Επικαιρότητα

Επανέρχεται το θέμα της παιδαγωγικής επάρκειας

Off

Η αναφορά του νέου υπουργού Παιδείας στο ζήτημα της πλήρωσης της παιδαγωγικής επάρκειας από το σύνολο των πτυχιούχων των καθηγητικών τμημάτων και σχολών επανέφερε στο προσκήνιο ένα θέμα που απασχόλησε την τριτοβάθμια εκπαίδευση τα προηγούμενα χρόνια.
Η ανησυχία μεταξύ των φοιτητών των καθηγητικών τμημάτων είναι έκδηλη καθώς ήδη, εκτός από τις διαρροές που υπάρχουν, δύο πανεπιστήμια, το Αριστοτέλειο και το Καποδιστριακό έχουν προχωρήσει στην ένταξη επιπλέον αντικειμένων στα προγράμματα σπουδών, προκειμένου να αποκτήσουν την παιδαγωγική επάρκεια, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι ένα ζήτημα που έχει ξεκαθαρίσει πλήρως.
Εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων πραγματοποίησαν χθες το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στην συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ζητώντας να μην εφαρμοστεί η πρόθεση του υπουργείου, να αφαιρέσει την παιδαγωγική επάρκεια από όσους αποκτούν πτυχίο, με βάση τα ισχύοντα.
Από την πλευρά του ο πρύτανης Γ. Καψάλης τόνισε πως υπάρχει μία μεγάλη προεργασία των τελευταίων μηνών και συναντήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τους προέδρους και τους κοσμήτορες των τμημάτων. Στόχος και προτεραιότητα είναι όπως είναι να παραμείνουν ως έχουν τα προγράμματα σπουδών, χωρίς να προστεθούν νέα γνωστικά αντικείμενα, ούτε και να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας τους. Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μάλιστα όπως τόνισε έχουν ήδη εγγραφεί στα προγράμματα σπουδών μαθήματα, το περιεχόμενο των οποίων καλύπτει τις προϋποθέσεις απόκτησης της παιδαγωγικής επάρκειας.
Ζητούμενο όμως παραμένει μία σαφής και ξεκάθαρη απάντηση από το υπουργείο για το τι θα ισχύσει για παράδειγμα στην περίπτωση που θα προκηρυχθεί ένας διαγωνισμός του ΑΣΕΠ το 2017.
«Αυτό που ζητήσαμε σε πρώτη φάση είναι η παράταση ώστε η όποια αλλαγή, να μην εφαρμοστεί το 2017, ώστε να προσαρμοστούν στη συνέχεια τα προγράμματα σπουδών» σημείωσε ο κ. Καψάλης.
Στο περιθώριο της παράστασης διαμαρτυρίας, τέθηκε από εκπροσώπους του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες φοιτητές που δεν θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν ένα δωμάτιο στη φοιτητική εστία, πολλοί εκ των οποίων θα εγκαταλείψουν πρόωρα τις σπουδές τους.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου