Επικαιρότητα

Ασάφειες και έλλειψη προσωπικού

Off

Στα αποκαΐδια της τραγωδίας στην Αττική και με την συνέντευξη τύπου των υπουργών κ.κ. Τζανακόπουλου και Τόσκα και της φυσικής ηγεσίας της πυροσβεστικής και της αστυνομίας, να έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις, μία από τις συζητήσεις που εξελίσσονται θέτουν στο επίκεντρό τους το ρόλο και τις αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας.

Όπως αποδεικνύεται από τα ίδια τα γεγονότα και επιβεβαιώνεται από τους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, τις εγκυκλίους και τις διατάξεις, για τις περιπτώσεις εκείνες που θα απαιτηθεί εκκένωση ενός οικισμού, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν έχει καμία αρμοδιότητα.

Η εκκένωση ενός οικισμού είναι ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας, όμως οι ασάφειες στη νομοθεσία είναι σημαντικές και όπως δυστυχώς συμβαίνει πολλές φορές δημιουργούν επιπλέον παρερμηνείες.

Για παράδειγμα, αναφέρεται πως εάν η εκκένωση αφορά περιοχή ενός δήμου, η ευθύνη ανήκει στην Πολιτική Προστασία του οικείου δήμου, ενώ εάν η εκκένωση αφορά περιοχές δύο ή περισσότερων δήμων, η ευθύνη ανήκει στην Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας.

Όπως ανέφερε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία στο Δήμο Ιωαννιτών Δημ. Νάστος εάν δεν υπάρχει συντονισμός και συνεργασία μεταξύ Πυροσβεστικής και Πολιτικής Προστασίας δεν υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπιστούν δύσκολες καταστάσεις.

«Και στην περιοχή μας τα τελευταία χρόνια κινδύνεψαν οικισμοί, όμως δε χρειάστηκε να προχωρήσουμε στην εκκένωσή τους. Είναι δύσκολο να έχουμε ένα σχέδιο εκκένωσης για κάθε περιοχή. Ό,τι σχέδιο και να υπάρχει όμως εάν δεν υπάρχει συντονισμός δεν πρόκειται να υπάρξει αποτέλεσμα.

Καλά είναι τα σχέδια, αλλά τα σχέδια μένουν στα χαρτιά και η πράξη είναι αυτή που δικαιώνει ή απορρίπτει τους σχεδιασμούς», σημείωσε ο κ. Νάστος.

Η Πολιτική Προστασία στο Δήμο Ιωαννιτών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου παρά το γεγονός ότι η χρηματοδότηση από το κράτος για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις στην αντιπυρική περίοδο μόλις που φθάνει τις 60.000 ευρώ ετησίως έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες ενέργειες σε προληπτικό επίπεδο. Διανοίξεις δρόμων, κοπές της παρόδιας βλάστησης και συντήρηση των μέσων πυρόσβεσης είναι οι βασικότερες παρεμβάσεις που έχουν ήδη ολοκληρωθεί στο Δήμο Ιωαννιτών.

«Προφανώς δεν μπορούμε να κάνουμε όσα πρέπει με τις 60.000 ευρώ. Παρόλα αυτά, με το προσωπικό του Δήμου και με ίδιους πόρους κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Αξίζει ωστόσο να γνωρίζει ο πολίτης ότι η Πολιτική Προστασία είναι μία υπηρεσία που δεν έχει ούτε έναν υπάλληλο.

 Σε αυτή ανήκει το προσωπικό του Δήμου που εργάζεται κανονικά και οποιαδήποτε στιγμή χρειάζεται, καλείται να γίνει μέλος της Πολιτικής Προστασίας και να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε άλλον τομέα», τόνισε ο κ. Νάστος, αναδεικνύοντας μία άλλη πτυχή της ιστορίας που έχει να κάνει με τη λειτουργία της υπηρεσίας.

Ευρεία συνάντηση τη Δευτέρα Την προσεχή Δευτέρα 30 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί ευρεία συνάντηση όλων των αρμόδιων φορέων (δήμου Ιωαννιτών, εκπροσώπων Τοπικών Κοινοτήτων, Πυροσβεστικής, Δασαρχείου και ΟΠΕΚΕΠΕ) στις 11 το πρωί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβούλιου, με θέμα την επικαιροποίηση της ενημέρωσης σε ζητήματα πρόληψης και μέτρων προστασίας σε περίπτωση πυρκαγιών, καθώς και στις υποχρεώσεις που έχουν οι ιδιώτες σε ότι αφορά τον καθαρισμό των οικοπέδων τους.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου