Επικαιρότητα

Αισιοδοξία για το μέλλον της Μεταλλουργικής

Off

Αν αποδέχεται κάποιος την ουσία της φράσης «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται», τότε μπορεί να είναι αισιόδοξος για το μέλλον και τις προοπτικές της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου. Η πολύπαθη Μεταλλουργική, που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον ως «όχημα» πολιτικών και προσωπικών επιδιώξεων διαχρονικά, εδώ και λίγες ημέρες πέρασε οριστικά στον έλεγχο της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, που ανήκει στον όμιλο της Viohalco και πλέον όλοι αναμένουν τις πρώτες κινήσεις του νέου ιδιοκτήτη.

Η εταιρεία έδωσε το στίγμα των προθέσεών της με την πρώτη ανακοίνωση, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς του εργοστασίου, ότι προτίθεται να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του ομίλου για την ανάπτυξη της Μεταλλουργικής, με έμφαση στην εξαγωγική της δραστηριότητα. 

Το πρώτο ερώτημα, που είχε να κάνει προφανώς και με την γενικότερη ανησυχία στους εργαζόμενους, στην τοπική κοινωνία και στους τοπικούς φορείς, ήταν εάν ο νέος ιδιοκτήτης προτίθεται να διατηρήσει σε λειτουργία το εργοστάσιο στο Κεφαλόβρυσο ή εάν προτίθεται να μεταφέρει αλλού τη δραστηριότητά του.

Η απάντηση που προκύπτει από την πρώτη ανακοίνωση, αλλά και από πληροφορίες της «Ε» είναι πως το εργοστάσιο θα συνεχίσει να λειτουργεί στο Κεφαλόβρυσο, με την εταιρεία να φέρεται πως έχει ξεκαθαρίσει από την αρχή των συζητήσεων με τον ειδικό εκκαθαριστή, ότι δεν υπάρχει ούτε σκέψη μεταφοράς των δραστηριοτήτων σε άλλη περιοχή. 

Μάλιστα, στις συζητήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα και με τοπικούς φορείς, διευκρινίστηκε από την εταιρεία, ότι αντιλαμβάνονται απόλυτα τη σημασία και το ρόλο της λειτουργίας του εργοστασίου στην ακριτική περιοχή και αυτός ακριβώς ο ρόλος, θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.

 

Το πλάνο λειτουργίας

Ο νέος ιδιοκτήτης του εργοστασίου έχει ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση του σχεδιασμού για την επαναλειτουργία της Μεταλλουργικής. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η εικόνα για τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις του εργοστασίου. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει οριστικοποιηθεί το πλάνο του ελέγχου του μηχανολογικού εξοπλισμού από το νέο ιδιοκτήτη και τις κατασκευαστικές εταιρείες των μηχανημάτων, προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση και να γίνουν οι απαραίτητες αναβαθμίσεις. 

Η εκτίμηση που υπάρχει όμως στην εταιρεία, από τον έλεγχο που διενήργησε πριν την κατάθεση της πρότασης εξαγοράς είναι, πως οι γραμμές παραγωγής κερμάτων βρίσκονται σε ικανοποιητική λειτουργική κατάσταση, δε συμβαίνει όμως το ίδιο και με τον χυτηριακό εξοπλισμό.

Το χυτήριο της Μεταλλουργικής έπαψε ουσιαστικά να λειτουργεί εδώ και μία 10ετία και πλέον, με τις πρώτες ύλες να εισάγονται από το εξωτερικό.

Η εκτίμηση που εκφράζεται από κύκλους της εταιρείας είναι πως σε ένα βάθος 5ετίας, η εταιρεία μπορεί να παράγει μέχρι και 5.000 τόνους νομισμάτων ετησίως, τη στιγμή που τα τελευταία χρόνια, με την παραγωγή περίπου 200-300 τόνων, για τις παραγγελίες της ΤτΕ, κατάφερνε να καλύπτει τα λειτουργικά της έξοδα.

Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ προτίθεται να αξιοποιήσει το δίκτυο προώθησης των προϊόντων της σε ολόκληρο τον κόσμο για την παραγωγική δραστηριότητα της Μεταλλουργικής στο κομμάτι της παραγωγής κερμάτων και μάλιστα όχι μόνο σε χώρες της ευρωζώνης, αλλά και σε χώρες εκτός αυτής.

 

Το προσωπικό

Το αμέσως επόμενο διάστημα η εταιρεία προτίθεται να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της αναφορικά με το εργατικό προσωπικό, με δεδομένο, ότι οι 50 περίπου εργαζόμενοι, έχουν κάνει χρήση του δικαιώματος να αιτηθούν μετάταξη σε φορείς του δημοσίου, χωρίς η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί. Η εκτίμηση που υπάρχει από το νέο ιδιοκτήτη είναι, ότι σε πλήρη ανάπτυξη το εργοστάσιο, θα απασχολεί πολλούς περισσότερους εργαζόμενους από ότι στο παρελθόν. 

Πρόθεση της εταιρείας είναι να προτείνει την παραμονή στο εργοστάσιο κάποιων τουλάχιστον εκ των εργαζόμενων, αλλά η τελική απόφαση αφορά τους ίδιους και τις προθέσεις τους.

Κύκλοι της εταιρείας πάντως τονίζουν με νόημα, πως αποτελεί πρώτιστο μέλημα η πρόσληψη εργατικού προσωπικού από την περιοχή του Πωγωνίου σε πρώτη φάση και αν αυτό δεν είναι δυνατό, από την ευρύτερη γεωγραφική περιφέρεια των Ιωαννίνων.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου