Επικαιρότητα

Σημαντικές οι χρηματοδοτήσεις από τον «Φιλόδημο»

Off

Ο προϋπολογισμός και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης του Δήμου Ζαγορίου  για το 2019 εγκρίθηκαν, κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο σε ειδική συνεδρίαση το απόγευμα της Τρίτης. Προηγήθηκε άλλη ειδική συνεδρίαση στην οποία  εγκρίθηκε, επίσης κατά πλειοψηφία, ο απολογισμός και  οι οικονομικές καταστάσεις του Δήμου Ζαγορίου για το 2017 (Ισολογισμός), αλλά και μια τρίτη συνεδρίαση με τρέχοντα  θέματα.

«Ο προϋπολογισμός που καλούμαστε να εγκρίνουμε είναι ο τελευταίος της δημοτικής περιόδου, είναι  πραγματικός και ταυτόχρονα αναπτυξιακός, δεδομένου ότι περιλαμβάνει πέρα από τις αναγκαίες λειτουργικές και λοιπές δαπάνες και σειρά μεγάλων και σημαντικών έργων που θα καλύψουν κενά σε υποδομές, θα δώσουν λύσεις στις ασχολίες των κατοίκων και την καθημερινότητα τους, καθώς και υποβοήθηση στον τουρισμό που αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο οικονομικής ανάπτυξης του τόπου μας», τόνισε στην εισήγηση του ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου.

Το σύνολο των εσόδων και εξόδων αντίστοιχα ανέρχεται στα 8.210.290,66 ευρώ και, όπως σημείωσε ο Δήμαρχος,  παρόλο που η μείωση των θεσμοθετημένων πόρων από το κεντρικό κράτος προς την αυτοδιοίκηση είναι τεράστια όλα τα προηγούμενα χρόνια, γίνεται μεγάλη προσπάθεια για αξιοποίηση κάθε πηγής χρηματοδότησης. 

Σε ό,τι αφορά τα τέλη, όπως ανέφερε ο κ. Σπύρου,  ο δήμος δεν προχώρησε σε καμιά αύξηση, ούτε και στα ανταποδοτικά και προσπαθεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες για την αποκομιδή των απορριμμάτων και τον ηλεκτροφωτισμό.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σε όλα τα στοιχεία του προϋπολογισμού επικεντρώνοντας στις σημαντικές χρηματοδοτήσεις για έργα και προμήθειες ή εργασίες από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» του ΥΠΕΣ, (περίπου 1,5 εκ. ευρώ), όπως το έργο αντικατάστασης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Τσεπελόβου με 447.580 ευρώ, η ασφαλτόστρωση δρόμου στην Πέτρα με 505.000 ευρώ, η προμήθεια μηχανημάτων έργου με 285.000 ευρώ (οι 60.000 ευρώ από ίδια έσοδα, εφόσον απαιτηθεί), 260.000 ευρώ για αναβάθμιση παιδικών χαρών (55.000 ευρώ από ίδια έσοδα). Για το θέμα αυτό με αφορμή και παρατηρήσεις-ερωτήσεις των παρατάξεων της μειοψηφίας ξεκαθαρίστηκε ότι, όσες παιδικές χαρές αναβαθμιστούν θα λάβουν και πιστοποίηση, ενώ θα αναλάβει το κόστος για παιδικές χαρές όπου λειτουργούν σχολεία, η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου. 

Από το υπουργείο Εσωτερικών διατέθηκαν 150.000 ευρώ για αντιμετώπιση προβλημάτων λειψυδρίας και 140.000 ευρώ για αποκατάσταση ζημιών από θεομηνίες. Από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, μέσω σχετικού προγράμματος του ΥΠΕΣ, προωθείται μελέτη αποκατάστασης και διαμόρφωσης σε κτίριο διοίκησης (αρχεία) του Δήμου η πρώην Αναγνωστοπούλειος Σχολή Διλόφου με προϋπολογισμό 75.000 ευρώ.

Ακόμα, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 350.000 ευρώ από ίδια έσοδα προωθούνται οι διαχειριστικές μελέτες των δασών σε Λάιστα, Δόλιανη, Ηλιοχώρι, Φραγκάδες, Καβαλάρι, Ελατοχώρι, Σκαμνέλι, Βοβούσα. Πρόκειται για νέες ή συνεχιζόμενες μελέτες που είναι άκρως απαραίτητες για την αξιοποίηση των δημοτικών δασών και τη στήριξη του εισοδήματος των δασεργατών.

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε στην προηγηθείσα συνεδρίαση ο απολογισμός και ισολογισμός του 2017, ενώ στην τρίτη συνεδρίαση που ακολούθησε το Σώμα ενημερώθηκε από το Δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Εξάρχου για την πρόσφατη βράβευση του Δήμου (και του Δήμου Κόνιτσας μαζί) με το ασημένιο βραβείο στο διαγωνισμό Best City Awards 2018 υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ, για την συμβολή του στην ένταξη του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου στο δίκτυο παγκόσμιο δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. 

Τέλος, αποφασίστηκε η σύναψη νέας Προγραμματικής Σύμβασης του Δήμου μα την Περιφέρεια για να συνεχιστεί και το 2019 η λειτουργία του μουσείου «Αγάπιος Τόλης» στους Κήπους και η παραχώρηση της χρήσης του κτιρίου του παλιού σχολείου Δεματίου (μόλις ολοκληρωθεί το έργο ανακατασκευής) στον Εκπολιτιστικό- Εξωραϊστικό  Σύλλογο Δεματίου «Ο Άγιος Νικόλαος».

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου