Επικαιρότητα

Γιατί διαφωνεί η Σχολή Καλών Τεχνών

Off

«Λάδι» βγάζει το υπουργείο Παιδείας και την πολιτική του ηγεσία, η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, επιρρίπτοντας την μικρότερη ευθύνη για την πρόταση απορρόφησης του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου.

Αντιθέτως, η στάση είναι ιδιαίτερα επικριτική, με οξείς χαρακτηρισμούς για τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με την Κοσμητεία της Σχολής να κάνει λόγο για σκοπιμότητες, επιδιώξεις και εμπαιγμό.

Έχοντας στο πλευρό του το σύνολο σχεδόν των μελών ΔΕΠ της Σχολής, ο Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών Ξενοφών Μπήτσικας σε μία μακροσκελή συνέντευξη τύπου τοποθετήθηκε επί του Σχεδίου Νόμου και της συγκεκριμένης πρόβλεψης, επαναλαμβάνοντας πως η Σχολή θα συνεχίσει να παλεύει μέχρι το τέλος, ώστε ο σχεδιασμός αυτός να μην υλοποιηθεί.

Τα επίπεδα διαφωνίας της Σχολής είναι τρία, το ακαδημαϊκό πλαίσιο, της ίσης μεταχείρισης και του θεσμικού πλαισίου.

Στο πρώτο επίπεδο ο κ. Μπήτσικας τόνισε πως η Σχολή είναι αντίθετη για την ένταξη ενός τμήματος που δεν έχει καμία συνάφεια στο γνωστικό του αντικείμενο.

«Δυστυχώς το υπουργείο διόρισε μία επιτροπή, χωρίς κάποιο μέλος της να έχει γνώση καλών τεχνών και δεν ξέρουμε ποια σκοπιμότητα εξυπηρετούσαν. Η πρόταση δεν έλαβε υπόψιν της το στρατηγικό σχεδιασμό της Σχολής και την εικαστική της κατεύθυνση.

Δε γνωρίζουμε τα κριτήρια και πώς κάποιοι πιστεύουν ότι θα αποδώσει αποτελέσματα αυτή η συνεργασία», τόνισε αρχικά.

 

Πυρά στις 

πρυτανικές αρχές

Το δεύτερο σκέλος της ίσης μεταχείρισης και ισονομίας αφορούσε στην στάση των πρυτανικών αρχών του Ιδρύματος με τον κ. Μπήτσικα να τονίζει πως ενώ στο σχέδιο νόμου προτείνεται η ίδρυση τριών νέων σχολών, οι δύο εκ των οποίων μονοτμηματικές, αυτό δε γίνεται για το Τμήμα Μουσικών Σπουδών, παρότι έχει προταθεί.

«Η μόνη Σχολή που τιμωρείται είναι η δική μας και έχουμε διαφορετικά μέτρα και σταθμά γιατί αρνούνται το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού της Σχολής μας. Έχουμε να κάνουμε με μία κατάφωρη καταστρατήγηση της ακαδημαϊκής δεοντολογίας. Δεν είναι θέμα του υπουργείου η άνιση μεταχείριση, αλλά των αρχών του Πανεπιστημίου, που θυσίασαν τη Σχολή μας, αγνοώντας τις αποφάσεις της Σχολής. Ο κ. Αλμπάνης σε πρόσφατη συνάντηση διαβεβαίωνε ότι αν και δεν συμφωνεί, θα στηρίξει την πρότασή μας, ωστόσο η διοίκηση τελικά αδιαφόρησε και στην ουσία μας εμπαίζει, γιατί ποτέ δεν είχε την πρόθεση να μας στηρίξει», πρόσθεσε ο κ. Μπήτσικας.

 

Παράβαση του νόμου

Στο τρίτο επίπεδο της διαφωνίας της Σχολής Καλών Τεχνών ο κ. Μπίτσικας τόνισε πως με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας δεν τηρήθηκαν οι ακαδημαϊκές διαδικασίες, κάτι που οδηγεί στο τελικό αποτέλεσμα που είναι η κατάργηση του αυτοδιοίκητου του Πανεπιστημίου και της λειτουργίας των συλλογικών του οργάνων.

Καταλήγοντας ο κ. Μπήτσικας έκανε γνωστό πως σήμερα Τρίτη θα συνεδριάσει εκ νέου η γενική συνέλευση της Σχολής, την Πέμπτη θα παραστεί στη Σύγκλητο και τέλος κάλεσε τους υποψήφιους πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις στις εκλογές της 6ης Ιουνίου να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να τοποθετηθούν επί του Σχεδίου Νόμου.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου