Πολιτισμός

«Από τις οθόνες του κόσμου» στο Ισραήλ

Off

Ο θεσμός κινηματογραφικών αφιερωμάτων του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, μετά το αφιέρωμα στην Αργεντινή και τη Γαλλία, συνεχίζεται με ταινίες από την πρόσφατη κινηματογραφική παραγωγή του Ισραήλ σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα. Όλες οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα «Δημ. Χατζής», Είσοδος ελεύθερη, με σειρά προσέλευσης.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: 

– Παρασκευή 16/3, 

6:45 μμ. Επίσημη έναρξη αφιερώματος

7μμ Αστυνόμος Αζουλάι

Κωμωδία, 1970, 90’, Σκηνοθεσία: Efraim Kishon

Σενάριο: Efraim Kishon, Πρωταγωνιστούν: Shaike Ofir, Zaharira Harifai, Yosef Shiloach 

Ο Αζουλάι υπηρετεί ως αστυνομικός στη Γιάφα. Την ανικανότητά του συναγωνίζεται μόνο η γενναιόδωρη καρδιά του. Οι ανώτεροί του σχεδιάζουν να τον διώξουν με πρόωρη συνταξιοδότηση, αλλά εκείνος επιμένει να παραμείνει στο σώμα. Εξάλλου, ούτε ο υπόκοσμος της Γιάφα θέλει να δει τον Αζουλάι να φεύγει. Υποψήφια Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία – Όσκαρ 1971 Βραβείο Golden Globe 1971

 

-Παρασκευή 9 μμ

Στην άκρη του κόσμου, αριστερά, Δραματική κομεντί, 2004, 110’, Σκηνοθεσία: Avi Nesher, Σενάριο: Avi Nesher, Sara Eden, Πρωταγωνιστούν: Neta Garty, Liraz Charhi, Aure Atika. 

Μια οικογένεια από την Ινδία πηγαίνει να ζήσει σε μια ερημική περιοχή του νότιου Ισραήλ, στα τέλη της δεκαετίας 1960. Η σοβαρή κόρη γίνεται φίλη με μια χαριτωμένη κι επιπόλαιη κοπέλα, η οικογένεια της οποίας ήρθε από το Μαρόκο. Μια τρυφερή ματιά στις αγωνίες και τις εκπλήξεις που φέρνει η ενσωμάτωση οικογενειών με διαφορετική προέλευση από την εβραϊκή διασπορά.Βραβείο Κοινού στο Taormina Film Fest, Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Tokyo International Film Festival.

 

– Σαββάτο 17/ 3, 7μμ.

Ο Υπεύθυνος Ανθρώπινου Δυναμικού, Δραματική κομεντί, 2010, 103’, Σκηνοθεσία: Eran Riklis, Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του A. B. Yehoshua, Προσαρμογή σεναρίου: Noah Stollman, Πρωταγωνιστούν: Mark Ivanir, Noah Silver, Reymond Amsalem. Με σκοπό να προστατεύσει την εικόνα της εταιρείας του, ο υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού μιας αλυσίδας φούρνων ταξιδεύει απρόθυμα στην Ανατολική Ευρώπη για να παραδώσει στην οικογένειά της τη σωρό μιας υπαλλήλου, που είχε μεταναστεύσει πρόσφατα στο Ισραήλ. 

Διακρίσεις: 5 Βραβεία Ophir, Υποψηφιότητα για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2011

 

– Σάββατο 9μμ.

Ο Προξενητής, Δραματική κομεντί, 2010, 112’ 

Σκηνοθεσία: Avi Nesher, Σενάριο: Avi Nesher, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Amir Gutfreund, Πρωταγωνιστούν: Adir Miller, Maya Dagan, Tuval Shafir. Στη διάρκεια του καλοκαιριού του 1968 ο έφηβος Άρικ πιάνει δουλειά στο πλευρό ενός μυστηριώδους προξενητή, επιζήσαντα του Ολοκαυτώματος, που διατηρεί ένα μικρό γραφείο σε κακόφημη συνοικία. Μέσα σε αυτόν τον αλλόκοτο για τον Άρικ περίγυρο, ο προξενητής θα τον μυήσει σε έναν καινούργιο κόσμο.  Αργυρή Πλακέτα, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σικάγου 2011, Βραβείο Κοινού, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μπρυζ 2011

 

– Κυριακή 18/3, 7 μμ.

Δύο τη νύχτα, Ρομαντική κομεντί, 2011, 87’, 

Σκηνοθεσία: Roi Werner, Σενάριο: Yaron Brovinsky, Roi Werner, Πρωταγωνιστούν: Yaron Brovinsky, Keren Berger, Omer Barnea Σε μια πόλη όπου όλα είναι δυνατόν να συμβούν, ένας άντρας και μια γυναίκα ψάχνουν το αδύνατο: μια θέση για παρκάρισμα. Η ιστορία δύο ανθρώπων που γνωρίζονται σε ένα μπαρ, θέλουν να περάσουν τη νύχτα μαζί, αλλά πρέπει πρώτα να παρκάρουν. Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Οδησσού 2011, Βραβείο Κοινού, Φεστιβάλ Ισραηλινού Κινηματογράφου Παρισιού 2011

 

– Κυριακή 18/3, 9 μμ.

Πλατεία Ονείρων, Desperado Square, Κοινωνικό δράμα, 2001, 98’ Σκηνοθεσία: Benny Toraty, Σενάριο: Benny Toraty, Πρωταγωνιστούν: Joseph Shiloach, Yona Elian, Mohammed Bakri. Σε μια γειτονιά ξεχασμένη από το χρόνο, το πρώτο μνημόσυνο του Morris Mandabon, ένα χρόνο μετά τον θάνατο του, πλησιάζει και ο νεαρότερος γιος του, ο Nissim, βλέπει ένα όνειρο. Στο όνειρο ο πατέρας του τού αναθέτει να επαναλειτουργήσει τον παλιό κινηματογράφο της γειτονιάς με συνέπεια να καταπατά τον όρκο που ο Morris είχε πάρει χρόνια πριν ώστε να μην προβάλει ταινίες ποτέ ξανά.

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου