Αποχρώσεις

Αποχρώσεις

Off

Πώς βλέπει μία πόλη το μέλλον της

Ο Δήμος Ιωαννιτών κάνει μία σοβαρή προσπάθεια να σχεδιάσει το μέλλον του με ένα οργανωμένο τρόπο που περιλαμβάνεται και στο Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης που έχει δημοσιοποιήσει. Κάτι ανάλογο κάνουν και πολλές άλλες ελληνικές πόλεις όπως και οι μικρότερες πόλεις της Ηπείρου. Κι αυτό ίσως γιατί έχουν καταλάβει ότι πρέπει να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους και να μην περιμένουν και πολλά από την Πολιτεία σε μία περίοδο άλλωστε που η ίδια δεν μπορεί να κάνει και πολλά.

 

Θα πρέπει όμως να επισημανθούν και κάποια προβλήματα περισσότερο σαν αστερίσκοι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

Σημαντικό πρόβλημα είναι ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός δεν είναι συνηθισμένος στη Δημόσια Διοίκηση. Το ελληνικό Δημόσιο, το κράτος μας δεν έχει μάθει να εργάζεται με σχέδιο και προοπτική πολλών χρόνων.

 

Αν κάτι έχει αλλάξει πάντως θετικά, είναι ότι ο σχεδιασμός του πλαισίου των συγχρηματοδοτούμενων έργων, όπως το ΕΣΠΑ περιλαμβάνει πια ρυθμίσεις που αναγκαστικά στηρίζονται σε βαθύτερο σχεδιασμό. Ένα έργο για να φτάσει ως την υλοποίηση πρέπει πλέον να έχει περάσει από πολλά στάδια και «ωριμάνσεις», κι αυτό βοηθάει στον προγραμματισμό.

 

Δεύτερο κρίσιμο πρόβλημα είναι η έλλειψη συμμετοχικότητας. Οι κρατικές υπηρεσίες δεν συμβάλλουν αν δεν τους ζητηθεί, οι φορείς ζητάνε κυρίως συσκέψεις και χρόνο για να διαβουλευτούν και οι πολίτες απέχουν από τον δημόσιο διάλογο. Οι δήμοι μένουν έτσι απομονωμένοι συχνά να προχωράνε μόνοι τους ακόμα και όταν επιζητούν τη συνεργασία και τη συμμετοχή. Κι εδώ πάντως η κατάσταση έχει βελτιωθεί αναγκαστικά, γιατί έργα που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα, απαιτούν τις συνέργειες. Το επόμενο διάστημα δε, με τα προγράμματα να ζητούν πια και τη συμμετοχή ιδιωτών, θα αυξηθεί η πίεση για συνεργασίες.

 

Ο σχεδιασμός μακράς πνοής είναι πλέον απαραίτητος σε μία πόλη. Εκτός των άλλων και γιατί αποκαλύπτει πώς βλέπουν οι κάτοικοί της το μέλλον τους, ποιο αφήγημα έχουν για την πόλη τους.

 

 

Δηλώνουμε και πληρώνουμε

Τρέχουμε να υποβάλλουμε το Πόθεν Έσχες. Αστεία υπόθεση όταν είσαι μισθωτός, η Εφορία έχει χίλιους τρόπους για να ελέγξει πια τη φτώχεια σου- γιατί περί αυτού μιλάμε. Τρέχουμε να υποβάλλουμε τη δήλωση από την οποία περιμένουμε πια μόνο πόσο νέο φόρο θα πληρώσουμε. Τρέχουμε να υποβάλλουμε χαρτιά, απογραφές, υπογραφές..

 

Και έρχονται όλο και καινούργια. Από τους Δασικούς Χάρτες μέχρι το Κτηματολόγιο και από την ενεργειακή επιθεώρηση του ακινήτου ως τη νέα ιδέα, την ηλεκτρονική του ταυτότητα. Και μας τα ανακοινώνουν όλα ως σημαντικά και ως υποχρεωτικά. Και από κοντά μας βάζουν να πληρώνουμε για κάθε νέα κίνηση λες και δεν τα έχουμε χιλιοπληρωμένα όλα. Δεν πληρώσαμε φόρο όταν το πήραμε το ακίνητο; Ε, με εκείνον τον φόρο φίλε κράτος φτιάξε όσα αρχεία θέλεις. Γιατί η δική σου ανεπάρκεια δεν μπορεί να βαφτίζεται μονίμως «εκσυγχρονισμός».

 

Και μην πούμε και για τα σοβαρά που τα πληρώνεις όλα μόνο όταν τα δηλώνεις, όταν δίπλα σου περνάνε τα αδήλωτα σαν κύματα από εκείνους που δεν έχουν καμιά αγωνία για ημερομηνίες και δηλώσεις. Αλλά ας μην την ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση και στενοχωρήσουμε τους οπαδούς των «μεταρρυθμίσεων», δεξιά και αριστερά, σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

fkaramitsos@yahoo.gr

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου