Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 03:29
Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιουλίου 2016
Επικαιρότητα

ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΒΙΚΟΥ – ΑΩΟΥ: Τον Σεπτέμβριο η απόφαση

Off

Στην επόμενη συνεδρίαση των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της Unesco που έχει προγραμματιστεί για τις 28 Σεπτεμβρίου στη Μεγ. Βρετανία θα ανακοινωθεί η απόφαση για την πιστοποίηση και τη χορήγηση του σχετικού «σήματος» για το Γεωπάρκο Βίκου – Αώου. Η αξιολόγηση από τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες και οι δύο αξιολογητές, ο Antonio Duarte, από την Πορτογαλία και ο Timo Kluttig, από τη Γερμανία πήραν μαζί τους το σύνολο των πληροφοριών που χρειάζονται για να εισηγηθούν σχετικά στην αρμόδια Επιτροπή.
Η αποστολή ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης 12 Ιουλίου 2916 με συζήτηση και γενική ενημέρωση στα γραφεία της Ήπειρος Α.Ε., όπου είναι και η έδρα του Γεωπάρκου και ακολούθησε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη. Στη συνέχεια η αποστολή επισκέφθηκε τον Δήμο Ζαγορίου και είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Ζαγορίου κ. Σπύρου και εκπροσώπους τοπικών φορέων και αμέσως μετά ακολούθησε ενημέρωση για τις δράσεις του Εθνικού Πάρκου στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Κατόπιν η αποστολή επισκέφθηκε τα μνημεία της ευρύτερης περιοχής Κήπων – Κουκουλίου καθώς και τη θεματική διαδρομή του Γεωπάρκου στη Σκάλα του Βραδέτου, ενώ παράλληλα ενημερώθηκε για τις γεωδιαδρομές που έχουν χαραχτεί στο Γεωπάρκο και προβάλλονται από ειδικές πινακίδες. 
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη θέση θέας Βίκου «Οξιά» στην περιοχή του Μονοδενδρίου καθώς και στον ποταμό Βοϊδομάτη όπου και η θεματική διαδρομή του Γεωπάρκου που παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος και των ανθρώπινων κοινωνιών της προϊστορικής εποχής, ενώ το βράδυ πραγματοποιήθηκε επίσκεψη το Κέντρο Ενημέρωσης του Γεωπάρκου στο Μεγάλο Πάπιγκο και συνάντηση με εκπροσώπους τοπικών φορέων.
Την επόμενη ημέρα έγινε παρουσίαση των διαδρομών του Γεωπάρκου στο Πάπιγκο και η αποστολή αναχώρησε για την περιοχή της Κλειδωνιάς Κόνιτσας, όπου επισκέφθηκε το Κέντρο Ενημέρωσης Γεωπάρκου – Εθνικού Πάρκου καθώς και τη διαδρομή του Γεωπάρκου στο Βοιδομάτη. Ακολούθως επισκέφθηκε την χαράδρα του Αώου και ενημερώθηκε για την ιδιαίτερη γεωολογική αξία της με βάση τις θεματικές πινακίδες του Γεωπάρκου που υπάρχουν στην είσοδο της χαράδρας. Κατόπιν πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Δημαρχείο Κόνιτσας με τον Δήμαρχο Κόνιτσας κ. Παπασπύρου και εκπροσώπους τοπικών φορέων. Στη συνέχεια έλαβε χώρα επίσκεψη στο Κέντρο Ενημέρωσης του Δήμου Κόνιτσας και στη θεματική διαδρομής του Γεωπάρκου στην Επάνω Κόνιτσα. 
Η αποστολή έληξε με πολύωρη συζήτηση «κεκλεισμένων των θυρών» στα γραφεία της Ήπειρος Α.Ε. το απόγευμα- βράδυ της Τετάρτης 13 Ιουλίου 2016.Από πλευράς Γεωπάρκου τα μέλη της αποστολής συνόδευαν οι κ.κ. Χαρητάκης Παπαϊωάννου, Γεωργία Κιτσάκη, Παναγιώτης Πάσχος, Δημήτριος Εξάρχου, ενώ στις κρίσιμες συζητήσεις συμμετείχε και ο Διευθυντής της ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ κ. Γεράσιμος Παπαηλίας. 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου