Επικαιρότητα

Η κατάρρευση έφερε και την κινητοποίηση

Off

Κατόπιν εορτής, όπως συνήθως γίνεται, ανταποκρίθηκαν όλοι εκείνοι που έπρεπε να έχουν ανταποκριθεί από καιρό, για να αποφευχθούν καταρρεύσεις κτιρίων όπως αυτή που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης σε δύο παλαιά πέτρινα κτίσματα στην οδό Ιεράρχου Γερβασίου δίπλα στη  Μητρόπολη Ιωαννίνων.
Από καθαρή τύχη δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα και ζημιές σε διερχόμενα αυτοκίνητα, όταν λίγο μετά τις 9.30 το βράδυ ένα τμήμα της μεσοτοιχίας που χωρίζει τα δύο πέτρινα κτίρια κατέρρευσε, με πέτρες και μπάζα να καταλαμβάνουν το οδόστρωμα.
Από το πρωί της Πέμπτης κλιμάκιο της υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων, παρουσία του προϊσταμένου κ. Κασκάνη, καθώς επίσης κλιμάκιο των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Ιωαννιτών, αλλά και κάποιοι από τους ιδιοκτήτες βρέθηκαν στο σημείο προκειμένου να καθορίσουν τις απαιτούμενες ενέργειες απομάκρυνσης των υλικών και αποτροπής μίας ακόμη μεγαλύτερης κατάρρευσης.
Το ένα από τα δύο κτίρια που έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο (ουσιαστικά πρόκειται μόνο για την πρόσοψη του κτιρίου), ανήκει σε ιδιώτες ενώ το δεύτερο κτίριο, που είναι μεσοτοιχία ανήκει στο δημόσιο, αλλά δεν έχει κηρυχθεί διατηρητέο.
Και τα δύο κτίρια ακολούθησαν την μοίρα δεκάδων άλλων αντίστοιχων κτισμάτων που βρίσκονται ειδικά στο ιστορικό κέντρο της πόλης και τα οποία για διάφορους λόγους έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες.
Η συνιδιοκτησία λειτουργεί πολλές φορές ως αποτρεπτικός παράγοντας για τη συμφωνία να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης, ενώ σε αυτό τον παράγοντα έρχονται να προστεθούν και άλλοι, όπως είναι η οικονομική αδυναμία των ιδιοκτητών, αλλά και η διαχρονική αδυναμία της πολιτείας, να ενισχύσει με κίνητρα την συντήρηση αυτών των κτιρίων.
Έτσι, όπως έγινε και πριν μερικά χρόνια στην οδό Αετοράχης και αυτό, αλλά και άλλα κτίρια στο ιστορικό κέντρο της πόλης θα έχουν την ίδια τύχη με την ευχή όλων να είναι, να μην θρηνήσουμε θύματα.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου