Τελευταία Νέα

Ο απολογισμός της συμμετοχής και η αριστερά
Τα του Καίσαρος…
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Πλεονεκτήματα και αδυναμίες των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων
15 αιτήσεις το ελάχιστο για να λειτουργήσει Παιδικός Σταθμός
«Στενεύει» η είσοδος τη νέα χρονιά στα πανεπιστήμια
Εκδηλώσεις για την επέτειο των Μαχών Γριμπόβου
Η Περιφερειακή Αρχή για την παραπομπή στο Πειθαρχικό
Ένα «εξάγιο» από την Καστρίτσα και ένα νόμισμα για τη Δωδώνη
ΜΕΡΟΠΗ ΤΖΟΥΦΗ Συρρίκνωση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ Άνοιξε η πλατφόρμα για ενίσχυση στους παραγωγούς Κλημεντίνης
Οδός Χαρ. Τρικούπη αναβαθμισμένη και φιλική στους πεζούς
Μία διεθνής ημέρα για τη «Δύναμη των Μουσείων»
Στη διεθνή έκθεση Freskon ο Δήμος Αρταίων
20 – 23 ΜΑΪΟΥ Χρώματα και μουσική με δράσεις της ομάδας Goodness Tour
Η εταιρεία ΒΙΚΟΣ Α.Ε ζητεί Μηχανικούς για τα τμήματα παραγωγής και συντήρησης στα Ιωάννινα
Τρίτη 17 Μαΐου 2022 04:37
Τελευταία Ενημέρωση: 09 Μαΐου 2018
Επικαιρότητα

Επίσημη υποψηφιότητα σε ένα νέο Πανεπιστήμιο

Off

Την υποψηφιότητά του για το αξίωμα του Πρύτανη του νέου Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπως αυτό θα προκύψει το επόμενο διάστημα, ανακοίνωσε και επίσημα ο Καθηγητής Γενετικής της Ιατρικής Σχολής, Γιάννης Γεωργίου.

Οι πρυτανικές εκλογές διεξάγονται σε ένα νέο πεδίο, όπως αυτό έχει ήδη προκύψει με το Σχέδιο Νόμου ενοποίησης του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ηπείρου και σχεδόν φυσιολογικά, η ανακοίνωση υποψηφιότητας από τον κ. Γεωργίου ακολούθησε την επικαιρότητα.

Έτσι, ένα μικρό μέρος μόνο της πρώτης του τοποθέτησης στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε αφορούσε την υποψηφιότητα, επισημαίνοντας ότι το Πανεπιστήμιο καλείται να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια σημαντικά προβλήματα όπως η υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση και η ανεπάρκεια των υποδομών.

Οι ανάγκες αυτές όμως θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες, όπως πρόσθεσε με την ίδρυση νέων Σχολών και Τμημάτων, εφόσον προχωρήσει, όπως προβλέπεται η απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου. Έτσι, ο κ. Γεωργίου εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό για τις συνθήκες στις οποίες το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα κληθεί να διαχειριστεί ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, προτείνοντας την διαμόρφωση από κοινού με το υπουργείο Παιδείας ενός οδικού χάρτη ενεργειών ώστε να αποφευχθούν επείγουσες κινήσεις, που θα διαταράξουν τη λειτουργία του Ιδρύματος.

«Οι νέες συνθήκες δεν θα πρέπει να αποδυναμώσουν ή να δημιουργήσουν νέα προβλήματα στο Πανεπιστήμιο, το οποίο βρίσκεται ψηλά στις αξιολογήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, όχι όμως και το ΤΕΙ Ηπείρου. Κάποια τμήματα του ΤΕΙ θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, όμως απαιτείται μία σειρά ενεργειών, για να μην διαταραχθεί η λειτουργία του Ιδρύματος. Θεωρούμε ότι το νομοθετικό πλαίσιο από το 2017 που διέπει τη λειτουργία των πανεπιστημίων βοηθά στην διατήρηση των ισορροπιών και παρέχει δυνατότητες σταθεροποίησης.

Με βάση την αρχή του αυτοδιοίκητου, δεν θέλουμε να παραβιαστεί ο νόμος και δε θέλουμε διασπορά των Τμημάτων, αλλά εμβάθυνση σε πεδία των Επιστημών που δεν έχουμε μεγάλη διείσδυση», σημείωσε αρχικά.

 

Ασφυκτικά 

χρονικά περιθώρια

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις ο υποψήφιος πρύτανης συμφώνησε ουσιαστικά με την θέση που εξέφρασε η Κοσμητεία Καλών Τεχνών ότι η πρόβλεψη του Σχεδίου Νόμου για κατά παρέκκλιση εφαρμογή του νόμου, δημιουργεί πολλά ερωτήματα.

«Δεν μπορώ να ανατρέψω ή να καταργήσω το νόμο όμως η νέα πρυτανική αρχή μπορεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός πλαισίου λειτουργίας κοινά αποδεκτού. Δε θα μπορούσε να τελειοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο σε μικρό χρονικό διάστημα, τη στιγμή που στο εξωτερικό απαιτούνται πέντε – δέκα χρόνια για τέτοια εγχειρήματα», σημείωσε ο κ. Γεωργίου, που κατέληξε λέγοντας πως παρότι είχε συμφωνηθεί με το υπουργείο Παιδείας να υπάρξει διεξοδική συζήτηση με τη Σύγκλητο και να γίνουν σταθερά βήματα μέχρι το τελικό σχέδιο, το βήμα αυτό τελικά δεν έγινε.

«Δε γνωρίζω ποιοι συμμετείχαν στην τελική διαμόρφωση του Σχεδίου Νόμου, όμως το βέβαιο είναι πως παραλείψαμε κάποια βήματα που θα έπρεπε να γίνουν στη διαδικασία και φτάσαμε στο τελικό στάδιο της διαβούλευσης».

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου