Επικαιρότητα

Αναγκαία τα μέτρα πρόληψης για τη νόσο των πλατάνων

Off

Ανακούφιση προκάλεσαν τα εργαστηριακά αποτελέσματα στην εξέταση των δειγμάτων ενός πλατάνου που είχε νεκρωθεί στην παραλίμνια περιοχή της πόλης, επί της οδού Διον. Φιλοσόφου, καθώς δεν διαπιστώθηκε, πως είχε προσβληθεί από τη νόσο των πλατάνων. 

Το τμήμα Πρασίνου του δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με το Δασαρχείο Ιωαννίνων βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να αποτρέψουν την πιθανότητα προσβολής των πλατάνων ειδικά στην παραλίμνια περιοχή, ενός από τα πλέον ισχυρά τοπόσημα των Ιωαννίνων, από το μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου, την ασθένεια, που έχει καταστρέψει χιλιάδες πλατάνια σε ολόκληρη τη χώρα.

Το ξεραμένο δένδρο απομακρύνθηκε από τη ρίζα του χθες το πρωί, από συνεργείο του τμήματος Πρασίνου που βρέθηκε στο σημείο, που είχε αποκλειστεί από νωρίς. Τις εργασίες απομάκρυνσης του πλατάνου επέβλεψε και ο Παναγιώτης Τσόπελας, δασολόγος – φυτοπαθολόγος, τακτικός ερευνητής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων, που συνέλεξε και δείγματα από το συγκεκριμένο δένδρο αλλά και από άλλα στην περιοχή, προκειμένου να γίνει εργαστηριακή εξέταση.

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων στα δείγματα που είχε αποστείλει η υπηρεσία για το συγκεκριμένο δένδρο ήταν αρνητικά, όμως δεν αποκλείεται η ασθένεια να κρύβεται σε άλλο σημείο ή να μην έχει προχωρήσει τόσο πολύ, αφού βρίσκεται και αναπτύσσεται στο ριζικό σύστημα του δένδρου.

Ο κ. Τσόπελας μιλώντας στο ITV τόνισε, ότι υπάρχει προβληματισμός και ανησυχία, γιατί στην ευρύτερη περιοχή (Πέραμα, Ανατολή, Λογγάδες) έχουν εντοπιστεί άρρωστα πλατάνια και θα πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου.

Ο ίδιος πάντως δε φάνηκε καθόλου αισιόδοξος για την πορεία της νόσου, που έχει «νεκρώσει» χιλιάδες πλατάνια στην Ήπειρο, ειδικά σε παραποτάμιες περιοχές, αλλά επεκτείνεται στην Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία.

«Η ασθένεια είναι καταστροφική, όπως και οι διαστάσεις που προσλαμβάνει. Δυστυχώς έχουμε χιλιάδες νεκρά πλατάνια σε όλα τα ποτάμια της Ηπείρου, κυρίως στον Καλαμά, και έχουμε αρχίσει να βρίσκουμε στο Λούρο και τον Άραχθο. Πιστεύουμε, ότι σε μία 10ετία από σήμερα θα έχουμε χάσει εκατοντάδες χιλιάδες πλατάνια, γιατί η ασθένεια επεκτείνεται διαρκώς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Προληπτικά μέτρα

Καθοριστικής σημασίας για την αποτροπή εξάπλωσης της ασθένειας είναι τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται ειδικά από εκείνους που πραγματοποιούν εργασίες όπως είναι το κλάδεμα των δένδρων.

«Δε νοείται τέτοιου είδους εργασία, χωρίς να απολυμαίνονται τα εργαλεία, που θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια σε ένα άλλο δένδρο, σε μία άλλη περιοχή. Όπως έχουμε διαπιστώσει η ασθένεια επεκτείνεται και με τα εκσκαπτικά μηχανήματα που πραγματοποιούν εργασίες στις παραποτάμιες περιοχές. Η ασθένεια όμως επειδή επεκτείνεται μέσω του ριζικού συστήματος από το ένα δένδρο στο άλλο, εάν διαπιστωθεί σε ένα δένδρο, είμαστε υποχρεωμένοι να κόψουμε και τα διπλανά δένδρα, σε διάμετρο 15-20 μέτρων και να κάνουμε χημική νέκρωσή τους», πρόσθεσε ο κ. Τσόπελας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου