Επικαιρότητα

«Νταβατζιλίκια» στις παραλίες 

Off

Αντιμέτωποι είτε με εξωφρενικές χρεώσεις είτε ακόμη και με παράλογες απαιτήσεις που προσβάλλουν τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπεια καθενός βρίσκονται οι πολίτες που επιλέγουν συγκεκριμένες παραλίες της Ηπείρου το φετινό καλοκαίρι. 

Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε μέχρι και το περασμένο καλοκαίρι, όπου η πρόσβαση στις παραλίες και η χρήση των μέσων αναψυχής όπως είναι οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες ήταν δωρεάν, το φετινό καλοκαίρι, προφανώς λόγω της αύξησης της επισκεψιμότητας τα πράγματα έχουν οδηγηθεί στο άλλο άκρο και δυστυχώς, αυτό γίνεται με την ανοχή ή την αδιαφορία των κατά νόμο αρμόδιων υπηρεσιών των κατά τόπους δήμων, των αστυνομικών διευθύνσεων και της Κτηματικής Υπηρεσίας.

Η κατάσταση αυτή βέβαια δεν αφορά στο σύνολο των παραλιών που εκμισθώνονται από τους δήμους σε ιδιώτες, αλλά κατά κύριο λόγο τις παραλίες στις πιο τουριστικές περιοχές, από την Πρέβεζα, μέχρι τα Σύβοτα σε όλη την ακτογραμμή.

Τα παράπονα για τις απαιτήσεις, δυστυχώς όμως και για τη συμπεριφορά πολλών ιδιωτών, που έχουν μισθώσει συγκεκριμένα τμήματα της παραλίας, όπου διαθέτουν ξαπλώστρες και ομπρέλες, είναι πολλά, όμως οι έλεγχοι είναι από ελάχιστοι έως ανύπαρκτοι.

Η σχεδόν μόνιμη επωδός των δημοτικών υπηρεσιών που ενημερώνονται και καλούνται να ελέγξουν εάν τηρείται η νομιμότητα είναι, πως δε διαθέτουν το ανάλογο προσωπικό, ώστε να πραγματοποιήσουν τον έλεγχο και προτείνουν στους πολίτες να απευθύνονται σε άλλες υπηρεσίες. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις διατυπώθηκαν και ισχυρισμοί, του τύπου, «να δουλέψουν θέλουν και αυτοί για δύο μήνες», όμως αυτό δε μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για κανέναν. Αφενός γιατί οι όροι της εκμίσθωσης είναι συγκεκριμένοι, με τη νομοθεσία να είναι επίσης συγκεκριμένη και αφετέρου γιατί κανείς δεν αποκτά το δικαίωμα να εμφανίζεται ως «νταβατζής» σε οποιαδήποτε παραλία.

 

Έβαλαν «τοποτηρητές»!

Η κατάληψη σχεδόν ολόκληρης της παραλίας, χωρίς να τηρούνται οι προβλέψεις του νόμου για την ελάχιστη απόσταση από τον αιγιαλό (5 μέτρα) για την τοποθέτηση της πρώτης σειράς ομπρελών – ξαπλώστρων είναι μάλλον πταίσμα μπροστά σε συμπεριφορές, όπως αυτές που καταγγέλλονται πλέον καθημερινά από πολίτες, που επισκέπτονται «επώνυμες» παραλίες της Πάργας και των Συβότων.

Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις, ο μισθωτής του χώρου, που έχει τοποθετήσει ξαπλώστρες και ομπρέλες, αφήνοντας ελάχιστο χώρο για όποιον επιθυμεί να τοποθετήσει τη δική του ομπρέλα ή ξαπλώστρα, έφτασε σε σημείο να προσλάβει και «τοποτηρητή» ανάμεσα στις ξαπλώστρες, που ελέγχει μη τυχόν και κάποιος από τους λουόμενους, διαθέτει φορητό ψυγείο ή καταναλώσει κάτι (ποτό ή τρόφιμα) που δε θα έχει αγοράσει από το κατάστημα!

Η κατάσταση τείνει να ξεφύγει από κάθε όριο και πλαίσιο καλής συμπεριφοράς και μόνον η υπομονή των επισκεπτών, που δίνουν «τόπο στην οργή», είναι αυτή που έχει αποτρέψει τα χειρότερα…

 

Να πάτε αλλού…

Γνώστης των παραπόνων και των διαμαρτυριών δήλωσε στο ITV και ο δήμαρχος Πάργας Αντ. Νάστας, μιλώντας στην Ελ. Στάμου, πλην όμως «υπέδειξε» στους πολίτες που δεν επιθυμούν να πληρώνουν ξαπλώστρες και ομπρέλες, να επιλέγουν παραλίες, που η χρήση των σετ αυτών είναι δωρεάν.

Κάλεσε πάντως και τους καταστηματάρχες να δείξουν τον ανάλογο σεβασμό στους τουρίστες λέγοντας, ότι επιθυμούν να κρατήσουν υψηλό επίπεδο υπηρεσιών χωρίς υπερβολικές χρεώσεις ώστε να παραμείνει η Πάργα για πολλά χρόνια, πρώτη στις προτιμήσεις ελλήνων και ξένων.

Ο Συμπαραστάτης του Πολίτη

Από τις αρχές Ιουνίου, πολύ πριν καταφθάσει το πρώτο κύμα των επισκεπτών στην περιοχή, ο Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια Ηπείρου είχε κοινοποιήσει στα ΜΜΕ, έγγραφο που είχε αποστείλει στους δήμους Ηγουμενίτσας, Πάργας και Πρέβεζας και στις Διευθύνσεις Αστυνομίας Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, που αναφέρεται στην ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες, στο οποίο έγγραφο αναφέρει πως:

«Έχω γίνει αποδέκτης πολλών καταγγελιών πολιτών, σχετικά με τη μη ελεύθερη πρόσβασή τους σε παραλίες της περιοχής Ηπείρου.

Σύμφωνα με το σύνταγμα και τους νόμους, όλες οι παραλίες και οι αιγιαλοί  είναι κοινόχρηστα αγαθά και ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, κατά χρήση δε σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα της ακώλυτης πρόσβασης προς αυτές και της ανεμπόδιστης χρήσης τους.

Οι παραθαλάσσιοι δήμοι της χώρας που είναι αρμόδιοι για τη μίσθωση των παραλιών, είναι και υπεύθυνοι για τη διαφύλαξη του συνταγματικά κατοχυρωμένου κοινόχρηστου χαρακτήρα τους, που πρέπει να προστατεύεται ως υπέρτερο αγαθό.

Οποιαδήποτε περίφραξη της παραλίας απαγορεύεται, όπως επίσης απαγορεύεται και η καθολική μίσθωσή της για ξαπλώστρες και ομπρέλες που εκμεταλλεύονται οι μισθωτές.

Οι Δήμοι και οι Αστυνομικές Διευθύνσεις που απευθύνεται το παρόν έγγραφο, καθώς και οι κατά τόπους Κτηματικές υπηρεσίες του Δημοσίου, είναι υπεύθυνοι για την σωστή εφαρμογή του νόμου και την προστασία του δημόσιου αυτού αγαθού».

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ