Επικαιρότητα

Μία κόντρα από το… μέλλον

Off

Όση ένταση δεν υπήρξε ποτέ στο πρόσφατο παρελθόν για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Ιωαννιτών, τόση εμφανίστηκε το βράδυ της Τετάρτης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Χωρίς κανείς να έχει προϊδεάσει σχετικά, στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση ο Δήμαρχος Θ. Μπέγκας κατήγγειλε τον Δημοτικό Σύμβουλο και πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Ιωαννίνων Σπ. Κωνσταντόπουλο για τη στάση του στο ζήτημα του διαγωνισμού για το βιοαέριο στο ΧΥΤΑ Ελληνικού, ζητώντας την παραίτησή του.

Η δημόσια παρέμβαση του κ. Μπέγκα ήταν σε έντονο ύφος, κάτι που προκάλεσε επιπλέον ένταση στη συζήτηση, αλλά και αμηχανία στον κ. Κωνσταντόπουλο που απάντησε λίγο αργότερα, χρησιμοποιώντας στοιχεία από τη συνεδρίαση του Φορέα λίγες ώρες νωρίτερα.

Αιτία και αφορμή για την αντίδραση του Δημάρχου της πόλης ήταν ότι στη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ αν και υπήρχε τεκμηριωμένη εισήγηση για δημοπράτηση του έργου διαχείρισης βιοαερίου του ΧΥΤΑ Ελληνικού, μέσω προγραμματικής σύμβασης, από το Δήμο Ιωαννιτών, ο κ. Κωνσταντόπουλος εισηγήθηκε στα μέλη του Διοικητικού Συμβούλιου την σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου για τη διενέργεια του διαγωνισμού.

Με την κίνησή του αυτή, σημείωσε ο Θ. Μπέγκας, αγνόησε την εκφρασμένη δυνατότητα του Δήμου Ιωαννιτών, μέλους του ΦΟΔΣΑ, να δημοπρατήσει και να επιβλέψει το έργο και εκχώρησε ουσιαστικά μια αρμοδιότητα του πρώτου βαθμού της Αυτοδιοίκησης στην Περιφέρεια.

Ο κ. Μπέγκας θύμισε μάλιστα στον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ τις επανειλημμένες «οχλήσεις» του, μετά και την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την αξιοποίηση του βιοαερίου από την πρώην χωματερή Δουρούτης για άμεση έναρξη των αντίστοιχων ενεργειών για τον ΧΥΤΑ Ελληνικού, χωρίς όμως ανταπόκριση.

«Δεν έχει αντιληφθεί το ρόλο του ο κ. Κωνσταντόπουλος. Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ευθύνη της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης κι εμείς είμαστε εδώ για την αναλάβουμε. Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ είναι πολιτικό πρόσωπο που εκπροσωπεί το Δήμο Ιωαννιτών σε έναν Φορέα της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και έχει σημασία ο τρόπος με τον οποίο εισηγείται ένα θέμα, όταν μάλιστα έχει ενημερωθεί από το Δήμο για τις προθέσεις του. Όφειλε να εισηγηθεί υπέρ του Δήμου», είπε ο κ. Μπέγκας.

Ο Δήμαρχος ανέδειξε και την αδιαφορία που έχει επιδείξει ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ιωαννίνων σε ότι αφορά την επόμενη μέρα της διαχείρισης των απορριμμάτων μετά τη λειτουργία του εργοστασίου ΑΣΑ.

«Τον Σεπτέμβριο ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία του εργοστασίου και ο ΦΟΔΣΑ δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα. Δεν έχει αναλάβει έστω μια πρωτοβουλία. Δεν υπάρχει ενημέρωση και θα βρεθούμε προ τετελεσμένων. Προφανώς οι σχέσεις των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης είναι καλές και η Περιφέρεια έχει βοηθήσει πολύ στη διαχείριση απορριμμάτων. Η δική μας Δημοτική Αρχή όμως ήταν εκείνη που ασχολήθηκε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα γύρω από το θέμα της σύγχρονης και ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Θυμίζω μόνο την έναρξη εφαρμογής συστήματος ανακύκλωση, την έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ελληνικού, την αποκατάσταση της χωματερής στη Δουρούτη και την αξιοποίηση του βιοαερίου. Εμείς ήμασταν μπροστά όταν δεν είχε γίνει τίποτα τα προηγούμενα χρόνια. Δυστυχώς όμως, παραδώσαμε ένα ΦΟΔΣΑ που είχε μια εξέλιξη η οποία στα χρόνια του κ. Κωνσταντόπουλου έχει σταματήσει», σημείωσε ο Δήμαρχος.

 

Εναλλακτική λύση

Ο ίδιος εξήγησε στο Σώμα πως ο Δήμος Ιωαννιτών έχει έτοιμη εναλλακτική λύση, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, για την επόμενη μέρα της διαχείρισης των απορριμμάτων του, όταν τεθεί σε λειτουργία το εργοστάσιο ΑΣΑ, προκειμένου να μην βρεθεί προ καμίας εκπλήξεως, αφού όπως τόνισε δεν έχει πλέον καμία εμπιστοσύνη στον ΦΟΔΣΑ ότι θα καταφέρει να ανταποκριθεί στα σφιχτά χρονοδιαγράμματα που υλοποιούνται.

«Ο Δήμος δεν μπορεί να αφήσει τα σκουπίδια στους δρόμους περιμένοντας τους ΦΟΔΣΑ να ενεργοποιηθούν. Έχουμε έτοιμη και μέθοδο και χρηματοδότηση σε περίπτωση που δεν μπορέσουν οι ΦΟΔΣΑ να ανταποκριθούν. Όσοι απεργάζονται τέτοιες αποφάσεις τορπιλίζουν τις υγείες σχέσεις μεταξύ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης που οφείλουν να συνεργάζονται όπου απαιτείται», κατέληξε.

 

Η απάντηση

Σε ανάλογο ύφος και ευρισκόμενος σε θέση άμυνας μετά την επίθεση του Δημάρχου επιχείρησε να απαντήσει ο Σπ. Κωνσταντόπουλος.

Όπως είπε ο Φορέας είναι συλλογικό όργανο και η απόφαση να προχωρήσει η σύμβαση με την Περιφέρεια ελήφθη μετά από ψηφοφορία.

Ξαφνικά, σημείωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος ο Δήμος Ιωαννιτών αποφάσισε πως θέλει να έχει ενεργό ρόλο στη διαχείριση των απορριμμάτων, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή ότι στο παρελθόν η ίδια συνυπέγραφε προγραμματικές συμβάσεις με την Περιφέρεια για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

«Όσον αφορά ποιες κινήσεις έχει κάνει ο Φορέας δηλώνω πως πήραμε απόφαση στο ΔΣ του ΦοΔΣΑ Ν. Ιωαννίνων στις 9 Μαΐου/2018 ότι οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης να γίνουν με προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Ηπείρου έπειτα από ψήφισμα του συλλογικού οργάνου.

Όσον αφορά περί παραιτήσεως μου έπειτα από καταγγελία του Δημάρχου φαίνεται ξεκάθαρα πως θίγονται συμφέροντα (βγες εσύ να μπω εγώ), με μικροπολιτικά στοιχεία από τον Δήμαρχο με φόντο προεκλογικές κινήσεις κάτι που δε με αγγίζει προσωπικά τόσο εμένα όσο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα. 

Αντιθέτως καταγγέλλω τον Δήμαρχο για την αδιαφορία που έδειξε όλα αυτά τα χρόνια για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, τις (3) τρεις άκαρπες συνελεύσεις των δημάρχων και την απαράδεκτη νοοτροπία πως «ρίξε τις ευθύνες αλλού και βλέπουμε».

Κλείνοντας επισημαίνω πως σημασία δεν έχει ποιος διαπιστευμένος φορέας θα «βγάλει» έναν διαγωνισμό αλλά ποια τα οφέλη από την υλοποίηση ενός διαγωνισμού με το βλέμμα πάντα στραμμένο στο συμφέρον των πολιτών», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Ο Ν. Γκόντας πήρε το μέρος του κ. Κωνσταντόπουλου στη συζήτηση εκφράζοντας την απορία του γιατί η συγκεκριμένη απόφαση του ΦΟΔΣΑ δε θίγει τα συμφέροντα του Δήμου Ιωαννιτών.

«Δεν αντιλαμβάνομαι την αντίδραση του Δημάρχου για την συνεργασία ΦΟΔΣΑ-Περιφέρειας Ηπείρου με την οποία δεν είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση αλλά σε καλή συνεργασία.  Στο κάτω κάτω δεν γίνεται συνεργασία με κάποιον ιδιώτη αλλά με την Περιφέρεια, που δεν θεωρούμε ότι βλάπτει τα συμφέροντα του Δήμου», τόνισε ο Ν. Γκόντας.

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ