Επικαιρότητα

Απολογισμός τετραετίας και ικανοποιητική συμμετοχή

Off

Με ικανοποιητική συμμετοχή, ίσως μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, λόγω του περιορισμένου ενδιαφέροντος των τελευταίων εβδομάδων, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η προσυνεδριακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στα Ιωάννινα.
Κεντρικός ομιλητής ο Νάσος Ηλιόπουλος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρθηκε στην προσυνεδριακή διαδικασία, στους στόχους που έχει θέσει το κόμμα γι’ αυτήν και κυρίως στις πολιτικές θέσεις και εκτιμήσεις του κόμματος για τις εξελίξεις. Στα αξιοσημείωτα της τοποθέτησης του κ. Ηλιόπουλου η εκτίμηση πως η ραγδαία άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ από ένα κόμμα του 4% σε ένα ισχυρό κυβερνητικό πόλο δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο της οικονομικής κρίσης.
«Είναι και αυτό, αλλά εάν ήταν το μόνο, γιατί δε βλέπουμε κάτι ανάλογο και σε άλλες χώρες που βρίσκονται σε ίδια οικονομική κατάσταση; Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε και λόγω της κρίσης, αλλά και επειδή υπήρχε μία πολιτική διαδικασία, που καταφέραμε να περάσει στον κόσμο τα μηνύματά της», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ηλιόπουλος.
Διατυπώνοντας ο ίδιος ένα ρητορικό ερώτημα, για το εάν προχώρησε ή όχι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε πως από μόνο του το πρόγραμμα αποτέλεσε μία τομή για την αριστερά.
«Ήταν μια τομή γιατί δεν ήταν ένα κείμενο 100 σελίδων θεωρητικών προσεγγίσεων, όπως ήταν τα περισσότερα κείμενα της αριστεράς μέχρι τότε, αλλά γιατί περιελάμβανε συγκεκριμένες θέσεις», σημείωσε για να παραδεχθεί πως από τις εκλογές του 2012 έως τις εκλογές του 2015 η δράση του κόμματος επικεντρώθηκε στην προσπάθεια αλλαγής της κυβέρνησης και διακυβέρνησης της χώρας στη συνέχεια, με συνέπεια να απομακρυνθεί από κοινωνικούς χώρους στους οποίους είχε μέχρι τότε έντονη παρουσία. «Είναι και αυτός ένας λόγος της μεγάλης αναντιστοιχίας που υπάρχει ένα κυβερνητικό κόμμα όπως είναι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει μόλις 30.000 μέλη».

Διαδικασία για το συνέδριο
Στο πρώτο μέρος της τοποθέτησής του ο κ. Ηλιόπουλος επικεντρώθηκε στην προσυνεδριακή διαδικασία ενόψει του συνεδρίου του Οκτωβρίου.
Μέχρι τότε θα έχει γίνει ο απολογισμός υλοποίησης ή μη των θέσεων του προηγούμενου συνεδρίου, θα παρουσιαστούν οι θέσεις της αριστεράς για τις τρέχουσες εξελίξεις, οι σχέσεις του κόμματος με την κυβέρνηση και οι προγραμματικές θέσεις.
«Είναι ανάγκη να σταθούμε στον απολογισμό με δημιουργικό τρόπο και βλέμμα, όχι για να χρεώσουμε προσωπικά, ευθύνες γιατί δεν έγιναν κάποια πράγματα, αλλά για να απαντηθούν συγκεκριμένα ερωτήματα. Τα δύο τελευταία χρόνια συσσωρεύθηκε μεγάλη εμπειρία στο κόμμα και αυτήν έχουμε χρέος απέναντι στον εαυτό μας, στους πολίτες και την ευρωπαϊκή αριστερά, να την παρουσιάσουμε. Οι μάχες μας άλλωστε δεν δίνονται μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά αφορούν το σύνολο της ευρωπαϊκής αριστεράς», τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος.
Χαιρετισμό στην αρχή της εκδήλωσης απηύθυνε ο γραμματέας της Ν.Ε. Ιωαννίνων Κ. Μπασιούκας.

Διαμαρτυρία
Πριν την έναρξη της εκδήλωσης μία ομάδα διαδηλωτών πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στα Λιθαρίτσια, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και τον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τα στελέχη του ότι φτάνοντας στην εξουσία αφομοιώθηκαν και ξεπούλησαν αγώνες ετών. Οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν λίγο πριν τις 7, πετώντας φυλλάδια στην αγορά της πόλης.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου