Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 08:07
Τελευταία Ενημέρωση: 04 Μαΐου 2018
Επικαιρότητα

Επόμενη μέρα με το βλέμμα στη διαβούλευση

Off

Περιορισμένες σε έκταση, ίσως όμως όχι και σε ένταση, είναι μέχρι στιγμής οι αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων στο Σχέδιο Νόμου για την κοινή πορεία του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ηπείρου.

Αυτό μένει να αποδειχθεί τις επόμενες ημέρες, με τη δημόσια διαβούλευση να ολοκληρώνεται στις 14 Μαΐου, ενώ πιθανότατα την ερχόμενη Παρασκευή, 11 Μαΐου, θα βρίσκεται στα Γιάννενα ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου προκειμένου να παραστεί σε εκδήλωση για την Πολυτεχνική Σχολή.

Σε γενικότερο επίπεδο, η αντανάκλαση του τελικού προτεινόμενου σχεδίου από το υπουργείο Παιδείας φαίνεται μάλλον θετική, υπάρχουν ωστόσο ζητήματα που θα τεθούν στο πλαίσιο της διαβούλευσης και παράμετροι που θα συζητηθούν, ίσως μάλιστα και με μεγάλη ένταση.

Αυτό φαίνεται να ισχύει σε απόλυτο βαθμό τουλάχιστον για τη Σχολή Καλών Τεχνών, που αντιδρά στην προοπτική ίδρυσης Τμήματος Μουσικών Σπουδών, το οποίο θα ενταχθεί στη Σχολή και θα αναφέρεται κατά κύριο λόγο στη μετεξέλιξη και απορρόφηση του Τμήματος Λαΐκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου.

Την προσεχή Δευτέρα μάλιστα η Κοσμητεία της Σχολής Καλών Τεχνών θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου, προκειμένου να διατυπώσει και επισήμως τις θέσεις της, που κινούνται ωστόσο σε κάθετα αρνητική στάση, σε σχέση με την πρόταση του υπουργείου Παιδείας.

 

Παρατηρήσεις και από το ΤΕΙ

Το ΤΕΙ Ηπείρου, όπως φάνηκε και στη διαδικασία που προηγήθηκε έχει πολλούς λόγους για να είναι ικανοποιημένο, αφού η απορρόφησή του από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συνιστά μία πράξη αναβάθμισης, που διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό και την αναπτυξιακή του προοπτική.

Ο Πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου Αναστάσιος Τσίνας χαρακτήρισε «πρόκληση» για το σύνολο της ηπειρωτικής κοινωνίας τη δημιουργία ενός ενιαίου και ισχυρού ιδρύματος στην Ήπειρο.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν ένα Πανεπιστήμιο μπορεί να θεωρείται μεγάλο, επειδή αυξάνεται ο αριθμός των Σχολών και Τμημάτων που διαθέτει, ο κ. Τσίνας τόνισε πως σε πρακτικό επίπεδο είναι μειοψηφικός ο αριθμός των Σχολών και Τμημάτων που ιδρύονται από την αρχή, μπροστά στα Τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου που απορροφώνται, έχοντας διανύσει μία ικανοποιητική και με πολλές επιτυχίες, διαδρομή.

Υπάρχουν ωστόσο και συγκεκριμένες ενστάσεις και παρατηρήσεις του ΤΕΙ Ηπείρου, με τον κ. Τσίνα να τονίζει πως δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους εν ενεργεία φοιτητές του ΤΕΙ,  εφόσον το επιθυμούν και παρακολουθώντας επιπλέον μαθήματα να αποκτήσουν το πτυχίο Πανεπιστημιακού επιπέδου, που θα δίνει το νέο Τμήμα.

Αντίστοιχη ρύθμιση έχει υπάρξει για το Πανεπιστήμιο Δυτ. Αττικής και ο κ. Τσίνας τόνισε πως είναι εύκολο να ισχύσει και για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Επίσης, στο Σχέδιο Νόμου δεν ξεκαθαρίζεται το καθεστώς εργασίας του διοικητικού προσωπικού του ΤΕΙ Ηπείρου.

«Υπάρχουν προφορικές δεσμεύσεις, ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται όπου και σήμερα και προβλέπεται η μετακίνησή τους μόνο με τη συναίνεσή τους, κάτι που δεν περιγράφεται στο Σχέδιο Νόμου», τόνισε ο κ. Τσίνας.

Τέλος, μία τρίτη παρατήρηση σχετίζεται με την ίδρυση του Τμήματος Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας στην Ηγουμενίτσα, με το υπ. Παιδείας να αποδέχεται την πρόταση του Τμήματος, στο Σχέδιο Νόμου όμως το αποσυνδέει πλήρως από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων που λειτουργεί μέχρι σήμερα.

«Δεν είναι δεοντολογικά και ηθικά σωστό και θα πρέπει να αλλάξει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Τσίνας απάντησε και στην κριτική που ασκείται από πανεπιστημιακούς κύκλους στο ότι δεν προβλέπεται καμία διαδικασία αξιολόγησης για το διδακτικό προσωπικό του ΤΕΙ, που θα απορροφηθεί από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

«Οι καθηγητές των ΤΕΙ έχουν προσληφθεί με τα ίδια κριτήρια των καθηγητών ΑΕΙ και επιπλέον στα ΤΕΙ ζητούν και επαγγελματική προϋπηρεσία. Επομένως, θεωρούμε ότι θα ήταν αντισυνταγματικό να κριθεί κάποιος, για κάτι που έχει ήδη κριθεί», σημείωσε.

 

Πρυτανικές εκλογές στις 6 Ιουνίου

 

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθ. Γεώργιος Καψάλης στο μεταξύ, προκήρυξε τις εκλογές για την ανάδειξη Πρύτανη και τριών Αντιπρυτάνεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τετραετή θητεία, ήτοι από 1-9-2018 έως 31-8-2022.  Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 6 Ιουνίου, ημέρα Τετάρτη. 

Ο Πρύτανης εύχεται καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους για τα δύο αξιώματα.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ