Επικαιρότητα

Μία νέα εποχή για το κυνήγι στην Ήπειρο

Off

Μία νέα εποχή ξεκίνησε και επίσημα προ ημερών για το κυνήγι στην Ήπειρο, μετά την δημοσίευση στο ΦΕΚ της απόφασης σύμφωνα με την οποία ορίζεται η περιοχή απαγόρευσης της θήρας στον υγρότοπο της Σαγιάδας, την ίδια στιγμή όμως που σε όλη την υπόλοιπη έκταση, το κυνήγι επιτρέπεται κανονικά. 

Πρόκειται για μία δικαίωση των ενεργειών του ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ τα τελευταία χρόνια, και έρχεται όπως ανέφερε ο πρόεδρος Νίκος Παπαγρηγορίου να συμπληρώσει την απόφαση που ισχύει για τον Αμβρακικό. Το μοντέλο αυτό άλλωστε αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο και την μεγαλύτερη απόδειξη της επιτυχίας με την οποία μπορεί να εφαρμοστεί το κυνήγι ως το αποτελεσματικότερο διαχειριστικό μέτρο για την αειφορία της θήρας. Ο κ. Παπαγρηγορίου έκανε λόγο για μία τεράστια επιτυχία και μία απόφαση που ανοίγει νέους δρόμους στην άσκηση της κυνηγετικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο στην Ήπειρο, η οποία ακόμη αναμένεται να τονώσει και την τοπική οικονομία.

Από την άλλη τόνισε, ότι η μεν Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία θα προχωρήσει τη διαδικασία για την άμεση πρόσληψη τριών θηροφυλάκων για την περιοχή της Σαγιάδας, θα ενισχύσει την θηροφύλαξη και με μέσα, από την άλλη όμως επισήμανε, ότι ο καθοριστικότερος ρόλος είναι των ίδιων των κυνηγών, που θα πρέπει να διαφυλάξουν την άσκηση θήρας, ως να πρόκειται για κάτι εξαιρετικά σημαντικό για τους ίδιους και την προστασία του περιβάλλοντος.

Εξέφρασε θερμές ευχαριστίες για την απεμπλοκή της διαδικασίας από την ΚΥΑ που όριζε την καθολική απαγόρευση θήρας και τη Δασική Απαγορευτική Διάταξη, η οποία καταργήθηκε με την απόφαση που υπέγραψε ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας. Στάθηκε ακόμη στο ρόλο και την υποστήριξη που έτυχε το αίτημα της κυνηγετικής οικογένειας από τις οικείες δασικές αρχές της Θεσπρωτίας, τους δήμους Φιλιατών, Σουλίου και Ηγουμενίτσας και όλους τους παράγοντες της αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας, που υπήρξαν αρωγοί στην προσπάθεια.

 

Συναγερμός για

 την αφρικανική πανώλη

Στο μεταξύ συναγερμός έχει σημάνει στις κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας με αφορμή την εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, ασθένειας που έχει φτάσει μέχρι τη Βουλγαρία και προκαλεί μεγάλο ποσοστό θανάτων στους αγριόχοιρους και τους χοίρους.

Η ασθένεια μεταδίδεται εύκολα και επιβιώνει για μεγάλο διάστημα στο περιβάλλον και στα πτώματα των αγριόχοιρων, μεταδίδεται με άμεση και έμμεση επαφή, μετά από σίτιση με μολυσμένη τροφή, καθώς και με έντομα, ωστόσο δε μεταδίδεται στον άνθρωπο. Το σημαντικό όμως είναι, ότι δεν υπάρχει θεραπεία ούτε και διαθέσιμο εμβόλιο. Η κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας ανέλαβε με δικά της έξοδα την πρωτοβουλία της ενημέρωσης των κυνηγών και όχι μόνο, καθώς η παρουσία του νοσήματος στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης επιφέρει απαγόρευση του κυνηγίου στην περιοχή του κρούσματος σε πρώτη φάση και μακροπρόθεσμα αλλαγές στον τρόπο άσκησής του.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαγρηγορίου έχουν ήδη δοθεί εντολές στις ομάδες των κυνηγών που ασκούν θήρα αγριόχοιρου, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες, ώστε να αφαιρούνται τα εντόσθια των ζώων και να αποστέλλονται για εργαστηριακό έλεγχο στις κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Η ΚΣΕ μάλιστα έχει ήδη τυπώσει χιλιάδες αντίτυπα ενημερωτικού φυλλαδίου, στο οποίο υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες προς τους κυνηγούς για τα μέτρα πρόληψης και αποτροπής μετάδοσης της νόσου. 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ