Επικαιρότητα

ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ Καταγγέλλει εκχώρηση επαγγελματικών δικαιωμάτων

Off

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Παράρτημα Ηπείρου & Ιονίων Νήσων, διαμαρτύρεται για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που εκχωρεί όπως αναφέρει επαγγελματικά δικαιώματα των μελών του.

«Στις 5/11/2018, εκδόθηκε το Π.Δ. 99/2018 (ΦΕΚ 187/Α/05.11.2018) με τίτλο «Ρύθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού με καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων για κάθε ειδικότητα».

Με αυτό το Π.Δ. εκχωρούνται επαγγελματικά δικαιώματα, που ανήκαν μέχρι σήμερα σε γεωτεχνικούς, όπως αυτά ρητώς ορίζονται στο Π.Δ. 344/2000 (ΦΕΚ 297/Α’) «Άσκηση του επαγγέλματος του γεωτεχνικού», σε ειδικότητες μηχανικών χωρίς αυτό να συνδέεται με το γνωστικό τους αντικείμενο. Η διδασκαλία ενός μαθήματος σε κάποιο εξάμηνο δεν καθιστά κάποιον ειδικό στο να ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτό στο μέλλον», σημειώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Ως γεωτεχνικοί καταγγέλλουμε την εν κρυπτώ μεθόδευση της όλης διαδικασίας και  απαιτούμε την άμεση τροποποίηση του Π.Δ. 99/2018 (ΦΕΚ 187/ Α/ 05.11.2018). 

• Συγχρόνως ζητάμε την επικαιροποίηση – βελτίωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των γεωτεχνικών μετά από ενδελεχή διάλογο με τους επαγγελματικούς και επιστημονικούς συλλόγους και τα επιμελητήρια. 

• Δηλώνουμε ότι αν δεν τροποποιηθεί άμεσα το Π.Δ. οι γεωτεχνικοί θα επιδιώξουν με κάθε νόμιμο τρόπο την υπεράσπιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους. 

• Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση, ιδιαίτερα λόγω των κρίσιμων περιβαλλοντικών προβλημάτων της εποχής μας πρέπει να αξιοποιήσει την ιδιαιτερότητα των γεωτεχνικών επιστημών και την εμπειρία των διαφορετικών επιστημονικών πεδίων σεβόμενη τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των επιστημόνων», καταλήγει μεταξύ άλλων. 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου