Επικαιρότητα

Στο επίκεντρο το ανάχωμα της Αμφιθέας

Off

Κάποιες προοπτικές διαχείρισης του αναχώματος της Αμφιθέας και κατ’ επέκταση και της σχέσης των πηγών γύρω από τη λίμνη με την ίδια τη λίμνη, προκύπτουν από στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η Περιφέρεια Ηπείρου. 

 

Ο σύλλογος

Προηγήθηκε την Πέμπτη ανακοίνωση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων που έθεσε το θέμα των αναχωμάτων στη λίμνη με αφορμή και τους αγώνες θαλασσίου σκι που γίνονται στο κανάλι της Αμφιθέας. Για τον σύλλογο «η δημιουργία του λεγόμενου «καναλιού» εντός του υγροβιότοπου Αμφιθέας αποτελεί  περιβαλλοντικό έγκλημα τεράστιας σημασίας, με καταστροφικές συνέπειες για το οικοσύστημα της Λίμνης αφού, εκτός των άλλων,  δημιουργεί συνθήκες μονιμότητας του παράνομου αναχώματος το οποίο έχει αποκλείσει την λίμνη Παμβώτιδα από τις πηγές του Μιτσικελίου καθιστώντας τη κλειστή δεξαμενή υδάτων» όπως αναφέρει.

Όσο για τους αγώνες, ο σύλλογος όπως σημειώνει στην εκτενή του ανακοίνωση για τη λίμνη «σε καμία περίπτωση δεν είναι αντίθετος με την διεξαγωγή των αγώνων σκι, πολύ δε περισσότερο αγώνων πανευρωπαϊκής ή διεθνούς εμβέλειας,  πλην όμως θεωρεί ότι αυτοί θα έπρεπε να διεξάγονται στην υδάτινη επιφάνεια της Λίμνης όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ήδη από το 1986 είχε κατασκευαστεί στο χώρο της Λιμνοπούλας ένας εξαίρετος στίβος σκι όπου διεξάγονταν πανευρωπαϊκοί αγώνες με μεγάλη επιτυχία. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβαίνει και σήμερα».

 

Η Περιφέρεια

Από τη μεριά της η Περιφέρεια υπερασπίζεται τη διεξαγωγή του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Σκι στη λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων, γιατί  «είναι ένα γεγονός που έχει πολλαπλές διαστάσεις και οφέλη για την Περιφέρειά μας, που αποδεικνύει για μια ακόμη φορά τις δυνατότητες που έχουν οι τοπικοί φορείς για την ανάληψη και την επιτυχή οργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων». Ειδικά για τις αναφορές στο ανάχωμα, τονίζει στην ανακοίνωσή της:

«Με αφορμή τους αγώνες επαναφέρεται από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων,  το ζήτημα του αναχώματος  της Αμφιθέας, το οποίο χαρακτηρίζεται «παράνομο» και ζητείται η απομάκρυνσή του. Μνημονεύεται μάλιστα έγγραφο του Περιφερειάρχη κ. Αλεξ. Καχριμάνη (έτους 2012) με το οποίο δινόταν η εντολή στους μελετητές του έργου κατασκευής ποδηλατοδρόμου περιμετρικά της λίμνης, όπως αυτός γίνει επάνω στο ανάχωμα της Αμφιθέας. 

Εκείνο που,  για μια ακόμη φορά,  πρέπει να γίνει σαφές, είναι ότι τα αναχώματα τόσο στην περιοχή Αμφιθέας, όσο και στην περιοχή Κατσικά- Ανατολή, κατασκευάστηκαν εδώ και δεκαετίες από το τότε Υπουργείο Γεωργίας, σύμφωνα με τις ισχύουσες εκείνη την περίοδο διαδικασίες. 

Έκτοτε έχουν δημιουργηθεί νέες συνθήκες και η απομάκρυνσή τους- πέρα του τεράστιου κόστους που απαιτείται-  δεν είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης, ή έκφραση γνώμης πολιτών και συλλόγων, αλλά απαιτεί επιστημονική προσέγγιση και μελέτες ώστε να μη προκληθούν σοβαρά προβλήματα σε οικισμούς και επιχειρήσεις».

 

Η μελέτη

Από εκεί και πέρα η Περιφέρεια αναφέρεται στη «μελέτη ροής υδάτων στο ανάχωμα της Αμφιθέας, λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων και προστασίας παρόχθιων εκτάσεων περιοχών Αμφιθέας και Περάματος» που έχει χρηματοδοτήσει «θέλοντας να συμβάλλει στη βελτίωση της λίμνης, μέσω της αποκατάστασης της επικοινωνίας της με τις πηγές Σεντενίκου, Μπλίτσι και Κιόσκι» και σημειώνει ότι υπάρχουν ήδη τα πρώτα συμπεράσματα.

Η αρχική πρόταση της Περιφέρειας ήταν «να γίνει θραύση του αναχώματος σε τρία σημεία,  ώστε  τα πηγαία ύδατα να καταλήγουν στην Παμβώτιδα. Αναφέρει ακόμα ότι από τα πρώτα στάδια της μελέτης, προέκυψε όμως ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό καθώς λόγω της υψομετρικής διαφοράς θα γινόταν  αντίθετη κίνηση των  υδάτων, από τη λίμνη προς τις παρόχθιες περιοχές, προκαλώντας ζημιές σε ιδιοκτησίες κατά μήκος του οικισμού της Αμφιθέας. Οι επιπτώσεις θα είναι δε πολύ μεγαλύτερες για το ευρύτερο λεκανοπέδιο σε περίπτωση υπερχείλισης της λίμνης, μετά από καταιγίδες που είναι συχνές στην περιοχή».  Σημειώνει ακόμα ότι από τις τοπογραφικές αποτυπώσεις και τη σύνταξη της γεωλογικής μελέτης, οι μελετητές κατέληξαν στη λύση να καταστραφεί τμήμα 500 μέτρων του υφιστάμενου αναχώματος στις πηγές της Αμφιθέας και να γίνει μεταφορά στο σημείο αυτό με αγωγό ή τάφρο των υδάτων των πηγών Σεντενίκου, που έτσι θα καταλήγουν όλα στη λίμνη, χωρίς να προκαλούνται πρόσθετα προβλήματα   στις παρόχθιες ιδιοκτησίες.  

«Αυτή- επαναλαμβάνουμε -είναι η προτεινόμενη επιστημονική λύση, η οποία θα αξιολογηθεί, υπεύθυνα από την Περιφέρεια και σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης, το Δήμο Ιωαννιτών και τις τοπικές Κοινότητες Αμφιθέας και Περάματος», τονίζεται, μεταξύ άλλων καταληκτικά. 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου