Επικαιρότητα

Στην εκκίνηση με ελάχιστες αλλαγές

Off

Με ελάχιστες αλλαγές και διαφοροποιήσεις με την αντίστοιχη περσινή, υπογράφηκε τελικά την Τετάρτη, από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνη, η νέα Ρυθμιστική απόφαση για την άσκηση της θήρας την περίοδο 2016-2017.
Αντίθετα από τις αρχικές προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και όχι μόνο, αλλά επίσης αντίθετα και από τη φημολογία που είχε αναπτυχθεί το προηγούμενο διάστημα, για αλλαγές που θα θέσουν το κυνήγι σε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο, η Ρυθμιστική είναι σχεδόν ίδια με την περσινή, με ελάχιστες διαφοροποιήσεις.
Συγκεκριμένα, οι αλλαγές σε σχέση με την περσινή Ρυθμιστική είναι οι εξής:
Το κυνήγι της αλεπούς ξεκινάει από τις 20/8 χωρίς σκύλο στις ζώνες διάβασης. Το κυνήγι της Ασπρομέτωπης χήνας σταματάει στις 31 Ιανουαρίου. Το όριο κάρπωσης του αγριόχοιρου από πέντε ανά ομάδα,  γίνεται 6 ανά ομάδα σε όλη την Ελλάδα και 10 στην Εύβοια και την Πελοπόννησο προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός τους.
Τέλος, απαγορεύεται το κυνήγι της πετροπέρδικας στον Χελμό.
Μετά την υπογραφή του κ. Τσιρώνη οι κυνηγετικές οργανώσεις, με πρώτη την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται ανακουφισμένοι από την εξέλιξη, όπως και το σύνολο των μελών της κυνηγετικής οικογένειας.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΚΣΕ Νίκος Παπαδόδημας, σε δηλώσεις του στο ITV, έκανε λόγο για «νίκη» της κυνηγετικής οικογένειας απέναντι σε εκείνους που επιβουλεύονται όπως είπε, την κυνηγετική δραστηριότητα και επιχείρησαν να σφετεριστούν τους κόπους δεκαετιών και τη δουλειά που έχει γίνει σε όλη την Ελλάδα, με επιστημονικό τρόπο, μετρήσεις και μελέτες για την προστασία των θηρεύσιμων και μη ειδών.
«Το ότι η Ρυθμιστική δεν έχει αλλαγές από την προηγούμενη, είναι μία νίκη του τρόπου, με τον οποίο κινήθηκε το σύνολο των κυνηγών, που πίεσαν και έδωσαν σε όλους να καταλάβουν, ότι αυτό που επρόκειτο να γίνει, δεν προστάτευε το φυσικό περιβάλλον και έστρεφε απέναντι στην πολιτική ηγεσία 200.000 αγανακτισμένους. 
Το αντιλήφθηκαν υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που πίεσαν τον κ. Τσιρώνη να μην αλλάξει η Ρυθμιστική και τέλος, μέτρησε το σύνολο των τεκμηρίων που παρουσιάσαμε, με επιστημονικά στοιχεία και μελέτες, που δε δικαιολογούν περαιτέρω περικοπές στην δραστηριότητα. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε ιδεοληψίες και θέσεις αστήρικτες και χωρίς επιχειρήματα. Προσπάθησαν ακόμη να μας διασπάσουν, αλλά ούτε αυτό κατάφεραν και τελικά έχασαν πανηγυρικά, γιατί το μέτωπο των κυνηγών ήταν και παραμένει αρραγές. Είμαστε βέβαιοι, ότι θα συνεχίσουν να το επιδιώκουν, αλλά αυτή τη στιγμή, έχασαν τα πάντα», τόνισε ο κ. Παπαδόδημας.

Ο εθνικός διάλογος
Η Ρυθμιστική βέβαια αποτελεί ένα τμήμα του συνόλου της συζήτησης που γίνεται στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου με τον κ. Παπαδόδημα να τονίζει, πως τα συμπεράσματα του εθνικού διαλόγου, οδηγούν σε επικίνδυνες καταστάσεις. «Εμείς αποχωρήσαμε από την τελευταία συνεδρίαση του εθνικού διαλόγου, έχοντας ωστόσο καταθέσει τις προτάσεις μας για τα θέματα που επρόκειτο να συζητηθούν. Χθες, είπαμε στον κ. Τσιρώνη, να μην προχωρήσει σε καμία αλλαγή και ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τον τρόπο λειτουργίας των κυνηγετικών οργανώσεων, γιατί το μόνο που θα καταφέρει, είναι να καταστρέψει το περιβάλλον. Αυτά που κάνουν οι κυνηγετικές οργανώσεις, τόσα χρόνια, δε μπορεί να τα κάνει κανείς άλλος. 
Ελπίζω, ότι στο τέλος θα αποτραπεί το ενδεχόμενο διάλυσης των κυνηγετικών οργανώσεων», κατέληξε ο κ. Παπαδόδημας.   

Η νέα Ρυθμιστική
Ακολουθεί ο πίνακας των θηρεύσιμων ειδών, της περιόδου που επιτρέπεται το κυνήγι και το όριο κάρπωσης για κάθε θήραμα. 

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ