Πολιτισμός

Με σημείο αναφοράς τον αρχαιολογικό χώρο

Off

Το 2ο Φεστιβάλ Δωδώνης διοργανώνει φέτος ο Δήμος Δωδώνης «με στόχο ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης να αποτελέσει σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Ήπειρο».  Το Φεστιβάλ διοργανώνει ο Δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων, με φορέα υλοποίησης το Πνευματικό Κέντρο Δωδώνης και περιλαμβάνει ένα διεθνές συμπόσιο και τέσσερις μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις.

Η διοργάνωση τέτοιων μεγάλων γεγονότων αποτελεί πρόκληση για έναν μικρό δήμο, τόνισε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, συμπληρώνοντας ότι ο δήμος έχει καταρτίσει ένα πρόγραμμα που εξελίσσεται και σημεία πέραν του θεάτρου, θέλοντας έτσι να αναδείξει το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου.

«Σήμερα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες αναστήλωσης σε κερκίδες του δεύτερου διαζώματος του αρχαίου θεάτρου. Αυτό από μόνο του απαιτεί μεγαλύτερο σεβασμό από όλους μας και από τους θεατές που θα βρεθούν στο θέατρο το επόμενο διάστημα. Ο Δήμος Δωδώνης, σε αγαστή συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, είναι καθημερινά παρών στο χώρο, βοηθώντας το έργο των συνεργείων και συμβάλλοντας στον ευπρεπισμό του χώρου.

Θεωρούμε ότι η θερινή περίοδος δίνει την δυνατότητα να δημιουργηθεί μία ζωντανή σχέση των επισκεπτών -ντόπιων και ξένων- με τον αρχαιολογικό χώρο. Και ότι οι εκδηλώσεις αποτελούν ευκαιρία και αφορμή να δημιουργήσουμε πρεσβευτές της Δωδώνης", ανέφερε ο Δήμαρχος.

 

Ελεύθερη είσοδος

Σε όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Δωδώνης, η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, γεγονός που επεσήμανε ιδιαίτερα ο Δήμαρχος

"Ο Δήμος επωμίζεται το κόστος για την φιλοξενία των παραγωγών αυτών, αποδεικνύοντας έμπρακτα αυτό που πιστεύουμε ότι δηλαδή ο πολιτισμός αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης. Παράλληλα, στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες θέλουμε να δώσουμε την δυνατότητα σε όλους να παρακολουθήσουν χωρίς κανένα κόστος, μεγάλα καλλιτεχνικά γεγονότα. Και ως ένα από τα μεγαλύτερα είναι η επιστροφή στην αρχαία Δωδώνη του Εθνικού Θεάτρου. Επί τη ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω τους συνδιοργανωτές, αλλά και τους χορηγούς, που και φέτος στηρίζουν την συγκεκριμένη προσπάθεια", κατέληξε.

Ερωτηθείς ο Δήμαρχος για την διοργάνωση δύο διαφορετικών φεστιβάλ, από τον Δήμο Δωδώνης και τον Δήμο Ιωαννιτών, απάντησε παραπέμποντας στον Άγγελο Σικελιανό, τον εμπνευστή της "Δελφικής Ιδέας" και διοργανωτή των "Δελφικών Εορτών": "Η τραγωδία έχει το πολύτιμο πλεονέκτημα να είναι απολιτική, αδογμάτιστη, χωρίς μείγματα κομματικών και ταξικών προκαταλήψεων. Είναι τόσο μεγάλη, που αντιμαχόμενα κράτη και αντιμαχόμενες θρησκείες, μπορεί να καθίσουν μαζί στο ίδιο ευρύ θέατρο… Γι΄ αυτό το λόγο το ιερό της Ελευσίνας πρόσταξε τον Αισχύλο να γράψει τραγωδίες"

Ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης ανέφερε ότι για την Περιφέρεια αποτελεί σταθερή επιλογή η ενίσχυση των πολιτιστικών δράσεων, εκτιμώντας ότι αποτελεί την καλύτερη επένδυση για τον τόπο.

Ο πολιτισμός άλλωστε αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα για την Ήπειρο και η Περιφέρεια το μετουσιώνει σε πράξη με την υλοποίηση των "Πολιτιστικών Διαδρομών", την δικτύωση δηλαδή πέντε σπουδαίων αρχαιολογικών χώρων της Ηπείρου και την διασύνδεση με τα τοπικά προϊόντα.

Ο αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Δωδώνης Φώτης Ζυγούρης τόνισε ότι το Φεστιβάλ αποτελεί κορυφαίο γεγονός της θερινής περιόδου που ξεφεύγει από τα στενά όρια του Δήμου και απευθύνεται σε όλη την Ήπειρο.

"Ο  χώρος της Δωδώνης, με το μεγαλύτερο θέατρο και το πρώτο μαντείο της αρχαίας Ελλάδας, αποτέλεσε μία σπουδαία κοιτίδα πολιτισμού. Το δικό μας χρέος σήμερα είναι να διαφυλάξουμε αφενός τον χώρο και αφετέρου να τον καταστήσουμε χώρο που θα φιλοξενεί υψηλά πολιτιστικά δρώμενα", τόνισε.

Μεγάλοι χορηγοί του Φεστιβάλ Δωδώνης είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Energean Oil και η Νέα  Οδός. 

 

Το πρόγραμμα

Το Φεστιβάλ ανοίγει με ένα διήμερο συμπόσιο και συνεχίζεται με μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις.

Αναλυτικά:

– 7 και 8 Ιουλίου, διοργάνωση ομαδικού- αναλυτικού συμποσίου "Σύνδεση Αρχαίας Ελληνικής με την Ψυχαναλυτική και την Ομαδική- Αναλυτική Σκέψη: Οιωνός- Ερμηνεία- Πρόληψη". 

– 30 Ιουλίου, συναυλία από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ η οποία παρουσιάζει τα "Πορτρέτα Γυναικών" του Θοδωρή Λεμπέση.

– 5 Αυγούστου, στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης θα φιλοξενηθεί το Εθνικό Θέατρο, το οποίο παρουσιάζει την "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία του Θάνου Παπακωνσταντίνου.

– 12 Αυγούστου, "Ελένη" του Γιάννη Ρίτσου, σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη. 

– 26 Αυγούστου, εκδήλωση  "Κάθε νύχτα είναι μόνο μια σελίδα" με τον Νότη Μαυρουδή και τη Νένα Βενετσιάνου. 

 

Το συμπόσιο

Το συμπόσιο πραγματοποιείται το Σάββατο και την Κυριακή, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου "Πρυτανείο" και στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης. Φέρνει περίπου 150 επιστήμονες από κάθε γωνιά της χώρας και ουσιαστικά περιλαμβάνει έναν διάλογο μεταξύ των επιστημόνων και του κοινού.

Ο Ψυχίατρος- ψυχαναλυτής Ομάδας, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Φώτης Γιωτάκης που έχει τον συντονισμό του Συμποσίου, σημείωσε ότι η ομαδική ανάλυση έχει ως προϋπόθεση την συνεννόηση. Εξήρε δε την συνεργασία του Ινστιτούτου Ομαδικής Ανάλυσης "S.H.Foulkes" (ΙΑΟΦ) με τον Δήμο Δωδώνης και τον Δήμαρχο και τόνισε πως "η Ομαδική Ψυχαναλυτική Σκέψη, που βασίζεται σε μια ολιστική αντίληψη των πραγμάτων, συμπυκνώνοντας παρελθόν, παρόν και μέλλον, ενδεχομένως μπορεί να συμβάλει σε νέες νοηματοδοτήσεις και αναδύσεις καθώς και σε νέες προοπτικές προσέγγισης  της αρχαίας κληρονομιάς  μας και ανάδειξης της αξίας της, στο  παγκόσμιο  γίγνεσθαι". 

 

Το πρόγραμμα του Συμποσίου

– Σάββατο 7 Ιουλίου 

Ξενοδοχείο «Πρυτανείο»

08:30 – 09:15 Εγγραφές

09:15 – 09:30 Εναρκτήρια Τελετή 

 «Μουσική Ηχοτοπίου Δωδώνης»: Δ. Καραγεώργος

Αφήγηση αποσπασμάτων ορφικών ύμνων και αρχαίων ελληνικών τραγωδιών

09:30 – 10:00 Χαιρετισμοί, Δήμαρχος Δωδώνης : Χ. Ντακαλέτσης, Πρόεδρος Ι.Ο.Α. Φ : Ν. Λαμνίδης, Διευθυντής Εφορείας, Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων: Κ. Σουέρεφ

10:00 – 11:00 Ειδική Θεματολογία «Οιωνός – Ερμηνεία – Πρόληψη» Από την Αρχαία Ελληνική στην Ψυχαναλυτική

και Ομαδική – Αναλυτική Σκέψη

Προεδρείο:Φ. Γιωτάκης, Ε. Βασιλείου

Διαλέξεις: «Σχέση αναλυτικής σκέψης και λειτουργίας του μαντείου», Ιάσων Μαράτος

 «H Aγωνία της πρόγνωσης. Ερωτήματα των προσκυνητών στο Μαντείο της Δωδώνης», Αριάδνη Γκάρτζιου-Τάττη

11:00 – 11:15Διάλειμμα

11:15 – 12:15 Στρογγυλή Τράπεζα Προεδρείο: Σ. Μωραΐτου, Χ. Καππά

– «Ο Αρχαιοελληνικός Οιωνός και η Βιβλική Ερμηνευτική: Ρίζες της Σύγχρονης Ομαδικής – Αναλυτικής & Ψυχαναλυτικής Ερμηνείας», Νίκος Λαμνίδης

– «Το πρόβλημα της ελεύθερης βούλησης και το ερώτημα περί ευθύνης στην αρχαία ελληνική και την ψυχαναλυτική σκέψη. Από τον χρησμό στην αιτιοκρατία του ασυνείδητου» Δομινίκη Μυλωνά

– «Περί Υγείας ερωτήματα στον Δία και την Διώνη» Ελένη Κ. Σκαλιστή

12:15 – 12:30Διάλειμμα

12:30 – 14:00Μικρές Ομάδες, Συντονιστές Ομαδικοί Αναλυτές

Μεσημβρινή διακοπή εργασιών

Αρχαιολογικός Χώρος – Στάδιο

Γενική Θεματολογία – Μέρος 1ο

Σύνδεση Αρχαίας Ελληνικής με την Ψυχαναλυτική και την Ομαδική-Αναλυτική Σκέψη

18:30 – 19:00 Τελετουργικό Έναρξης

«Μουσική Ηχοτοπίου Δωδώνης»: Δ. Καραγεώργος

Αφήγηση αποσπασμάτων ορφικών ύμνων και αρχαίων ελληνικών τραγωδιών

Έκθεση Γλυπτικής «Τα φαντάσματά μου»: Θ. Παπαγιάννης

19:00 – 20:30 Στρογγυλή Τράπεζα

Προεδρείο:Δ. Μυλωνά, Ε. Σκαλιστή

 «Έρως και Θάνατος»,Ιάσων Μαράτος

 «Συνειδητός χρόνος και αχρονικό Ασυνείδητο: Εννοιολόγηση της χρονικής εμπειρίας στην Αρχαία Ελληνική και την Αναλυτική σκέψη» Φώτιος Γιωτάκης 

 «Τέσσερις Εποχές της Κάθαρσης: Αρχαία Ελλάδα, Freud, S.H.Foulkes, Σύγχρονη» Σταυρούλα Γιαννίτση

 «Ποιήματα. Πράγματα. Σύμβολα.» Ελένη Κοτζαμποπούλου

 «Δωδωναίοι μύθοι. Τεκμήρια και απουσία» Ελένη Δ. Βασιλείου

20:30 – 20:45, Διάλειμμα

20:45 – 21:45 Μεγάλη Ομάδα Συντονιστής: Ν. Λαμνίδης

 

Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Ξενοδοχείο «Πρυτανείο»

Γενική Θεματολογία-Μέρος 2ο

Σύνδεση Αρχαίας Ελληνικής με την Ψυχαναλυτική και την Ομαδική-Αναλυτική Σκέψη

09:45 – 10:00

«Μουσική Ηχοτοπίου Δωδώνης»: Δ. Καραγεώργος

Αφήγηση αποσπασμάτων ορφικών ύμνων και αρχαίων ελληνικών τραγωδιών

10:00 – 11:30 Στρογγυλή Τράπεζα

Προεδρείο: Ε. Κοτζαμποπούλου, Λ. Τελειώνη, 

 «Τα ιερά των γυναικείων θεοτήτων στη Δωδώνη» Γεώργιος Γεωργούλας

 «Όψεις ενυπνίου – Από την Ονειρομαντεία και την Εγκοίμηση έως το Ντιβάνι και τον Κύκλο» Μαρτίνα Μπρίτσα

«Μεταξύ μύθου και τραγωδίας: μανία και μελαγχολία» Λένα Τελειώνη

 «Τραυματικά συμβάντα: τα υλικά τους κατάλοιπα και η επενέργειά τους στην αρχαιολογική έρευνα»Χαρά Καππά

 «Όψεις του Ξένου, του Ανοίκειου και της Ετερότητας στην Αρχαιότητα: Μια Ομαδικοαναλυτική Προσέγγιση» Αμαλία Σταματάκη

11:30 – 11:45 Διάλειμμα

11:45 – 13:15 Μικρές Ομάδες

13:15 – 13:30 Διάλειμμα

13:30 – 14:30 Μεγάλη Ομάδα Ανασκόπησης, Συμπερασμάτων & Αποχαιρετισμού

Προεδρείο:Στ. Γιαννίτση, Σ. Μωραΐτου, Γ. Γεωργούλας

Λήξη εργασιών του Συμποσίου

 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου