Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024 04:48
Τελευταία Ενημέρωση: 03 Αυγούστου 2016
Αποχρώσεις

Αποχρώσεις

Off

Τι σημαίνει ότι τέλειωσαν τα μεγάλα λόγια

Μία τακτική του ΠΑΣΟΚ μετά το 2007 που έχασε τις εκλογές, ήταν να απωθεί την ιδέα που θα μπορούσε να περνάει από το μυαλό της κυβέρνησης Καραμανλή να προχωρήσει σε πρόωτες εκλογές, τουλάχιστον μέχρι το σημείο που θα ήταν έτοιμο το κόμμα του Γ. Παπανδρέου. Και όντως, όταν τελικά, η τότε κυβέρνηση οδηγήθηκε σε εκλογές το 2009, η ήττα της ήταν μεγάλη. 
Το πώς αποφεύγεις τις πρόωρες εκλογές και πώς προετοιμάζεσαι ταυτόχρονα για παν ενδεχόμενο ώστε να επωφεληθείς, είναι θέμα τακτικής και ανάγνωσης των δεδομένων της συγκυρίας. Κάτι τέτοιο κάνουν και τα κόμματα σήμερα. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε, όμως, είναι ότι οι εκλογές είναι συχνές μετά το 2009, γιατί έχει διαλυθεί σχεδόν το παλιό πολιτικό σκηνικό και έχει μετατραπεί η ίδια η πραγματικότητα σε ένα ρευστό πεδίο που δεν ξέρεις ποτέ με ασφάλεια πώς θα κινηθεί. Αιτία η κρίση προφανώς αλλά και η εφαρμογή του εκάστοτε μνημονίου που έχει κι αυτή μεγάλη ευθύνη για όσα συνέβησαν σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Υπάρχει εμπειρία

Αυτό που ζούμε σήμερα πάντως στο πολιτικό επίπεδο δεν είναι και τόσο πρωτότυπο σε επίπεδο τουλάχιστον μορφής με όσα ζήσαμε το 2012 για παράδειγμα. Μπορεί να έχουν αλλάξει τα μεγάλα κόμματα, όμως οι τακτικές τους παραμένουν πάνω κάτω οι ίδιες. Η κάθε πλευρά προσπαθεί να χρεώσει στην απέναντι, όλη την ευθύνη για όσα βιώνουμε. Αυτό όμως εξαρτάται κι από μία παράμετρο που την παραμελούμε: Υπάρχει πλέον εμπειρία, ο κόσμος έχει μάθει τι γίνεται. Έξι χρόνια κρίσης είναι αυτά άλλωστε. Κατά συνέπεια, μπορεί να μοιάζει ότι όλα είναι ίδια με παλιότερα, είναι όμως στην πράξη και πολύ διαφορετικά.

Τακτικές

Πόσο σημασία έχει μία τόσο αυτονόητη αλήθεια, για τις εξελίξεις των επόμενων μηνών; Μεγάλη. Το κόμμα που θα στηρίξει την τακτική του στην καταβαράθρωση του αντιπάλου θα δει την επιρροή του να μειώνεται. Κι όσοι εμφανίζονται ως «σωτήρες» σε έρημα γη, κινδυνεύουν με πολιτικό αφανισμό. Κι αυτό όχι γιατί μέσα στην κοινωνία έχουν καλλιεργηθεί ιδέες περί «οικουμενικών» ή «εθνικών» κυβερνήσεων. Σε καμία περίπτωση. Περισσότερο είναι ότι δεν μετράνε πια, τα μεγάλα λόγια και οι πολιτικές που υπόσχονται ότι θα σώσουν τον τόπο. Όποιος ποντάρει σε κυριαρχίες, επανακαταλήψεις και επιστροφές ή διεξόδους από τούνελ θα χάσει. Βήμα βήμα θα γίνονται από ‘δώ και πέρα και οι αλλαγές και οι κινήσεις προς τις αλλαγές. Και θα κριθούν από τα κόμματα από την προσαρμογή σε αυτήν την κατάσταση. Είναι θέμα αντοχών….

 

Εικόνες από καλοκαίρι παντού

Αυτό που το φωτογραφίζουμε πια τόσο πολύ το καλοκαίρι, είναι μια καινούργια κατάσταση. Πιθανά επειδή δεν το ζούμε και τόσο πολύ, σκυμμένοι στη βάσανο της παγιωμένης καθημερινότητας, έχουμε ανάγκη να το υπερβούμε αυτό το καλοκαίρι με εικόνες που το δείχνουν αλλιώς. Γι’ αυτό φωτογραφίζουμε ασύστολα τις διακοπές μας κι ας είναι ανύπαρκτης σχεδόν διάρκειας πια. Και γι’ αυτό και θέλουμε να βάλουμε και τον εαυτό μας μέσα, σε μία αέναη σέλφι που θέλει να υποδείξει ότι ακόμα ζούμε και υπάρχουμε, ότι μπορούμε να βιώσουμε εμπειρίες.
Κι από κοντά κι όλη αυτή η βιομηχανία των εικόνων, από τις πολιτικές του τουρισμού και της προβολής μέχρι και την κάθε επιχείρηση και υπηρεσία που μας καλεί να την αγοράσουμε αυτοαναγορευόμενη σε «ανάγκη» μας.
Είναι τόσο το καλοκαίρι στις οθόνες γύρω μας που μοιάζει σαν να ζούμε σε μία διαρκή διαφήμιση. Και υποψιάζομαι ότι κάποιοι και κάποιες όντως θα ήθελαν να ζουν σαν διαφήμιση. 

Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ
fkaramitsos@yahoo.gr

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ