32.000 ευρώ περίπου.
«Ως Ινστιτούτο απαιτούμε την αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπιστίας μας από τον δημοσιογράφο και την εφημερίδα, τη δημόσια συγνώμη τους και επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας», κατέληξε ο κ. Τσίκαρης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου