Πολιτισμός

Πολιτιστικό καλοκαίρι στην Αρχαία Δωδώνη

Off

Επιστροφή στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης με σημαντικές εκδηλώσεις πολιτισμού από τον Δήμο Δωδώνης που προχωρά στην διοργάνωση του 2ου Φεστιβάλ Δωδώνης.

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε πέρυσι και επιστρέφει με στόχο να συμβάλλει στην ανάδειξη του μνημείου αλλά και να αποτελέσει σταθμό για τα πολιτιστικά δρώμενα του καλοκαιριού. Διοργανώνεται σε συνεργασία του Δήμου με την Περιφέρεια Ηπείρου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Δωδώνης.

«Η Δημοτική Αρχή και ο Δήμος Δωδώνης έχουν επιλέξει να επενδύσουν στον πολιτισμό, θεωρώντας ότι αποτελεί το μεγάλο πλεονέκτημα της περιοχής. Και την επιλογή αυτή την στηρίζουμε με συνέπεια εκτιμώντας ότι αποτελεί βήμα εξωστρέφειας για την Δωδώνη και προσέλκυσης επισκεπτών. Και φέτος λοιπόν μέσα από ένα ποικίλο πρόγραμμα εκδηλώσεων, υψηλού επιπέδου, επιδιώκουμε να καταστήσουμε τον αρχαιολογικό χώρο επίκεντρο για τα πολιτιστικά δρώμενα του καλοκαιριού», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης.

Φορέας υλοποίησης του Φεστιβάλ θα είναι και φέτος το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Δωδώνης. Ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Γρηγόρης Γιαννάκης τόνισε ότι το Φεστιβάλ αποτελεί την κορυφαία στιγμή για τα δρώμενα του καλοκαιριού. Το Πνευματικό Κέντρο παράλληλα, σημείωσε, θα ξεδιπλώσει μία σειρά πλούσιων εκδηλώσεων -μουσικών, θεατρικών κι άλλων- και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες του Δήμου.

 

Το πρόγραμμα

Στο φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνεται η επιστροφή του Εθνικού Θεάτρου στην Αρχαία Δωδώνη με παράσταση που θα είναι και μοναδική στην Ήπειρο με το έργο αυτό.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα ανοίξει στις 7 και 8 Ιουλίου με τη διοργάνωση του ομαδικού- αναλυτικού συμποσίου "Σύνδεση Αρχαίας Ελληνικής με την Ψυχαναλυτική και την Ομαδική- Αναλυτική Σκέψη: Οιωνός- Ερμηνεία- Πρόληψη". 

Το συμπόσιο συνδιοργανώνεται με το Ινστιτούτο Ομαδικής Ανάλυσης “S.H. Foulkes” (Ι.Ο.Α.Φ. – μέλος EGATIN).

Θα συμμετάσχουν με εισηγήσεις τους κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες με εγνωσμένη αξία και δράση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Ο βασικός κορμός των εργασιών θα διεξαχθεί σε χώρο εκδηλώσεων στην περιοχή της Δωδώνης, ενώ για λόγους συμβολικούς και ουσιαστικούς, ένα μέρος του συμποσίου θα πραγματοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο.

– Στις 30 Ιουλίου, θα φιλοξενηθεί η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ η οποία παρουσιάσει τα "Πορτρέτα Γυναικών" του Θοδωρή Λεμπέση.

Η ορχήστρα αποτελείται από 40 μέλη και αποδίδει θεατρικά αποσπάσματα από την αρχαία γραμματεία αλλά και κορυφαίους Έλληνες και ξένους συγγραφείς.

– Στις 5 Αυγούστου, στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης θα φιλοξενηθεί το Εθνικό Θέατρο, το οποίο παρουσιάζει την "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία του Θάνου Παπακωνσταντίνου.

Η παράσταση είναι: Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς, Σκηνοθεσία: Θάνος Παπακωνσταντίνου, Σκηνικά-Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού, Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα, Μουσική: Δημήτρης Σκύλλας, Χορογραφία: Χαρά Κότσαλη, Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου

Παίζουν: Ηλέκτρα Αλεξία Καλτσίκη, Κλυταιμνήστρα               Μαρία Ναυπλιώτου, Ορέστης Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Αίγισθος Χρήστος Λούλης, Χρυσόθεμις Ελένη Μολέσκη

Πυλάδης Μάριος Παναγιώτου, Παιδαγωγός Νίκος Χατζόπουλος. Χορός: Ασημίνα Αναστασοπούλου, Σοφία Αντωνίου, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Νάντια Κατσούρα, Ελένη Κουτσιούμπα, Κλεοπάτρα Μάρκου, Μαρία Μηνά, Τζωρτζίνα Παλαιοθεοδώρου, Νάνσυ Σιδέρη, Καλλιόπη Σίμου, Δανάη Τίκου, Μαρία Χάνου.  

– Μία ακόμη κορυφαία θεατρική παραγωγή θα φιλοξενηθεί στις 12 Αυγούστου. Πρόκειται για την "Ελένη" του Γιάννη Ρίτσου, σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη. 

Συντελεστές: Διδασκαλία ερμηνείας, σκηνική όψη, σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης, Ερμηνεύει η Βερόνικα Αργέντζη, Φωνή Αφηγητή: Δήμος Αβδελιώδης, Ένδυμα, μακέτες: Αριστείδης Πατσόγλου, Μουσική: Λεό Ντελίμπ, Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Βοσκοπούλου, Traillers: Φοίβος Αβδελιώδης

Φωτογραφίες: Κορνηλία Σιδηρά.

– Στις 26 Αυγούστου ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης περνάει στο πεδίο της μουσικής και της ποίησης με την εκδήλωση «Κάθε νύχτα είναι μόνο μια σελίδα».  Η ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός Νένα Βενετσάνου, ο συνθέτης- κιθαριστής Νότης Μαυρουδής και ο κιθαριστής Γιώργος Τοσικιάν θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα βασισμένο σε δύο κιθάρες και σε τραγούδια που ενώνουν δύο διαφορετικούς, αλλά και τόσο συναφείς, δημιουργούς, οι οποίοι δεκαετίες τώρα πάτησαν στην ποίηση, για να εκφράσουν τα όνειρα, τις ελπίδες και τους καημούς της ψυχής. 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου