Επικαιρότητα

Σταθερά τα μέτωπα για την απλή αναλογική

Off

Η μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση που φέρνει ο «Κλεισθένης» κυρίως βέβαια με τις αλλαγές που προκαλεί η εφαρμογή της απλής αναλογικής, βρέθηκε στο επίκεντρο του 6ου Τακτικού Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στα Ιωάννινα.

Μπορεί η κυβερνητική εκπροσώπηση να μην ήταν παρούσα σε υψηλό επίπεδο, αφού ανειλημμένες υποχρεώσεις κράτησαν μακριά από τα Γιάννενα τον υπουργό Εσωτερικών Αλ. Χαρίτση, ωστόσο εκείνο που δεν απουσίασε ήταν η κριτική από τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, κυρίως του β’ βαθμού για την απλή αναλογική.

Επιπρόσθετα όμως εκφράστηκε σκληρή κριτική και για το πλέγμα των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών που προωθούνται από τον Κλεισθένη, με κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων στο συνέδριο να είναι πως χάνεται μία σημαντική ευκαιρία, να ενισχυθεί η αυτοδιοίκηση και να αποκτήσει πραγματική αυτονομία.

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός χαρακτήρισε «fake» την μεταρρύθμιση, αλλά και την απλή αναλογική.

Επανέλαβε έτσι πως υπάρχουν και τα χρονικά και τα πολιτικά περιθώρια για την πολιτική ηγεσία του υπ. Εσωτερικών να προχωρήσει στην εφαρμογή της απλής αναλογικής, όχι όμως με τον τρόπο που επιλέχθηκε, αλλά με εκείνον τον τρόπο που θα διασφαλίζει την αναλογική εκπροσώπηση από τον 1ο γύρο των εκλογών.

«Δε λέμε όχι στη μεταρρύθμιση, δε λέμε όχι στην απλή αναλογική. Πρόθεσή μας ήταν και είναι να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης, παράλληλα όμως και το δυναμικό της σε ανθρώπινο επίπεδο.

Το δουλοκτητικό κράτος οφείλει να αναμετρηθεί πρώτα με τον εαυτό του και να αναλογιστεί τις δικές μας προτάσεις για την απλή αναλογική. Και εμείς την προτείνουμε αλλά να είναι απλή, άδολη και ανόθευτη από την Α’ Κυριακή και όχι από την Β’ Κυριακή, που θα δημιουργήσει τεράστια ζητήματα συναλλαγής και ακυβερνησίας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αγοραστός.

 

Η κυβερνητική απάντηση

Το υπ. Εσωτερικών εκπροσωπήθηκε στο τακτικό συνέδριο της ΕΝΠΕ από την υφ. Εσωτερικών κα Χρυσοβελώνη και τον Γεν. Γραμματέα κ. Πουλάκη (φωτ. δεξιά).

Αμφότεροι αναφέρθηκαν στις σημαντικές αλλαγές που φέρνει στην αυτοδιοίκηση ο «Κλεισθένης», με την κα Χρυσοβελώνη να προσθέτει πως βρίσκεται ήδη σε φάση υλοποίησης η εξαγγελία της κυβέρνησης για στοχευμένη χρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης.

«Υπάρχουν 2 δισ. για έργα και υποδομές, ενώ ισχύει η δέσμευσή μας για 10.000 προσλήψεις στην αυτοδιοίκηση, σε δήμους και Περιφέρειες που επλήγησαν από την κρίση», σημείωσε η υφ. Εσωτερικών.

Στο πλαίσιο του τακτικού συνεδρίου η ΕΝΠΕ και το υπ. Εσωτερικών προχώρησαν στην υπογραφή συμφώνου συνεργασίας για θέματα ισότητας φύλων.

Σκοπός του συμφώνου είναι η δημιουργία ενός μεγάλου δικτύου για την υποστήριξη των θεμάτων που αφορούν την Ισότητα των Φύλων, αλλά και την έμφυλη βία, γίνεται πραγματικότητα.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Υπουργό Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη η οποία με αφορμή το Νομοσχέδιο για την Ισότητα των Φύλων και την έμφυλη βία, το οποίο εισάγεται τις επόμενες ημέρες στην Βουλή θεωρεί ότι η εφαρμογή του νομοσχεδίου επαφίεται στη συνεργασία μεταξύ Υπουργείου και  Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός αποδέχτηκε πλήρως την πρόταση και εκδήλωση τη βούληση του να υποστηρίξει την πρωτοβουλία συνεργασίας εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Β’ βαθμού.

 

Περιφέρεια Ηπείρου 

– Δήμος Ιωαννιτών

Στην αρχή της συνεδρίασης ο Αλ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στην έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας της Μονάδας ΑΣΑ, αλλά και σε πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για την αλλαγή του μοντέλου ενεργειακής κατανάλωσης.

Περισσότερα όμως ανέφερε για τις μεταρρυθμίσεις στην αυτοδιοίκηση τονίζοντας πως οι περιφέρειες διακρίνονται από την αμεσότητα και αποτελεσματικότητα των ενεργειών τους.

«Είναι μεγάλη υπόθεση το ότι χειριστήκαμε το 2007 και 2014 το ΕΣΠΑ άψογα και σήμερα είμαστε στην πρωτοπορία της εξέλιξης του προγράμματος 2014-2020. 

Λέω ξανά, όμως, αυτό είναι αποτέλεσμα συνεργασίας και συνεννόησης όλων. Στη δύσκολη εποχή, είπα, χρειαζόμαστε οι πάντες. 

Βέβαια, εδώ έχω τοποθετηθεί ανοικτά κατά του νόμου της απλής αναλογικής. Και έχω τοποθετηθεί, γιατί έχω μια εμπειρία από Δήμαρχος Μετσόβου και ως Νομάρχης Ιωαννίνων και ως Περιφερειάρχης, που αυτό δε βοηθάει ούτε στην αμεσότητα, ούτε στην αποτελεσματικότητα. 

Και αν μου πείτε, «ξέρετε είναι πιο βαθιά η δημοκρατία όταν συμμετέχουν όλοι», την ώρα των αποφάσεων πρέπει να υπάρχουν αποφάσεις την κατάλληλη στιγμή. Γιατί μετά μπορεί να δημιουργηθούν θέματα», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

Ο Δήμαρχος της πόλης Θ. Μπέγκας από την πλευρά του κατέθεσε την πρόταση, ώστε ο Α’ βαθμός της αυτοδιοίκησης να αποκτήσει τη δυνατότητα υλοποίησης χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

«Ήρθε όμως η ώρα και η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση να διαχειριστεί αυτοτελώς ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, μια πρόταση που την καταθέτω σήμερα στο τραπέζι προς συζήτηση.

Και πιστεύω ότι βρίσκει σύμφωνους όλους τους ανθρώπους της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης. Εκτός από τους πόρους όμως πρέπει να δούμε και το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο, κατά τη γνώμη μου, αντιμετωπίζει η αυτοδιοίκηση και δεν είναι άλλο από την πολυνομία, τους ασφυκτικούς ελέγχους και ουσιαστικά την απόλυτη εποπτεία η οποία στέκεται εμπόδιο σε όλα όσα περιέγραψα πιο πάνω.

Στην κοινή προσπάθεια δηλαδή δήμων και περιφερειών να εργαστούν για την ανάπτυξη του τόπου.

Έτσι, μιας και βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές από τις οποίες θα προκύψουν νέες Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές, αναπόφευκτα ο νους όλων μας πηγαίνει στην αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη».

Δεν είναι η ώρα να επαναφέρουμε τη συζήτηση το ζήτημα της απλής αναλογικής.

Τα έχουμε συζητήσει και στην ΚΕΔΕ και στην ΕΝΠΕ και με το αρμόδιο υπουργείο.

Να πω όμως ότι η δική μου στάση δεν είναι στην λογική του άσπρου ή του μαύρου.

Ο Καλλικράτης έκανε τον κύκλο και έπρεπε, αρχικά να αξιολογηθεί και μετά να εκσυγχρονιστεί.

Δυστυχώς και με ευθύνη της ηγεσίας της ΚΕΔΕ χάσαμε αυτή την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με σοβαρότητα με το υπουργείο και μείναμε στις καταγγελίες».

 

Ν.Δ – ΚΙΝ.ΑΛ

Η Ν.Δ εκπροσωπήθηκε στο τακτικό συνέδριο της ΕΝΠΕ από τον βουλευτή Μ. Βορίδη, που τόνισε ότι τέσσερα χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ, η αυτοδιοίκηση έχει στα χέρια της την απλή αναλογική, που είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει δυσάρεστες συνέπειες στην αυτοδιοίκηση, μία δύσκολη διακυβέρνηση και αναποτελεσματικότητα στη λειτουργία της.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ Καμίνης, με την ιδιότητα του εκπροσώπου του ΚΙΝ. ΑΛ. επέμεινε στο ότι με τον Κλεισθένη χάνεται μία ακόμη μεγάλη ευκαιρία να ενισχυθεί ο ρόλος της αυτοδιοίκησης ενώ η απλή αναλογική πρόκειται να ενισχύσει τη διχόνοια και τη συναλλαγή. 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου