Πολιτισμός

Ιστορικά κειμήλια υψηλών συμβολισμών

Off

Ως ένα οφειλόμενο χρέος απέναντι σε συγγενικά πρόσωπα, γενικότερα όμως απέναντι σε εκείνους τους ανώνυμους Έλληνες που από κάθε γωνιά της χώρας και από το εξωτερικό συμμετείχαν στην πολιορκία των Ιωαννίνων, βγαίνουν από τα σεντούκια και τις προθήκες και εκτίθενται μοναδικά κειμήλια των αγωνιστών.

Αντικείμενα που έχουν πρωτίστως συναισθηματική αξία, κρύβουν όμως τη δίψα και τη λαχτάρα της ελευθερίας, παράλληλα με κακουχίες, αίμα και θάνατο.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των κειμηλίων του πολέμου από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων του Ταγματάρχη Πεζικού Γεώργιου Κωνσταντόπουλου από τα Γιάννενα, που βρίσκονται στα χέρια της εγγονής του Ασπασίας Ζέρβα.

Το όπλο και το ξίφος που τον συνόδευαν στις μάχες για την απελευθέρωση εμπλουτίστηκαν ως συλλογή στις  31 Ιανουαρίου του 1914 με την απονομή του Αργυρού Σταυρού των Ιπποτών στον Γ. Κωνσταντόπουλο από τον Βασιλέα Κωνσταντίνο.

105 χρόνια μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, η κα Ζέρβα και η συνεργάτιδά της Νικόλ Μουσκέτα παρουσίασαν τα μοναδικά αυτά κειμήλια και είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για τη σημασία που έχει η ανάδειξή τους, κυρίως όμως η μετάδοση των νοημάτων του αγώνα για την απελευθέρωση, στη νέα γενιά.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ