Εκδηλώσεις

Τριήμερες εκδηλώσεις για τα «Καλπάκια»

Off

Τριήμερες θα είναι οι εκδηλώσεις του Δήμου Πωγωνίου «Καλπάκια 2016».

Τα «Καλπάκια», που ξεκίνησαν το 1995, αποτίουν φόρο τιμής σε όσους πολέμησαν για το μεγαλείο της ελευθερίας, βάζοντας παράλληλα ένα μικρό λιθαράκι στο οικοδόμημα της μνήμης που πρέπει να συνοδεύει κάθε λαό.

Κάθε χρόνο και με τη συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου, της Π.Ε.Δ. της VIII Μεραρχίας Ιωαννίνων, των χορηγών και τους φορέων της περιοχής, αναδεικνύεται η ιστορία του τόπου που «ταξιδεύει» σε κάθε άκρη του πλανήτη.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν επισκέψεις σχολείων στους Ιστορικούς χώρους, αγώνες δρόμου, αγώνες σκοποβολής, προβολή ταινιών ντοκιμαντέρ, ομιλίες, βραβεύσεις επιζώντων πολεμιστών του ΄40, χορευτικά συγκροτήματα κ.λπ., με αποκορύφωμα την αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου, που θα γίνει την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου στις 19:15, στο μνημείο τουΜμαχητή και θα πάρουν μέρος στρατιώτες της 8ης Μεραρχίας άνδρες, γυναίκες και παιδιά από το Δήμο Πωγωνίου.

Αναλυτικά, οι εκδηλώσεις, ξεκινούν από την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, οπότε και στις 6:15 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση και αμέσως μετά κατάθεση στεφάνων στο Χάνι Δελβινακίου.

Εκεί, στις 7:00 μ.μ., θα απευθύνει χαιρετισμό, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κων. Καψάλης, ενώ θα ακολουθήσει στις 7:15 μ.μ., ομιλία, με θέμα «Οι πρώτες μέρες του πολέμου και το ανεξάρτητο τάγμα του Δελβινακίου» από το Νίκο Θεοδοσίου, συνταξιούχο εκπαιδευτικό.

Στις 7:30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον Αρχιμανδρίτη Χρ. Τσοκώνα, από το νομικό Χρ. Σιαράβα κι απονομή τιμητικής πλακέτας.

Μια ημέρα μετά και συγκεκριμένα την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, ντόπιοι κι επισκέπτες, θα απολαύσουν από κοντά την αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου.

Θα προηγηθεί, επιμνημόσυνη δέηση (18:20), προσκλητήριο νεκρών (18:30), κατάθεση στεφάνων (18:40), καλωσόρισμα Δημάρχου Πωγωνίου Κωνσταντίνου Καψάλη (18:50), και ομιλία, με θέμα «28η Οκτωβρίου 1940 – Πραγματικότητες και Συμβολισμοί», από τον Νικόλαο Αναστασόπουλο, επίκουρο καθηγητή Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (18:55).

Τέλος, ανήμερα της επετείου την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. της Ευαγγελιστρίας (Σωσίνου), στις 8 το πρωί και θα ακολουθήσουν επιμνημόσυνη δέηση (10:10 π.μ.), κατάθεση στεφάνων (10:20 π.μ.), χαιρετισμός του Δημάρχου Πωγωνίου (10:50 π.μ.) και ομιλία με θέμα «28η Οκτωβρίου 1940 – Οι πρώτες μέρες της νίκης», από την Ελευθερία Τζιάλλα – Μάντζιου, επίτιμη Σχολική Σύμβουλο (10:55 π.μ.)

Οι εκδηλώσεις, θα ολοκληρωθούν με ποιήματα από τους μαθητές του Δημοτικού και Γυμνασίου Παρακαλάμου (11:15 π.μ.).

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου