Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 10:56
Τελευταία Ενημέρωση: 08 Φεβρουαρίου 2018
Επικαιρότητα

Η μνήμη θα χωρά πλέον το «Θεογέφυρο»

Off

Στις μνήμες όσων είχαν την τύχη να το επισκεφθούν και στις φωτογραφικές και κινηματογραφικές αποτυπώσεις θα υπάρχει πλέον το φυσικό αξιοθέατο, γνωστό ως Θεογέφυρο, στο Λίθινο του Δήμου Ζίτσας.

Η διάβρωση του εδάφους που συγκρατούσε το μνημείο της φύσης, έπειτα από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, σε συνδυασμό με την φυσική φθορά του γεφυριού οδήγησαν νωρίς το πρωί στην ολοκληρωτική κατάρρευσή του.

Το θέαμα αντίκρισε ένας από τους κατοίκους του χωριού και άμεσα κινητοποιήθηκαν οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ζίτσας.

Το Θεογέφυρο και η ευρύτερη περιοχή έχουν χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος με ΦΕΚ από το 1991 και εδώ και δεκαετίες αποτελούσε πόλο έλξης επισκεπτών από ολόκληρο τον κόσμο.

Επί τόπου βρέθηκαν νωρίς το μεσημέρι ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου Δημ. Μαυρογιώργος, κλιμάκιο των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, ο αντιπεριφερειάρχης Β. Παπαχρήστου, που έλκει την καταγωγή του από το Λίθινο, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ζίτσας.

Μαζί φυσικά και πολλοί κάτοικοι των χωριών της γύρω περιοχής, που κοιτούσαν απογοητευμένοι το θέαμα δίπλα από την μεταλλική γέφυρα μπέλεϊ που είχε τοποθετηθεί το 1976, προκειμένου να αποφευχθεί η χρήση του Θεογέφυρου, όχι τόσο από τους πεζούς, όσο από τα αυτοκίνητα.

Η κατάσταση στο σημείο εγκυμονεί κινδύνους και για τη μεταλλική γέφυρα και γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή απαγορεύθηκε η διέλευση οχημάτων, μέχρι οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Δήμου Ζίτσας και κλιμάκιο του ΙΓΜΕ που αναμένεται σήμερα στην περιοχή να εξετάσουν το σημείο και να αποφανθούν εάν υπάρχει ή όχι κίνδυνος και για τη μεταλλική γέφυρα.

Όπως τόνισε ο κ. Μαυρογιώργος, οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών φαίνεται πως επηρέασαν καθοριστικά τα πρανή στις δύο πλευρές του Καλαμά και οδήγησαν στην κατάρρευση του Θεογέφυρου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Β. Παπαχρήστου και ο αντιδήμαρχος Ζίτσας, υπεύθυνος πολιτικής προστασίας Περικλής Γρίβας έκαναν λόγο για μία σημαντική απώλεια για την ευρύτερη περιοχή, που δεν πρόκειται όπως είναι φυσικό να αντικατασταθεί.

Ο Δήμος Ζίτσας είναι σε επικοινωνία με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας και το Α.Τ. Ζίτσας, ενώ είχε ενημερώσει εγγράφως τους βουλευτές Ιωαννίνων, το υπουργείο Εσωτερικών και τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την επόμενη ημέρα.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ