Επικαιρότητα

Σημείο αναφοράς γίνεται η αρχαία Αμβρακία

Off

Ένα μεγάλο κεφάλαιο όχι μόνο για την Άρτα, αλλά για ολόκληρη την Ήπειρο, αποτελεί η αρχαία Αμβρακία και αυτό αρχίζουν να το αντιλαμβάνονται πλέον και οι πολίτες πλην των αρχαιολόγων. 

Μετά από κάποια χρόνια που τα έργα συντήρησης και ανάδειξης της αρχαίας Αμβρακίας ήταν περιορισμένα έως ελάχιστα, την τελευταία τριετία εξελίσσονται και μάλιστα με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς έργα και δράσεις που αναδεικνύουν τη μοναδικότητα της αρχαίας Αμβρακίας, όπως και της βυζαντινής Άρτας. Οι συντηρήσεις, αναστηλώσεις, αναδείξεις μνημείων και αρχαιολογικών χώρων αποτελούν μέρος της καθημερινότητας των τελευταίων ετών για την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, ενώ το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας και όχι μόνο κεντρίζουν πλέον και ευρήματα που έρχονται στο φως από τις ανασκαφικές εργασίες.

Ένα τέτοιο εύρημα προκάλεσε από την Τρίτη, μία ευρεία δημόσια πανελλήνια συζήτηση, καθώς είναι εντυπωσιακό από αισθητικής άποψης, με ιδιαίτερα γνωρίσματα που το καθιστούν σχεδόν μοναδικό και ιδιαίτερο πανελλαδικά. Ο λόγος για ένα βοτσαλωτό δάπεδο, που αποκαλύφθηκε βορειοδυτικά του μικρού Θεάτρου της Αρχαίας Αμβρακίας στο πλαίσιο των ανασκαφικών εργασιών του έργου με τίτλο «Εργασίες ανάδειξης και διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου του Μικρού Θεάτρου της αρχαίας Αμβρακίας» που εκτελείται από τη Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το βοτσαλωτό δάπεδο έχει κυκλικό σχήμα και καλύπτει το κεντρικό τμήμα του κυκλικού χώρου του λουτρού, που προϋπήρχε στην ίδια θέση, όπου αργότερα κατασκευάστηκε το Μικρό Θέατρο. Αποτελείται από μικρά λευκά, φαιοκίτρινα και σκουρόχρωμα ποταμίσια βότσαλα που απεικονίζουν σκηνές που σχετίζονται με το υγρό στοιχείο. Η διακόσμηση περιλαμβάνει τρέχουσα σπείρα που οριοθετεί την παράσταση, στην οποία απεικονίζονται σκηνές ερωτιδέων που παίζουν διάφορα παιχνίδια με κύκνους, ερωτιδέας που ιππεύει δελφίνι, κύκνος που πετά, ψάρια, υδρόβια πτηνά και ένα χταπόδι. 

Το βοτσαλωτό συνδέεται με ένα παρόμοιο δάπεδο, το οποίο εντοπίστηκε σε παλαιότερη ανασκαφή τη δεκαετία του ’70 και ήταν μερικώς καλυμμένο από το ανατολικό τμήμα του κοίλου του Μικρού Θεάτρου. Το δάπεδο αυτό είχε αποκολληθεί κατά τις ανασκαφές του 1976. Το παλαιότερο αυτό βοτσαλωτό απεικονίζει ανάλογες παραστάσεις με φτερωτούς ερωτιδείς, κύκνους και δελφίνια και βρίσκεται σήμερα στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας. Βάσει της αρχιτεκτονικής του μνημείου και των βοτσαλωτών των δαπέδων, που ομοιάζουν με ανάλογο λουτρικό συγκρότημα από την αρχαία Κόρινθο (Λουτρό του Κενταύρου), το λουτρό χρονολογείται γύρω στα μέσα του 4ου αι. π.Χ. 

«Επιστημονικό ενδιαφέρον πάντα υπήρχε και υπάρχει για την αρχαία Αμβρακία, απλώς ίσως πολλά πράγματα δεν έφταναν στο κοινό και δεν έπαιρναν δημοσιότητα. Η αρχαία Αμβρακία αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο για την Άρτα και την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου. Υπάρχουν εξαιρετικά ευρήματα στο Μουσείο της Άρτας και ο επισκέπτης που φτάνει σε αυτό, αντιμετωπίζει μία ευχάριστη έκπληξη από τα εκθέματα. Είναι ένα Μουσείο – κόσμημα που αξίζει κάποιος να το επισκεφτεί», τόνισε η Έφορος Αρχαιοτήτων Άρτας Βαρβάρα Παπαδοπούλου, για να προσθέσει, ότι «ο χώρος του Μικρού Θεάτρου στο κέντρο της πόλης αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της. Στόχος του έργου της ανάδειξής του είναι να ενσωματωθεί ο νέος αυτός αρχαιολογικός χώρος στο σύγχρονο αστικό τοπίο και στην καθημερινότητά των κατοίκων».

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου