Επικαιρότητα

Χωρίς μεγάλο όφελος ο φόρος στο κρασί

Off

Με μία «συγγνώμη» που δεν μπορεί να δεσμευθεί για το εάν και πότε θα καταργηθεί ο φόρος στο κρασί ξεκίνησε την ομιλία του σε πρόσφατο συνέδριο στην Αθήνα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου.

Η πολιτική δέσμευση όμως που ανέλαβε και ο ίδιος αλλά και η κυβέρνηση γενικότερα, δια στόματος μάλιστα του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα ήταν πως το συντομότερο θα καταργηθεί ο φόρος που επιβλήθηκε το 2016.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες η υφυπουργός Ανάπτυξης κα Παπανάτσιου παραδέχθηκε ότι τα έσοδα από τον φόρο στο κρασί για το 2017 ήταν 27 εκ. ευρώ παρότι η αρχική εκτίμηση και η προσδοκία ήταν για 120 εκ. Ευρώ.

Έτσι, στο συνέδριο που μίλησε ο κ. Αποστόλου άκουσε την απάντηση από τα στελέχη της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οίνου και Αμπέλου, ότι εκείνο που χαρακτηρίζει μία κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία δεν είναι οι προθέσεις, αλλά η αποτελεσματικότητα.

Αντιθέτως, τις τελευταίες εβδομάδες κυκλοφορεί ως σενάριο το ενδεχόμενο επιβολής φόρου και στη διακίνηση τσίπουρου, με τον πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Βαγγέλη Αργύρη να κάνει λόγο για κοροϊδία εφόσον ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η πληροφορία για φόρο 6 ευρώ το λίτρο στο τσίπουρο!

«Αντί να απολογηθούν γιατί είπαν ότι προσδοκούν έσοδα 120 εκ. και εισπράττουν 27 εκ. ευρώ συζητούν για νέους φόρους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αργύρης, για να προσθέσει ότι υπάρχει ένα εθνικό έλλειμμα εκπροσώπησης του αγροτικού κόσμου που θα συζητά με την εκάστοτε κυβέρνηση. «Δεν είναι ενιαία η εκπροσώπηση του χώρου στο υπουργείο και γι’ αυτό το υπουργείο κάνει ό,τι θέλει. Μπορεί σήμερα η ηγεσία να βολεύεται με αυτό, αλλά δεν έχει επίσημο σύμβουλο που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο», σημείωσε ο κ. Αργύρης.

 

Ταξίδι εξωστρέφειας

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση συμμετείχε σε πρόσφατες εκθέσεις κρασιού στον Καναδά και τις ΗΠΑ από όπου τα μηνύματα που έρχονται είναι ευχάριστα στο μέτωπο της αντιστοίχισης των ποσοτήτων που εξάγονται και της τιμής.

«Πλέον, πουλάμε λιγότερες ποσότητες από το παρελθόν, αλλά σε καλύτερες τιμές και αυτός είναι ένας στόχος που είχαμε θέσει εξ αρχής», σημείωσε. Η Διεπαγγελματική ήρθε επίσης σε συμφωνία με το υπουργείο και τον ΕΛΓΟ για την εκπόνηση ενός παράλληλου στρατηγικού σχεδιασμού για την αμπελουργία, ενώ την 1η Ιουνίου βγαίνει «στον αέρα» η προκήρυξη για το διαγωνισμό καινοτόμων ιδεών στη διαδικασία από το αμπέλι μέχρι τον τελικό καταναλωτή.

Οι καλύτερες προτάσεις και οι εμπνευστές τους θα έχουν τη δυνατότητα δωρεάν εκπαίδευσης για έξι μήνες και χρηματοδότησης για την υλοποίηση της ιδέας.

 

Ανοιχτές πόρτες για το οινοποιείο ΖΟΙΝΟΣ

Μία μοναδική γευστική και ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι του κρασιού σε όλη τη χώρα το Σαββατοκύριακο συμμετέχοντας στην εκδήλωση «Ανοιχτές πόρτες» που διοργανώνεται από τις ενώσεις παραγωγών και τα οινοποιεία. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν διάφορες δραστηριότητες όπως ξεναγήσεις, γευστικές δοκιμές και διαγωνισμούς με πλούσια δώρα. Το οινοποιείο ΖΟΙΝΟΣ συμμετέχει στην εκδήλωση και περιμένει τους πολίτες για μία ξενάγηση στην τέχνη της οινοποίησης, της απόσταξης και της παλαίωσης οίνων, το Σάββατο και την Κυριακή. Την Κυριακή από τις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθούν σειρά εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους φίλους του κρασιού, ενώ η φετινή πρωτοτυπία είναι η δυνατότητα της αγοράς του κρασιού από το οινοποιείο, το οποίο μπορεί να συνοδεύσει το γεύμα σε συμβεμβλημένα για την ημέρα αυτή εστιατόρια, με την επίδειξη της απόδειξης αγοράς. Τόσο ο πρόεδρος της ΖΟΙΝΟΣ Β. Αργύρης, όσο και ο Θαν. Κατσανάκης απηύθυναν ανοιχτή πρόσκληση στο κοινό να επισκεφθεί τα οινοποιεία της περιοχής και να γνωρίσει τα μυστικά του οίνου.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου