Επικαιρότητα

Η Μ. Βρετανία ήταν και παραμένει κοντά στην Ευρώπη

Off

Η επιδίωξη και επίτευξη τελικά μίας σχέσης με τη μέγιστη δυνατή ελευθερία κινήσεων και των δύο πλευρών, ως προς το εμπόριο και η στενή συνεργασία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας, είναι ο κύριος στόχος των συζητήσεων που εξελίσσονται μεταξύ της Ε.Ε και της Μ. Βρετανίας, μετά το Brexit.

Τα απόνερα της απόφασης των βρετανών να αποχωρήσουν από την Ε.Ε, δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί και γι’ αυτό οι συζητήσεις συνεχίζονται σε κορυφαίο επίπεδο.

Από την πόλη των Ιωαννίνων, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη η πρέσβης της Μ. Βρετανίας Κέιτ Σμιθ τόνισε με νόημα, πως η απόφαση αυτή δε σημαίνει, πως η Μ. Βρετανία απομακρύνεται από τον πυρήνα της Ευρώπης.

«Η Μ. Βρετανία ήταν και παραμένει κοντά στην Ευρώπη. Ναι, αποχωρούμε από τους θεσμούς της Ε.Ε, όχι όμως από την Ευρώπη. Είμαστε μία ευρωπαϊκή δύναμη και θα παραμείνουμε έτσι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Έκθεση βρετανικών 

Πανεπιστημίων

Η κα Σμιθ βρίσκεται στα Γιάννενα με αφορμή την ημερίδα που πραγματοποιείται σήμερα στις 12.00 στο ξενοδοχείο Du Lac για την προώθηση των βρετανικών πανεπιστημίων.

Μία κίνηση που ερμηνεύεται ως αναγκαιότητα για τη Μ. Βρετανία που μετά το Brexit  καλείται να αντιμετωπίσει και τις πιθανές παρενέργειες, όπως είναι μία μείωση του ενδιαφέροντος των νέων της Ευρώπης να σπουδάσουν στα βρετανικά πανεπιστήμια.

Η κα Σμιθ αφού τόνισε, ότι τα βρετανικά πανεπιστήμια εξακολουθούν να εγγυώνται μία ποιοτική εκπαίδευση παραδέχθηκε πως το Brexit δημιουργεί νέα δεδομένα, τα οποία όμως είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει η βρετανική κυβέρνηση.

«Όσοι θέλουν να έρθουν μπορούν να το κάνουν όπως και πριν γνωρίζοντας, ότι τουλάχιστον για το ακαδημαϊκό έτος 2018-29 δεν αλλάζει τίποτε στα δίδακτρα και στις λοιπές παροχές. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει στο μέλλον, αλλά η Βρετανία θέλει να συνεχίσει να προσελκύει φοιτητές και από την Ελλάδα και να επωφεληθεί από αυτό, όπως επωφελείται και από την παρουσία χιλιάδων επιστημόνων από την Ελλάδα που εργάζονται στη χώρα μας».

Η κα Σμιθ είχε χθες το πρωί σειρά συναντήσεων με τον δήμαρχο, τον περιφερειάρχη, ενώ επισκέφθηκε το Επιμελητήριο, την ΕΗΜ, την Εβραϊκή Συναγωγή και το απόγευμα τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου